Καλίνινγκραντ: Απέκλεισαν τα χερσαία σύνορά του τα κράτη του ΝΑΤΟ – Ρωσία: «Απέχουμε μόνο 7 ώρες από το Βερολίνο»!/Μείζονα κρίση στην Βαλτική: Το ΝΑΤΟ έθεσε υπό πολιορκία το Καλίνινγκραντ & έλαβε θέσεις μάχης στον “Διάδρομο Suwalki”

Καλίνινγκραντ: Απέκλεισαν τα χερσαία σύνορά του τα κράτη του ΝΑΤΟ – Ρωσία: «Απέχουμε μόνο 7 ώρες από το Βερολίνο»!/Μείζονα κρίση στην Βαλτική: Το ΝΑΤΟ έθεσε υπό πολιορκία το Καλίνινγκραντ & έλαβε θέσεις μάχης στον “Διάδρομο Suwalki”

Η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία αποφάσισαν να κλείσουν τα χερσαία σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε μία εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την ρωσική αντίδραση.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Mustafa Nayyem σημείωσε ότι η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα κλείσουν εντελώς τους χερσαίους διαδρόμους που ανήκουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία προς το Καλίνινγκραντ τις επόμενες 48-72 ώρες.

“Την περασμένη εβδομάδα, κάναμε επίσημα έκκληση για το κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων με Ρωσία και Λευκορωσία. Ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας τα τέσσερα κράτη. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

Εάν η Ρωσία δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από τη Λευκορωσία προς την περιοχή Καλίνινγκραντ τότε, η Μόσχα θα μπορεί να χτυπήσει προς την κατεύθυνση του Βερολίνου, όπως στον Β’ΠΠ.

Άλλωστε από το Καλίνιγκραντ (τότε Κένιξμπεργκ) ξεκίνησε η πορεία προς το Βερολίνο το 1944.

Τα βαλτικά κρατίδια θα αποκοπούν δια ξηράς από την Ευρώπη και το γερμανικό έδαφος θα απέχει επτά ώρες με ταχεία προέλαση…

Να σημειωθεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη. Οι ρωσικές μεταφορές πραγματοποιούνται βασικά από θαλάσσης και ελάχιστες μέσω οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων.

Θα μπορούσε να σημάνει την ανάληψη ένοπλης δράσης από την πλευρά της Ρωσίας; Πολύ δύσκολο έως απίθανο.

Άλλωστε στο Καλίνιγκραντ δεν έχει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων ή εφοδίων. Έχει αρκετά πυρηνικά όπλα για να καταστρέψει όλη την Ευρώπη και αρκετές προμήθειες.

Και δεν μπορεί να διακοπεί η θαλάσσια συγκοινωνία μητροπολιτικής Ρωσίας με το Καλίνιγκραντ η οποία είναι και η πιο σημαντική.

Πάντως ο διοικητής του λιθουανικού στρατού, Αντιστράτηγος Valdemaras Rupshis δήλωσε ότι: «Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν αναπτύξει σχέδιο για την κοινή άμυνα του “Διαδρόμου Suwalki” – ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα των συνόρων Λιθουανίας-Πολωνίας μήκους 64 χλμ., που βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσίας».

Αν αυτός ο διάδρομος αποτελέσει άξονα προέλασης από λευκορωσικά και ρωσικά στρατεύματα, η Λιθουανία θα χάσει τον χερσαίο διάδρομο και θα αποκοπεί εντελώς από την υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με τη Λετονία και την Εσθονία, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ρωσικός Στρατός θα μπορεί να προελάσει προς τα σύνορα της Γερμανίας και το Βερολίνο μέσα σε λίγες ώρες, δια μέσου της βόρειας Πολωνίας,

«Έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η θέση των μονάδων, οι ελιγμοί τους, τα πυρά υποστήριξης και τα στοιχεία αεράμυνας» απαντά ο Πολωνός Αντιστράτηγος Rupshis.

