Κομισιόν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα επιβληθούν κυρώσεις ή όχι στην Τουρκία»

Κομισιόν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα επιβληθούν κυρώσεις ή όχι στην Τουρκία»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει 1η και 2η Οκτωβρίου είναι εκείνο που θα κρίνει αν θα επιβάλει ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «στο τέλος αυτή είναι απόφαση που θα λάβουν οι ηγέτες ή θα υποδείξουν την κατεύθυνση προς την οποία οι συζητήσεις και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως η ΕΕ είναι υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου αλλά «αν δεν είναι δυνατή η επίλυση μέσω της συζήτησης τότε εναπόκειται στους ηγέτες να συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Ακόμη, ο κ. Στάνο χαιρέτισε τις διπλωματικές ενέργειες που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη διαλόγου, εκφράζοντας την ελπίδα ου πως αυτές οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν έτσι ώστε να είναι δυνατόν να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο, με εποικοδομητική δέσμευση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Share this post