Και εγένετο «Μηχανισμός Αποτροπής Εμπλοκών» για την Ανατολική Μεσόγειο από το ΝΑΤΟ: «Συμφώνησαν Ελλάδα-Τουρκία»

Και εγένετο «Μηχανισμός Αποτροπής Εμπλοκών» για την Ανατολική Μεσόγειο από το ΝΑΤΟ: «Συμφώνησαν Ελλάδα-Τουρκία»

Και εγένετο “Μηχανισμός Αποτροπής Εμπλοκών” από το ΝΑΤΟ με αφορμή τις τουρκικές απαιτήσεις στην Αν.Μεσόγειο και μετά την διμερή συμφωνία από τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας.

Έτσι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης, τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής εμπλοκών από τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ για το θέμα, ανέφερε ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.

Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των Συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

Έτσι τελικά το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν μηχανισμό που ουσιαστικά θα φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα και την Τουρκία(που συνεχώς θέτει σειρά απαιτήσεων) και θα συζητούνται οι απαιτήσεις της εκτός διεθνών πλαισίων αλλά με την δύναμη και τους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων!

https://www.pronews.gr/

Share this post