Τα ίδια έλεγαν και οι Ουκρανοί, βέβαια. Σαράντα ημέρες μετά έχουν χάσει το 70% των βιομηχανικών περιοχών τους και το υπόλοιπο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Το 25% των εδαφών τους έχει καταληφθεί και δεν ελέγχουν τίποτα από το υπόλοιπο 75% πέραν από μια περιοχή στα ανατολικά που βομβαρδίζεται καθημερινά…

 

Πριν λίγο η Λιθουανία πρακτικά διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ρωσία απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή

Η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα πράξει το ίδιο: «Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς.

Oι ίδιοι οι Ρώσοι προειδοποιούν για το τι μέλλει γενέσθαι: Ο διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας Konstantin Sivkov, σχολιάζοντας την κίνηση των κρατών αυτών δήλωσε:

«Οι συστοιχίες Iskander-Μ με εμβέλεια βολής 300 χλμ. του Καλίνινγκραντ θα κτυπήσουν όλες τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, μέχρι και την Γερμανία. Επτά ώρες είναι οδικώς η απόσταση από το Καλίνιγκραντ μέχρι το Βερολίνο. Η Λετονία, η Λιθουανία και την Εσθονία, δεν αποτελούν πρόβλημα. Οι ίδιες οι χώρες δεν είναι ικανές στρατιωτικά. Ακόμη και αν αναπτυχθούν εκεί σημαντικές ομάδες στρατευμάτων από τις κύριες χώρες του ΝΑΤΟ, θα έχουν  μεγάλα προβλήματα. Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν εκεί μεγάλα στρατεύματα. Εάν τοποθετηθούν πολύ συμπυκνωμένα εκεί, γίνονται στόχος χτυπημάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τα οποία θα συνοδεύονται από μάλλον μεγάλες απώλειες».

pronews.gr

Μείζονα κρίση στην Βαλτική: Το ΝΑΤΟ έθεσε υπό πολιορκία το Καλίνινγκραντ & έλαβε θέσεις μάχης στον “Διάδρομο Suwalki”.

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Μείζονα κρίση ξεσπά μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με επίκεντρο τον ρωσικό θύλακα του
Καλίνινγκραντ στην Βαλτική. 

Η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία αποφάσισαν να κλείσουν τα χερσαία σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το γεγονός απομονώνει πλήρως και αποκόπτει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνγκραντ με την Ρωσία δεδομένου ότι έχει διακοπεί λόγω των κυρώσεων και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ρωσίας-Καλίνκγραντ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί δηλωμένη “αιτία πολέμου” για την Ρωσία κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Μάλιστα ο διοικητής του λιθουανικού στρατού, Αντιστράτηγος Valdemaras Rupshis, έσπευσε να προειδοποιήσει την Μόσχα λέγοντας πως “υπάρχει κοινό αμυντικό σχέδιο υπεράσπισης του “Διαδρόμου του Suwalki”  που οδηγεί στο Καλίνινγκραντ.

ΥΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΙΝΙΓΚΡΑΝΤ.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Mustafa Nayyem σημείωσε ότι η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα κλείσουν εντελώς τους χερσαίους διαδρόμους με Ρωσία και Λευκορωσία τις επόμενες 48-72 ώρες, απομονώνοντας έτσι πλήρως τη Μόσχα.

“Την περασμένη εβδομάδα, κάναμε επίσημα έκκληση για το κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων με Ρωσία και Λευκορωσία. Ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

Να σημειωθεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη. Συνεπώς, οι ρωσικές μεταφορές πραγματοποιούνται μόνο μέσω οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων.

Προειδοποιεί η Μόσχα – Αιτία πολέμου για το Καλίνιγκραντ.

“Η απόφαση της Λιθουανίας να κλείσει τα σύνορα με τη Λευκορωσία μπορεί να τελειώσει με τη βίαιη(!) δημιουργία διαδρόμου προς το Καλίνινγκραντ

Σε αυτήν την περίπτωση, οποιαδήποτε μεταφορά από και προς τη Ρωσία μέσω Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας θα αποκλειστεί.

