Κινέζικοι Πύραυλοι Σε Συσκευασίες Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων Θα Μπορούσαν Να Πλήξουν Μία Παρέα Ελλήνων Και Αμερικανών Επιχειρηματιών Στο Μικρολίμανο Ή Στρατιωτικές Βάσεις Στις ΗΠΑ.

Κινέζικοι Πύραυλοι Σε Συσκευασίες Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων Θα Μπορούσαν Να Πλήξουν Μία Παρέα Ελλήνων Και Αμερικανών Επιχειρηματιών Στο Μικρολίμανο Ή Στρατιωτικές Βάσεις Στις ΗΠΑ.

Κινέζικοι Πύραυλοι σε συσκευασίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσαν να πλήξουν μία παρέα Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών στο Μικρολίμανο ή στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ. Πάμε να δούμε τώρα πως μπορεί ένας εμπορικός στόλος να μετατραπεί σε μία πολεμική υπερδύναμη.

Πύραυλοι κρυμμένοι σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσαν σύντομα να βρίσκονται σε ένα λιμάνι κοντά σας. Θα μπορούσαν επίσης να σημαδεύουν την παρέα Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών που απολαμβάνουν το δείπνο τους στο Μικρολίμανο. Χα,χα,χα… Ολα μπορούν να συμβούν στον πλανή-τη από τη στιγμή που μία κωλοπετσομένη νυχτερίδα από τη Yunan ταξίδεψε ως τη Wuhan και εξαπέλυσε τον ιό στην λαική αγορά της Wuhan. Αυτή την φυσική προέλευση του ιού πρέπει να την καταπιούμε ως θέσφατο. Πάμε να δούμε τώρα πως μπορεί ένας εμπορικός στόλος να μετατραπεί σε μία πολεμική υπερδύναμη.

Βy Jonathan Brode

Aπόδοση> Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ο Thomas “T.X.” Hammes διετέλεσε ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών του Marine Corps το 2010 όταν έμαθε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία εμπορευόταν ένα υπερηχητικό σύστημα πυραύλων cruise μεγάλης εμβέλειας που θα μπορούσε να κρυφτεί μέσα σε ένα τυπικό διεθνές εμπορευματοκιβώτιο. Ενθουσιασμένος από αυτήν την απλή καινοτομία που θα μπορούσε να μετατρέψει οποιοδήποτε εμπορικό σκάφος σε μια θανατηφόρα στρατιωτική πλατφόρμα, ο Hammes άρχισε να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη αυτών των οπλικών συστημάτων σε συσκευασία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Hammes άκουσε ότι η Κίνα ακολουθούσε επίσης την ιδέα της απόκρυψης πυραύλων σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε μια εμπορική έκθεση του 2016, το Πεκίνο όχι μόνο επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες, αλλά πρόσφερε προς πώληση το δικό του σύστημα καθοδήγησης ακριβείας, αποτελούμενο από τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους cruise ο καθένας με βεληνεκές 1.500 μιλίων, όλοι κρυμμένοι και τακτοποιημένοι σε ένα τυπικό 20 x 8 ‘ x 8,5 ‘εμπορευματοκιβώτιο αποστολής. Το 2017, το Ισραήλ μπήκε στο παζάρι με τα εμπορευματοκιβώτια όπλων, δοκιμάζοντας τον βαλλιστικό πύραυλο LORA σε ένα τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο που στέκεται στο desk ενός εμπορικού φορτηγού.

Στη συνέχεια, το 2019, σημείωσε ο Hammes, η Κίνα δοκίμασε μια αναβαθμισμένη έκδοση, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο cruise που λέγεται ότι έχει βεληνεκές 4.000 μιλίων. Και μόλις πέρυσι, το Πεκίνο έστειλε εννέα δορυφόρους στο διάστημα με ένα μόνο βαλλιστικό πύραυλο που είχε εκτοξευθεί από εμπορευματοκιβώτιο στο κατάστρωμα ενός μεγάλου εμπορικού φορτηγού στην Κίτρινη Θάλασσα.

«Αυτό δημιούργησε μια νέα και επικίνδυνη ικανότητα», δήλωσε πρόσφατα ο Hammes, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικών Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον. «Η ικανότητά μας να αμυνθούμε ενάντια σε αυτούς τους πυραύλους είναι περιορισμένη».

