Καλιφόρνια: Συναγερμός για τη μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά στις ΗΠΑ – Εξαπλώνεται γρήγορα

Καλιφόρνια: Συναγερμός για τη μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά στις ΗΠΑ – Εξαπλώνεται γρήγορα

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια καθώς τα τελευταία 24ωρα μαίνεται μεγάλη δασική πυρκαγιά με τις αρχές να δίνουν εντολή εκκένωσης σε 6 χιλιάδες Αμερικανούς.

Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά στις ΗΠΑ εξαπλώνεται γρήγορα κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Η αποκαλούμενη «Oak Fire» μαίνεται ανεξέλεγκτα από την Παρασκευή με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

«Η συμπεριφορά των εκρηκτικών πυρκαγιών αποτελεί πρόκληση για τους πυροσβέστες», τόνισε η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της με την οποία την περιέγραψε ως ακραία.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, μαζί με ελικόπτερα, αεροσκάφη και μπουλντόζες, και παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες όπως τον ζεστό καιρό, τη χαμηλή υγρασία και την ξηρή βλάστηση που προκλήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως αναφέρει το CNN, η πυρκαγιά «Oak fire», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής νοτιοδυτικά του πάρκου κοντά στο Midpines στην κομητεία Μαριπόζα, αυξήθηκε σε 26,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το τμήμα δασοκομίας και πυροπροστασίας της Καλιφόρνια, γνωστή ως CalFire.

Στην περιοχή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 2.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε μια επιφάνεια άνω των 25.000 στρεμμάτων, έχει ήδη καταστρέψει δέκα ιδιοκτησίες και έχει προκαλέσει ζημιές σε άλλες πέντε. Δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με δελτίο του Σαββάτου του υπουργείου Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Τα τελευταία χρόνια, την αμερικανική Δύση σαρώνουν δασικές πυρκαγιές εξαιρετικής κλίμακας και έντασης, με πολύ σαφή αύξηση στη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών.

Κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, κύμα καύσωνα πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς με ρεκόρ θερμοκρασιών να αναμένονται στις κεντρικές και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS), η αφόρητη ζέστη, που δείχνει την απειλή που συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη, έγινε ιδιαίτερα αισθητή τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον όπου ο υδράργυρος έφθασε τους 37 βαθμούς Κελσίου).

Η Νέα Υόρκη δεν γλίτωσε από τον καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο έδειξε χθες 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία θα μπορούσε επίσης να φτάσει τις επόμενες ώρες στους 43 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Γιούτα, της Αριζόνα και στα βορειοανατολικά.

protothema.gr

Share this post