Η απόφαση της Λιθουανίας να κλείσει τα σύνορα με τη Λευκορωσία θα θέσει υπό αμφισβήτηση την επικοινωνία μεταξύ της κύριας επικράτειας της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ. Ο ρωσικός θύλακας “ενώνεται” με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω Λιθουανίας και Λευκορωσίας.

Είναι πιθανό ότι η απαγόρευση του Βίλνιους στους Ρώσους να περνούν τα σύνορα μπορεί να οδηγήσει στη βίαιη δημιουργία ενός διαδρόμου από την ηπειρωτική χώρα προς το Καλίνινγκραντ, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Η Ρωσία θα αναγκαστεί και πάλι να λάβει ακραία μέτρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και την εδαφική της ακεραιότητα” καταλήγει ρωσικό ΜΜΕ προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση.

Λιθουανία και Πολωνία ανέπτυξαν κοινό αμυντικό σχέδιο για τον “Διάδρομο Suwalki”.

“Η Λιθουανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον “Διάδρομο Suwalki”, σε περίπτωση που ξεσπάσουν εχθροπραξίες. Η Πολωνία καθώς και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα τη βοηθήσουν σε αυτό”.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής του λιθουανικού στρατού, Αντιστράτηγος Valdemaras Rupshis.

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν αναπτύξει σχέδιο για την κοινή άμυνα του “Διαδρόμου Suwalki” – ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα των συνόρων Λιθουανίας-Πολωνίας μήκους 64 χλμ, που βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Το Βίλνιους φοβάται ότι εάν αυτός ο διάδρομος αποκλειστεί από λευκορωσικά ή ρωσικά στρατεύματα, η Λιθουανία θα χάσει τον χερσαίο διάδρομο και θα αποκοπεί εντελώς από την υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με τη Λετονία και την Εσθονία.

Για το λόγο αυτό, η Λιθουανία και η Πολωνία ανέπτυξαν ένα λεπτομερές σχέδιο για την άμυνα του “Διαδρόμου Suwalki”, σύμφωνα με το οποίο έχει συσταθεί κοινή πολωνική-λιθουανική ομάδα κρούσης η οποία θα πρέπει να κρατήσει τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι την προσέγγιση συμμαχικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις αυτές θα προέλθουν από την Λετονία, την Εσθονία, καθώς και άλλων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που σταθμεύσουν στο έδαφος των χωρών της Βαλτικής.

“Έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η θέση των μονάδων, οι ελιγμοί τους, τα πυρά υποστήριξης και τα στοιχεία αεράμυνας” είπε ο Αντιστράτηγος Rupshis.

Εάν η Ρωσία δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από τη Λευκορωσία προς την περιοχή Καλίνινγκραντ κατά μήκος του “Διαδρόμου Suwalki” τότε η Μόσχα θα μπορεί να χτυπήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η Βαλτική θα αποκοπεί δια ξηράς από την Ευρώπη.

Οι Λιθουανοί απελαύνουν τον Ρώσο πρέσβη & κλείνουν το Προξενείο.

Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρεσβευτή και κλείνει επίσης το προξενείο στην Κλαϊπέντα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Λιθουανός πρέσβης θα φύγει από τη Ρωσία

Από την πλευρά της, η Λετονία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία,

Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρεσβευτή σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα, ανέφερε σήμερα το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λιθουανία “θα πρέπει να φύγει από τη χώρα”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Λιθουανία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που είναι θύματα της χωρίς προηγούμενο επιθετικότητας της Ρωσίας”, ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

“Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν”, πρόσθεσε.

Η Λιθουανία δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη λιμάνι Κλαϊπέντα και είπε πως ο απεσταλμένος της στη Μόσχα “θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον”.

Εν τω μεταξύ, η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα κάνει βήματα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς. “Ειδικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες”, ανέφερε ακόμη.

Δείτε βίντεο

 

Share this post