Η ρωσική προσαρμογή ενός πυραυλικού συστήματος εμπορευματοκιβωτίων αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Robert Hewson της Jane’s Defense Weekly, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, εκατοντάδες κινεζικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκονται στα λιμάνια των ΗΠΑ κάθε μέρα. Είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποια από αυτά κρύβουν βλήματα στο κατάστρωμα και ο εντοπισμός τους εξαρτάται από τις ΗΠΑ που έχουν κατάσκοπους κάπου στο σύστημα.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την απειλή από τους πυραύλους εμπορευματοκιβωτίων της Κίνας έχουν ωθήσει ορισμένους πρώην ναύαρχους και στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ να υποστηρίξουν ένα σχέδιο ανταπόκρισης σε είδος, εξοπλίζοντας αμερικανικά εμπορικά πλοία με πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας σε συσκευασίες εμπορευματοκιβωτίων. Λένε ότι είναι ένας οικονομικς και γρήγορος τρόπος για να ενισχυθεί ο στόλος του Ναυτικού που αναπτύσσεται αργά, καθώς και η αποτρεπτική του δύναμη.

Όμως, καθώς το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο συζητούν για τη μελλοντική αρχιτεκτονική του αμερικανικού στρατού, τόσο οι νομοθέτες όσο και οι ανώτεροι αξιωματικοί παραμένουν αντίθετα συγκεντρωμένοι στα λεγόμενα «εξαιρετικά» ή υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και το νέο αεροπλανοφόρο κλάσης Ford, παρά το τεράστιο κόστος και την ευπάθεια τους στους φθηνότερους, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας.

Καθώς η Κίνα αυξάνεται τόσο από οικονομικής όσο και από στρατιωτικής άποψης, πολλοί στρατιωτικοί στοχαστές των ΗΠΑ και της Κίνας θεωρούν αναπόφευκτη μια ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως λόγω των προκλήσεων των ΗΠΑ στις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, για να μην αναφέρουμε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Ταϊβάν, ένα δημοκρατικό νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ως αποστάτρια επαρχία της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κλιμάκωσε σταθερά τις απειλές για την Ταϊβάν στέλνοντας τακτικά τα πολεμικά του αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του νησιού, σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως ένα πιθανό προοίμιο μιας αμφίβιας εισβολής.

Ο ναύαρχος Phillip S. Davidson, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του Ινδο-Ειρηνικού, προέβλεψε πρόσφατα σε ακρόαση του Κογκρέσου ότι ο Xi θα επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Οι ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, προς το παρόν, θα το κάνουν δύσκολο για το Πεκίνο, λένε οι περισσότεροι ειδικοί. Έτσι, η Κίνα έχει επιδιώξει αυτό που ορισμένοι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες αποκαλούν τώρα το «δολοφόνο του δολοφόνου», αναφερόμενο στην αρχαία κινεζική στρατηγική της χρησιμοποίησης ενός «όπλου αιφνιδιασμού» για να νικήσει έναν ανώτερο αντίπαλο.

«Ας υποθέσουμε ότι η Κίνα αποφασίζει να μας δώσει ένα χτύπημα για να μας εμποδίσει να τους επιτεθούμε ενώ αυτοί εισβάλλουν στην Ταϊβάν», δήλωσε στο SpyTalk σε πρόσφατη τηλεφωνική του συνέντευξη ο συνταξιούχος καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού James Fanell, πρώην επικεφαλής πληροφοριών του στόλου στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ποιος καλύτερος τρόπος για τους Κινέζους από το να έχουν φυτέψει κινεζικά εμπορικά πλοία που μεταφέρουν πυραύλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προκαταβολικά στα λιμάνια του Seattle, Long Beach, Charleston, Norfolk, New York and Baltimore ταυτόχρονα;

“Μπορούν εύκολα να μεταφέρουν αυτά τα εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια μας επειδή δεν έχουμε αυστηρό καθεστώς που παρακολουθεί, ανοίγει και επιθεωρεί κάθε εμπορευματοκιβώτιο φορτίου”, λέει ο Fanell, ο οποίος εκτιμά ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ελέγχουν παρά το 10% των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν Λιμάνια των ΗΠΑ. “Στη συνέχεια, εκτοξεύοντας τους πυραύλους τους σε κοντινές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις επικοινωνίες του στρατού μας χωρίς τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικού όπλου για να το πετύχουν”.

Ο Fanell και άλλοι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσθέτουν ότι το μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων cruise της Κίνας σημαίνει επίσης ότι ένα εμπορικό πλοίο που μεταφέρει τέτοια όπλα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν θα χρειαστεί καν να φτάσει πολύ κοντά σε βασικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ για να αποτελέσει άμεση απειλή.

Εάν οι Κινέζοι έβαζαν ένα από τα εμπορικά τους πλοία στον Κόλπο του Μεξικού και ένα έξω από τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όλες οι βάσεις βομβαρδιστικών και οι βάσεις των δεξαμενόπλοιών μας θα ήταν εντός εμβέλειας”, λέει ο Fanell. “Αυτό είναι ένα μεγάλο μέλημα για μένα.”

