«Καμπανάκι» Τσελέντη για Νίσυρο: «Μπορεί να έχουμε μεγάλο σεισμό»

«Καμπανάκι» Τσελέντη για Νίσυρο: «Μπορεί να έχουμε μεγάλο σεισμό»

Ποιες περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους.

Μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη και τις τεράστιες καταστροφές στο Αρκαλοχώρι, στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων είναι και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εκτός από το Αρκαλοχώρι, τις τελευταίες μέρες υπό παρακολούθηση είναι η Νίσυρος και η Θήβα.
Για τη Νίσυρο ειδικά, έχουμε ενεργοποίηση θαλάσσιων ρηγμάτων, με τον κ. Τσελέντη να εκτιμά ότι «πιθανώς να έχουμε έναν λίγο πιο μεγάλο σεισμό». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το συγκεκριμένο ρήγμα.
Μιλώντας για τη Θήβα, σημείωσε ότι η επιτροπή σεισμικού κινδύνου ασχολήθηκε με τα ρήγματα στις γύρω περιοχές, τα οποία μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό. Το ίδιο το ρήγμα της Θήβας, όμως, δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.
Για την Αττική, ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι επηρεάζεται από το ρήγμα της Θήβας και άλλα ρήγματα. Το ρήγμα της Θήβας άρχισε να δίνει μικρούς σεισμούς από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Άκης Τσελέντης πρόσθεσε ότι δεν έχει ελεγχθεί ούτε το 15% των κτιρίων που πρέπει. «Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να φέρουν ιδιώτες μηχανικούς» είπε χαρακτηριστικά στο OPEN.
Όσον αφορά στον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός και ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε, το ρήγμα αυτό δεν δίνει πάνω από 6 Ρίχτερ.
«Δεν πίστευα ότι ο σεισμός θα ήταν τόσο μεγάλος. Ποτέ δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος εκεί. Η περιοχή Αρκαλοχώρι, όπου έγιναν οι ζημιές, κατέβηκε 14 εκατοστά», επισήμανε ο Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας ότι από τον Ιούνιο έχουμε 2.870 σεισμούς στην Κρήτη.
sputniknews.gr

Share this post