Κορωνοϊός: Το βλέμμα σε Πάφο και Αραδίππου – Σχεδόν 400 κρούσματα σύνολο./ΒΙΝΤΕΟ: Η αναφορά του Υπουργού Υγείας για τον κορωνοϊό και η εξήγηση για το «ένεν τίποτε» που είπε. Απαντά ο ίδιος.

Κορωνοϊός: Το βλέμμα σε Πάφο και Αραδίππου – Σχεδόν 400 κρούσματα σύνολο./ΒΙΝΤΕΟ: Η αναφορά του Υπουργού Υγείας για τον κορωνοϊό και η εξήγηση για το «ένεν τίποτε» που είπε. Απαντά ο ίδιος.

Χίλια και πλέον δείγματα έχουν στόχο να συλλέξουν οι επιδημιολόγοι από την περιοχή της Πάφου σε μια προσπάθεια φραγής της διασποράς τόσο στην επαρχία αυτή, όσο και στην Επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στην Αραδίππου. Κι εκεί αρχίζουν σήμερα δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαφανούν όσο το δυνατό περισσότερα κρούσματα κι έτσι να ελεγχθεί η ιχνηλάτηση.

Το ενδεχόμενο ενός Lockdown στις δυο περιοχές δεν αποκλείεται την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν τα 400.
Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός είναι στα 396 ενώ το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκαν άλλα 40 νέα κρούσματα. 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. Εξάλλου ασθενείς με κορωνοϊό στην Κύπρο άρχισαν να λαμβάνουν χλωροκίνη.
Αυτό που ξεχώρισε απ’ την ενημέρωση είναι η μεταβολή του αριθμού των νεκρών στην Κύπρο.
Ο αριθμός των θανάτων είναι με τον χθεσινό στους 11 ενώ αυτό άλλαξε μετά που τέθηκε σ’ εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS.
Διαβάστε εδώ: Το λογισμικό IRIS και η αλλαγή δεδομένων σχετικά με τους θανάτους από τον ιό

Η χρήση αυτή, , αποφασίστηκε στην προσπάθεια να καθοριστεί όσο το δυνατό πιο σωστά η πραγματική αιτία θανάτου ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και ο θάνατος.
sigmalive.com

ΒΙΝΤΕΟ: Η αναφορά του Υπουργού Υγείας για τον

κορωνοϊό και η εξήγηση για το «ένεν τίποτε» που

είπε. Απαντά ο ίδιος.

«Στο τέλος της ημέρας εν μια απλή γρίπη, ένεν τίποτε…» – Απαντά ο Υπουργός Υγείας

Είναι αυτή η αναφορά του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, που έγινε στις 5 Μαρτίου και λίγο πριν τις τηλεοπτικές του δηλώσεις οι οποίες μεταδίδονταν σε απευθείας σύνδεση, που από το πρωί κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε ως ήταν αναμενόμενο ποικίλα σχόλια, με άλλους να επικρίνουν και άλλους να στέκονται στο ότι η αναφορά έγινε πριν από ένα μήνα και πριν η κατάσταση φτάσει στα σημερινά επίπεδα.
Σχετική ανάρτηση έκανε ο Υπουργός Υγείας, δίδοντας εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη αναφορά του Κωνσταντίνου Ιωάννου.
«Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα συνομιλίας που είχα με δημοσιογράφους στο Προεδρικό, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου 2020.
Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων που ανησυχούσαν για τη θνησιμότητα του κορωνοϊού, εξηγούσα αυτό που επαναλαμβάνω εδώ και εβδομάδες, ότι δηλαδή το 80% όσων νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτωματολογία και μάλιστα αρκετοί ενδεχομένως να μην το αντιληφθούν καν, αφού θα έχουν συμπτώματα μιας απλής γρίπης.
Η φράση «στο τέλος της ημέρας είναι μια απλή γρίππη» στόχο είχε καθησυχάσει τις ανησυχίες δημοσιογράφων που έκαναν σύγκριση του COVID-19 με πολύ πιο επικίνδυνους ιούς, όπως ο Εμπόλα, όπου το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 50%.

Παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανα λίγα λεπτά αργότερα την ίδια ημέρα καθώς και στις αποφάσεις που λήφθηκαν για μια σειρά από μέτρα (κλείσιμο οδοφραγμάτων, έλεγχοι στα αεροδρόμια κ.α), για όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να με κατηγορούν για υποτίμηση του κινδύνου από τον ιό οι ίδιοι που με επικρίνουν ότι παίρνω απάνθρωπα απαγορευτικά μέτρα. Λυπούμαι γιατί αυτές τις κρίσιμες ώρες ορισμένοι αναζητούν αφορμές για δημιουργία εντυπώσεων και πρόκληση αντιπαράθεσης, που υπονομεύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης».


Και παραπέμπει στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου εκείνη τη μέρα.

Share this post