Βετεράνοι διοικητές του ναυτικού λένε ότι χωρίς λεπτομερή προηγούμενη πληροφόρηση, θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να εντοπιστεί ένα εμπορευματοκιβώτιο μεταφοράς πυραύλων μεταξύ των μυριάδων τυπικών διεθνών εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρουν εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα, συχνά στα καταστρώματα τεράστιων φορτηγών.

Χωρίς γνωστή τεχνολογία που μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο ενός εμπορευματοκιβωτίου χωρίς να το επιθεωρήσει, «θα ήταν σαν να βρίσκαμε μια βελόνα σε άχυρα», δήλωσε ο συνταξιούχος αντιναύαρχος Michael Franken, 40χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος υπηρέτησε τελευταία ως αναπληρωτής διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων για την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Xi Belt and Road, η Κίνα λειτουργεί ή χτίζει μια σειρά από λιμάνια βαθέων υδάτων σε διάφορες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Συμπεριλαμβανομένων των κοντινών Μπαχάμων, της Τζαμάικα και του Παναμά, και στις ακτές της Αραβικής Θάλασσας του Πακιστάν, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως λιμάνια-βάσεις για εμπορικά πλοία που μεταφέρουν κρυφά πυραύλους εμπορευματοκιβωτίων, λένε οι Hammes και άλλοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Η Κίνα διατηρεί επίσης μια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής, η οποία διοικεί το στρατηγικό στενό Bab el Mandeb στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Franken προσθέτει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν καν με βεβαιότητα εάν η Κίνα έχει αναπτύξει πυραύλους  εμπορευματοκιβωτίων σε πλοία στους εμπορικούς της στόλους φορτίου και αλιείας, που είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο.

«Απλώς δεν ξέρουμε», είπε. “Αλλά αυτό δεν είναι το όλο θέμα όταν κρύβετε τους πυραύλους σας σε ένα τυπικό εμπορευματοκιβώτιο αποστολής;”

Ο Fanell, ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του Στόλου του Ειρηνικού, ωστόσο, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Κίνα έχει ήδη τοποθετήσει τα εμπορευματοκιβώτια όπλων της στα εμπορικά της πλοία.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν αυτό το πυραυλικό σύστημα εμπορευματοκιβωτίων, δεν το βάζουν απλά στον πάγο και σταματούν να το αναπτύσσουν περαιτέρω», δήλωσε ο Fanell. «Προφανώς έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν κάνει με τις πυραυλικές τους δυνάμεις, η ιδέα ότι δεν έχουν συνεχίσει να αναπτύσσουν αυτήν την ικανότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φαίνεται εξωπραγματική.

«Πιστέψτε με, το κάνουν», πρόσθεσε. «Και το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, της δίνει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει ως ασύμμετρο όπλο».

Η Κίνα έχει αναπτύξει άλλα ασύμμετρα όπλα για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με ανώτερες αμερικανικές δυνάμεις. Αυτά περιλαμβάνουν χερσαίους αντιπλοιικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναγκάζοντάς τα να επιχειρούν τουλάχιστον 1.500 μίλια έξω από τη θάλασσα από την ανατολική ακτή της Κίνας. Αυτό τοποθετεί τις χερσαίες μπαταρίες πυραύλων αντι-πλοίου της Κίνας πολύ πέρα ​​από την εμβέλεια των 450 μιλίων των πολεμικών αεροσκαφών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Πεντάγωνο, ένας πικρός πόλεμος μεταξύ υπηρεσιών έχει χτυπήσει κόκκινο για το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν τους δικούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χρήση κατά των κινεζικών πυραύλων.

Ο πύραυλος  Tomahawk έχει βεληνεκές περίπου 1.000 μίλια. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ναυτικού, όπως ο Trident και ο Typhoon, έχουν βεληνεκές 3.000 μιλίων, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο στρατός θέλει να δει πυραύλους  μεγάλου βεληνεκούς να αναπτύσσονται στον Ειρηνικό, αλλά ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Timothy Ray, του οποίου τα βομβαρδιστικά Global Strike Command είχαν την αποστολή να καταστρέφουν χερσαίους πυραύλους και πυροβολικό, αντιτίθεται στην κίνηση, αποκαλώντας την “χαζή”

