Κίνηση-ΜΑΤ! Ο Πούτιν “προσάρτησε” άτυπα τη Λευκορωσία! «Ναι» σε ΜΟΝΙΜΗ παρουσία ρωσικών Ε.Δ. και ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ, vid

Κίνηση-ΜΑΤ! Ο Πούτιν “προσάρτησε” άτυπα τη Λευκορωσία! «Ναι» σε ΜΟΝΙΜΗ παρουσία ρωσικών Ε.Δ. και ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ, vid
Για αυτό «φαγώθηκαν» να ρίξουν τον Λουκασένκο οι δυτικοί πριν μερικούς μήνες!

Οι Λευκορώσοι ψήφισαν υπέρ του να μπορεί η χώρα τους να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις μόνιμα, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» συνταγματικών αλλαγών που επίσης παρατείνουν τη δυνατότητα παραμονής στην εξουσία του ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Εάν [η Δύση] μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Πολωνία ή τη Λιθουανία, στα σύνορά μας, τότε θα απευθυνθώ στον Πούτιν για να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που έδωσα χωρίς όρους», είχε δηλώσει ο Λουκασένκο στο πλαίσιο των δυτικών απειλών.

Εδώ και καιρό Λουκασένκο και Πούτιν έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα “παλιό σχέδιο” που προβλέπει την άτυπη ένωση Λευκορωσίας και Ρωσίας:

«Υπάρχει στα χαρτιά ένα παλιό σχέδιο για ενοποιημένο κράτος Ρωσίας-Λευκορωσίας, δεν είναι καθόλου απίθανο ο Λουκασένκο να ανακοινώσει κάποιου είδους περαιτέρω ενοποίησης με τη Ρωσία», είχε αποκαλύψει την περασμένη Άνοιξη ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός:

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τα στοιχεία που δημοσίευσαν ρωσικά μέσα, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Λευκορωσία το 65,16% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων και το 10,07% κατά, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 78,63%.

Για να τεθούν σε ισχύ, οι τροποποιήσεις θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος.

Με τις αλλαγές που φέρνει στο Σύνταγμα της χώρας του ο 67χρονος Λουκασένκο ουσιαστικά ακολουθεί τα χνάρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το 2020 δρομολόγησε ψηφοφορία για ανάλογες τροποποιήσεις, που του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Η Ρωσία είναι στρατηγικός σύμμαxος της Λευκορωσίας και την περασμένη εβδομάδα ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν εδάφη της χώρας του για να εισβάλουν στην Ουκρανία από τον βορρά.

Θυμίζουμε η Λευκορωσία κληρονόμησε σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, σύμφωνα με την MKO «Nuclear Threat Ititiative», τις οποίες στη συνέχεια μεταβίβασε στη Ρωσία.

(φωτο:screenshot)

https://www.el.gr

Share this post