Κολοσσιαία κινητοποίηση με 50 πλοία & τον 5ο Στόλο: Μπλόκο στα Στενά & σύγκρουση με Ιράν και Ρωσία!

Κολοσσιαία κινητοποίηση με 50 πλοία & τον 5ο Στόλο: Μπλόκο στα Στενά & σύγκρουση με Ιράν και Ρωσία!

 Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ, η χώρα συμμετέχει σε κολοσσιαία ναυτική κινητοποίηση (τυπικά είναι η μεγαλύτερη του πλανήτη) με την συμμετοχή 60 χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα, τον αμερικανικό 5ο Στόλο και δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση προσομοιάζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με περιφερειακή σύρραξη κατά την διάρκεια της οποίας όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να αμυνθούν απέναντι στον κοινό εχθρό.

Ο χάρτης της άσκησης είναι χαρακτηριστικός: Οι χώρες χωρίζονται σε 5 “Task Force”, μία ανατολική, μία νότια, μία δυτική και μία βόρεια ενώ υπάρχει και μια “μεικτή”.

Σύμφωνα με τον χάρτη της άσκησης, οι χώρες αυτές πρέπει να αμυνθούν απέναντι στον κοινό εχθρό και να προστατέψουν όλα τα Θαλάσσια Στενά:

τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν, την Διώρυγα του Σουέζ και την είσοδο προς την Μεσόγειο, τα Στενά Bab El Mandeb , τον Κόλπο του Άντεν και την έξοδο προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Δείτε το βίντεο

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΟ 18 ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ 50 ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ.

Πιο αναλυτικά, το Ισραήλ μετέχει σε ναυτική άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει σχεδόν 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ορισμένοι από τους οποίους δεν αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Ναυτικό, 9.000 άτομα και 50 πολεμικά πλοία από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς μετέχουν στη διεθνή ναυτική άσκηση (IMX), που άρχισε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει 18 ημέρες.

“Πρόκειται για τη σημαντικότερη άσκηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο, με περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη” πρόσθεσε το αμερικανικό Ναυτικό από το Μπαχρέιν, όπου έχει τη βάση του ο 5ος Αμερικανικός στόλος.

80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβισάι Αντράεε, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το εβραϊκό κράτος θα μετείχε “για πρώτη φορά” στην άσκηση ΙΜΧ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του κινητοποιεί πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις για υποβρύχιες αποστολές. Πιθανότατα πρόκειται για την ελίτ των ισραηλινών δυνάμεων “Shayetet 13”.

“Οι ισραηλινές δυνάμεις θα ασκηθούν μαζί με τον 5ο Αμερικανικό Στόλο” ανέφερε ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

“Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και κράτη με τα οποία δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις.

Αμερικανική στρατιωτική πηγή πρόσθεσε από το Μπαχρέιν, όπου έχει την έδρα του ο 5ος Στόλος:

“με περισσότερα από 80 drones, είναι επίσης η μεγαλύτερη μη επανδρωμένη άσκηση στον κόσμο”.

Περιλαμβάνει μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Ομάν και η Υεμένη, που δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Άλλες χώρες είναι τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Υεμένη και το Μπαγκλαντές.

Image

Προσομοίωση σύρραξης με Ιράν.

Η άσκηση έρχεται σε μια περίοδο περιφερειακών εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την πρόσφατη στόχευση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

H άσκηση είτε αφορά αποκλειστικά το Ιράν, είτε ακόμη και την Ρωσία καθώς οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι.

Πρόσφατα είχαμε εξίσου μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ με την Ιαπωνία στον Ειρηνικό. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν δύο ναυτικές μοίρες, με επικεφαλής τα αεροπλανοφόρα USS Carl Vinson και USS Abraham Lincoln.

Έπειτα ακολουθεί η Μεσόγειος. Προς το παρόν υπάρχει το USS Harry S. Truman ενώ αναμένεται να αφιχθούν το βρετανικό αεροπλανοφόρο κλάσης Queen Elizabeth, “HMS Prince of Wales” και το γαλλικό “Charles-de-Gaulle”. 

Το πρώτο σενάριο- και το οποίο “φωτογραφίζουν” ισραηλινές πηγές- είναι να πρόκειται για πολεμική προετοιμασία λόγω Ιράν.

Το δεύτερο σενάριο, είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια ναυτική κινητοποίηση των ΗΠΑ λόγω Ρωσίας. Και ο ρωσικός Στόλος αυτή τη στιγμή έχει “απλωθεί” ανά τον πλανήτη.

Πάντως, το Ισραήλ για πρώτη φορά πήρε μέρος σε ναυτική άσκηση με το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον το ενσωματώνει στις στρατιωτικές δομές της Μέσης Ανατολής δημιουργώντας το “Μεσανατολικό ΝΑΤΟ”

Image

 

Share this post