«Γιατί στον κόσμο θα διασκεδάζαμε μια βάναυσα ακριβή ιδέα όταν δεν έχουμε  χρήματα για να το κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο Ray κατά τη διάρκεια του podcast του Ινστιτούτου Mitchell Aerospace Advantage τον Μάρτιο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι βασίζονται στο Κογκρέσο για να επιλύσει το ζήτημα στο νομοσχέδιο για τη φορολογική άδεια άμυνας του 2022, το οποίο πρέπει να ψηφίσει και θα φτάσει ιεραρχικά στο γραφείο του Προέδρου (ο Biden είναι αυτός) μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, μετά από δύο δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, το Σώμα Πεζοναυτών αναδιαρθρώνει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει την Κίνα εντός των παράκτιων υδάτων που προστατεύουν οι αντιπλοιικοί πυραύλοι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Rob Wittman της Βιρτζίνια, η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα, ταχέως κινούμενα αμφίβια πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένους μέσα σε κοντέινερ.

“Τα καλά νέα είναι ότι οι Κινέζοι δεν θα έχουν ιδέα τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα κιβώτια”, δήλωσε ο Wittman στο SpyTalk. «Θα μπορούσε να είναι απλώς προμήθειες για μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών ή θα μπορούσε να είναι μια συστοιχία πυραύλων κατά πλοίων ή μεγάλης εμβέλειας».

Το Ναυτικό, ωστόσο, είναι επίσης κλειδωμένο στη δική του ενδοϋπηρεσιακή συζήτηση σχετικά με τη μετατροπή εμπορικών πλοίων σε πλατφόρμες όπλων εξοπλίζοντάς τα με πυραυλικά συστήματα εμπορευματοκιβωτίων.

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2019 όταν το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο δημοσίευσε ένα έγγραφο από πολλούς στρατιωτικούς σχεδιαστές και συνταξιούχους ανώτερους αξιωματικούς του ναυτικού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων εμπορευματοκιβωτίων στα εμπορικά πλοία θα μπορούσε να μειώσει την πίεση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στο ταχέως αναπτυσσόμενο ναυτικό της Κίνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει συνολικά 296 πλοία, σε σύγκριση με το ναυτικό 360 πλοίων της Κίνας, με το κενό να αναμένεται να διευρυνθεί καθώς η ναυπηγική του Πεκίνου ξεπερνά αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι το 2025, η Κίνα θα παρατάξει έως και 400 πλοία, λένε οι ειδικοί, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να φθάσουν τα 355 μέχρι το 2030.

Υπό τη διοίκηση του Τραμπ, το Πεντάγωνο οραματίστηκε ένα μελλοντικό ναυτικό με έως και 534 πλοία έως το 2045, εκτός από αεροπλανοφόρα και μεγάλα πολεμικά πλοία επιφάνειας και περισσότερα μικρότερα πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα πλοία καθώς και περισσότερα υποβρύχια. Αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου διαπίστωσε ότι ακόμη και η επίτευξη του ναυτικού των 355 πλοίων θα απαιτήσει σχεδόν 60 τοις εκατό περισσότερες δαπάνες για τη ναυπήγησή του σύμφωνα με τους πρόσφατους προϋπολογισμούς-μια απίθανη κατανομή πόρων όταν ο Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία ζητούν επίσης τα δικά τους δαπανηρά οπλικά συστήματα.

Υπό το φως αυτών των δημοσιονομικών περιορισμών, «το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αποκτήσει και να οπλίσει εμπορικά πλοία, εξοπλίζοντάς τα με αρθρωτά όπλα και συστήματα αναπτύσσοντας το ταχύτερο τις δυνατότητες τους και λιγότερο κοστοβόρα από τις παραδοσιακές προσπάθειες εξαγοράς », έγραψαν οι συντάκτες της εφημερίδας USNI.

Πρόκειται για “τη νίκη”, ανέφερε ο τίτλος.

Ένας από τους συγγραφείς της εργασίας είναι ο Hammes του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας. Σε ξεχωριστό άρθρο, υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη μικρών, έξυπνων και φθηνών όπλων από την Κίνα, όπως drones και πύραυλοι σε κοντέινερ, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από το οπλοστάσιο των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και των πυραύλων των μαχητικών αεροσκαφών δίνοντας έτσι στο Πεκίνο τη δυνατότητα να αιφνιδιάσει τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Το βασικό ερώτημα», έγραψε ο Hammes, είναι αν οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ θα κάνουν το λάθος «να συνεχίσουν να επενδύουν σε ξεπερασμένα συστήματα και μετά να« εκπλαγούν» όταν νεότερα, φθηνότερα όπλα χρησιμοποιούν το ανώτερο βεληνεκές τους για να μας νικήσουν». Αυτό σχεδιάζει το Πεκίνο.

ΠΗΓΗ kourdistoportocali.com

Share this post