Κλιμάκωση: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης – «Αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία…»

Κλιμάκωση: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης – «Αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία…»

Επικίνδυνη κλιμάκωση – Δεν είναι διόλου απίθανη η χρήση

τακτικών πυρηνικών όπλων

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, καθώς η Μόσχα δοκιμάζει τώρα την «ηλεκτρονική εκτόξευση« συστημάτων πυρηνικών πυραύλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ προχώρησαν στην προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο άσκησης, περίπου εκατό στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων ενός φανταστικού εχθρού καθώς και στο πώς θα απαντήσουν σε μια αντεπίθεση. Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, άρα δεν επελέγησαν τυχαία ούτε ο τόπος ούτε η χρονική συγκυρία αυτής της άσκησης, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.

Όπως σας μετέδωσε ήδη χθες το pronews.gr πηγές από την Μόσχα μιλώντας στο defencenet.ru υποστήριξαν ότι «Αυτή η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί. Όχι μόνο όπλα, αλλά και προσωπικό του ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί επί ουκρανικού εδάφους κατά των ρωσικών δυνάμεων που αποτρέπουν την εξόντωση των ρωσόφωνων από την εξόντωσή τους».

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου έθεσε μάλιστα σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, ενώ έχει απειλήσει με αστραπιαία αντίποινα σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με παρατηρητές η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να εξοικειώσει την κοινή γνώμη στην ιδέα μιας χρήσης πυρηνικών όπλων κόμη και κατά δυτικών στόχων.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο

Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη διαθέτοντας περίπου 4.500 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί για πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συρράξεις.

Έχουν τοποθετηθεί σε διηπειρωτικούς πυραύλους σε πυρηνικά σιλό, σε φορητές μονάδες εκτόξευσης, σε στρατηγικά βομβαρδιστικά, ή σε υποβρύχια που πλέουν αθόρυβα στη Βόρεια Θάλασσα και άλλες περιοχές του πλανήτη. Τέτοια πυρηνικά όπλα θα μπορούσα να εκτοξευθούν σε λίγα λεπτά και ορισμένα μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε κάθε μέρος της υδρογείου.

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν επί του παρόντος σχεδόν αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων έστω κι αν η Ρωσία επισείει την απειλή χρήσης τους στην παρούσα φάση και διατηρεί μαζί με τις ΗΠΑ στο πυρηνικό δόγμα της το δικαίωμα του πρώτου χτυπήματος αν αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.

Share this post