Κρίση Ιράν – ΗΠΑ στην Καραϊβική – Προειδοποιήσεις από την Τεχεράνη.

Κρίση Ιράν – ΗΠΑ στην Καραϊβική – Προειδοποιήσεις από την Τεχεράνη.
Ιρανικό Πρακτορείο το οποίο ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε το Σάββατο ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Τεχεράνη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργήσουν «ακριβώς όπως οι πειρατές» σε μια αποστολή καυσίμων στην Βενεζουέλα.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού αναχώρησαν από το Ιράν πέντε πετρελαιοφόρα με προορισμό την
Βενεζουέλα με τα τρία από αυτά να έχουν περάσει ήδη τα στενά του Γιβραλτάρ ενώ τα δύο κινούνται με χαμηλή ταχύτητα σήμερα (Κυριακή) στην Μεσόγειο. Το περιεχόμενο του φορτίου είναι ακόμη άγνωστο με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να θεωρούν ότι μπορεί να περιέχει και «κάτι άλλο» εκτός από πετρέλαιο. Στην Καραϊβική βρίσκονται ήδη τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, το το USS Detroit, Lassen, Preble και Farragut και ένα αεροσκάφος P-8
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν ως απάντηση στην αποστολή καυσίμων από το Ιράν στη Βενεζουέλα που επλήγη από την κρίση. Οι τομείς πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας, μέλη του ΟΠΕΚ, υπόκεινται και οι δύο στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ αρνήθηκε να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά είπε ότι οι επιλογές θα παρουσιαστούν στον Τραμπ.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι πειρατές, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στις διεθνείς πλωτές οδούς, θα διατρέχουν έναν επικίνδυνο κίνδυνο και αυτό σίγουρα δεν θα έχει αντίκτυπο», δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Nour.

Το Ιράν το οποίο για τις αποστολές πετρελαίου η άλλων σημαντικών αγαθών προς την Βενεζούελα, πληρώνεται με χρυσό από το καθεστώς Μαδούρο, ενώ έχει υποσχεθεί ότι το Ιρανικό ναυτικό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ασφάλεια της Βενεζουέλας. Αυτή η δήλωση ήταν για τις εντυπώσεις αφού όλοι γνωρίζουν ότι το πολεμικό ναυτικό του Ιράν δεν έχει καμιά τέτοια δυνατότητα
«Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι και τα δύο ανεξάρτητα κράτη που είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Ali Rabiei. «Πουλάμε αγαθά και αγοράζουμε προϊόντα σε αντάλλαγμα Αυτό το εμπόριο δεν έχει καμία σχέση με κανέναν άλλο. Πρέπει να πουλήσουμε το λάδι μας και έχουμε τρόπους να το κάνουμε », είπε ο Rabiei, προσθέτοντας ότι δεν είχε πληροφορίες για το πλοίο που κατευθύνεται στη Βενεζουέλα.
Ένας σκληροπυρηνικός Ιρανός αναλυτής πρότεινε ότι το Ιράν μπορεί να αντιδράσει εναντίον αμερικανικών πλοίων στον Κόλπο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν δράση εναντίον του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του στον Περσικό Κόλπο είναι όμηροι κάθε είδους παραβίασης κατά της νόμιμης διεθνούς ναυτιλίας του Ιράν», δήλωσε ο Mahdi Mohammadi στο Twitter.
«Πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, ο Τραμπ πρέπει να ρωτήσει τον φίλο του (Βρετανό πρωθυπουργό) Μπόρις Τζόνσον για τις λεπτομέρειες της εμπειρίας του Βρετανικού δεξαμενόπλοιου», είπε αναφερόμενος στην κατάσχεση βρετανικού τάνκερ στον Περσικό Κόλπο το περασμένο έτος, αφού οι βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Και τα δύο σκάφη απελευθερώθηκαν μετά από ένα μήνα αντιπαράθεσης.
Η Βενεζουέλα χρειάζεται απεγνωσμένα βενζίνη και άλλα εξευγενισμένα προϊόντα καυσίμων για να διατηρήσει τη χώρα σε λειτουργία εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολά Μαδούρο. Η Βενεζουέλα παράγει αργό πετρέλαιο, αλλά η υποδομή της έχει παραλυθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ένας αξιωματούχος της Βενεζουέλας είπε τον περασμένο μήνα ότι η Βενεζουέλα έλαβε υλικά διύλισης μέσω αεροπλάνου από το Ιράν για να την βοηθήσει να ξεκινήσει μια μονάδα στο διυλιστήριο Cardon των 310.000 βαρελιών την ημέρα, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή βενζίνης.
viadiplomacy.gr

Share this post