«Κυβέρνηση καλών καιρικών συνθηκών»: Λειτουργεί μόνο με καλό καιρό – Όπως όλες

«Κυβέρνηση καλών καιρικών συνθηκών»: Λειτουργεί μόνο με καλό καιρό – Όπως όλες

Η έκταση της αποδιοργάνωσης για να μην πούμε διάλυσης του κρατικού μηχανισμού ειδικά την τελευταία δεκαετία αποτυπώθηκε με ευκρίνεια και στην χθεσινή κακοκαιρία όπου με χιονόπτωση που «έστρωσε» χιόνι μόλις πέντε πόντους στην Εθνική Οδό, αποκόπηκε η ελληνική πρωτεύουσα από τον βόρειο οδικό άξονα.

Σήμερα προκειμένου να βρούνε εξιλαστήρια θύματα «καρατόμησαν» τον διοικητή του Β’ Τμήματος Αυτοκινητόδρομων Αττικής αν και υπάρχουν πολύ έντονες γκρίνιες και μουρμούρες ότι στο πρώτο δείγμα, ούτε καν τεστ, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς αν και έξι μήνες στην εξουσία.

Απέτυχε παταγωδώς καταδεικνύοντας ακριβώς το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας με αυτό που είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση στην Μάνδρα.

Τουλάχιστον χθες δεν θρηνήσαμε θύματα αλλά και η έκταση των καιρικών φαινομένων,δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογούσε τίποτα παραπάνω από μια μέση ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ήδη από χθες το pronews.gr ήταν το μοναδικό μέσο το οποίο σημείωνε:

«Το κλισέ ότι η «κρατική “μηχανή” πιάστηκε στον ύπνο», είναι γνωστό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι πέρα για πέρα πραγματικό.

Τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ στην περίφημη «πολιτική προστασία» τα είδαμε. Τώρα δυστυχώς βιώνουμε και τα χάλια της ΝΔ, η οποία αν και είχε κάνει «σημαία» τον συγκεκριμένο τομέα στην προεκλογική της ατζέντα, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση:

Κομμένη η χώρα στα «δύο» από 5 πόντους χιόνι, που έπεσε σε μια ήπια χιονόπτωση, με αποτέλεσμα η εθνική Αθηνών-Λαμίας να είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι   οδηγοί.

Και δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό γεγονός. Οι μετεωρολόγοι, είχαν προειδοποιήσει για αυτό το κύμα κακοκαιρίας εδώ και αρκετές ημέρες. Και όμως με μια μέτρια χιονόπτωση, όλα τα «σχέδια» πήγαν περίπατο».

Για την «καρατόμηση» του διοικητή  του Β’ Τμήματος Αυτοκινητόδρομων Αττικής η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση:

«Ο καθένας οφείλει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Η διάχυση ευθυνών καταλήγει τελικά στο να μη λογοδοτεί κανένας. Και αυτό η κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί. Όλοι κρινόμαστε. Υποχρέωση του κράτους είναι να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία, όρος της οποίας είναι και η υποχρέωση των οδηγών να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες που λαμβάνουν».

Ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης είπε:

«Δεν επιτρέπεται με λίγο χιόνι να κλείνει εθνική οδός. Ήταν μία αποτυχία του κράτους, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν πολλές ώρες και είναι απαράδεκτο. Εγώ δεν θέλω να ωραιοποιήσω».

Προφανώς συμφώνησε (και σωστά) απολύτως με την άποψη του pronews.gr

Σε μια είδηση της τελευταίας στιγμής σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής αναφέρει το αυτονόητο: Ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για όλα όσα έγιναν χθες Δευτέρα κρύφτηκαν πίσω από την Αστυνομία και προσθέτει ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα «εύκολα θύματα» που «θυσιάζονται» για να εξευμενιστεί η κοινωνική οργή και η αγανάκτηση.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα κι αν ο διοικητής του Β’ Τμήματος Αυτοκινητόδρομων Αττικής έβγαινε «με το φτυάρι» για να ανοίξει τον δρόμο, δεν θα τα κατάφερνε, αυτό είναι πάντα δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης να προνοήσει να μην συμβεί και αν συμβεί να το αντιμετωπίσει.

Αναλυτικά το κείμενο του Κανέλλου Νικολάου:

«Όταν με μόλις πέντε πόντους χιόνι κόβεται η Ελλάδα στα δύο και εγκλωβίζονται οχήματα στην Εθνική Οδό για αρκετή ώρα, είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ευθύνες.

Ο οδηγός ενός οχήματος που χρησιμοποιεί την Εθνική Οδό και πληρώνει γι’ αυτή τη χρήση τα ακριβά διόδια τότε δικαίως έχει απαιτήσεις. Αυτές είναι το οδικό δίκτυο να παραμένει ανοικτό και ασφαλές. Ορθώς, λοιπόν, αναζητήθηκαν από την κυβέρνηση άμεσα τα αίτια για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Κάπως έτσι, μετά από τη σύσκεψη που έγινε για την απόδοση ευθυνών, βρέθηκε ο υπεύθυνος και «καρατομήθηκε» από τη θέση του. Ήταν ο διοικητής του Β’ Τμήματος Αυτοκινητοδρόμων Αττικής. Εδώ, όμως, πρέπει να μπουν ορισμένα ερωτήματα:

Ο διοικητής της Τροχαίας επέδειξε αδιαφορία; Οι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας την υπηρεσία τους κάτω από αντίξοες συνθήκες επέδειξαν αδιαφορία;

Την ίδια ώρα, γεννούνται κάποια ακόμη ερωτήματα: Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τον οδικό άξονα και καρπώνεται το τίμημα των διοδίων, δεν έχει ευθύνες; Έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες ως όφειλε και δεν τα κατάφερε ή μήπως πιάστηκε απροετοίμαστη; Με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια «αθωώνει» εαυτόν και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών οπουδήποτε αλλού; Έγινε πιστευτή. Γιατί; Μήπως έγινε και στο παρελθόν κάτι ανάλογο χωρίς να λογοδοτήσει και να τύχει κυρώσεων;

Δυστυχώς, όμως, για άλλη μία φορά η Ελληνική Αστυνομία θεωρείται ελαφρά τη καρδιά από κάποιους υπεύθυνη γι’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Προφανώς, οι Έλληνες αστυνομικοί είμαστε τα «εύκολα θύματα» που θυσιαζόμαστε για να εξευμενίσουμε την κοινωνική οργή και αγανάκτηση.

Ελπίζουμε κάποτε να αναλάβουν τις ευθύνες αυτοί που τις έχουν και να μην κρύβονται πάντα πίσω από την Ελληνική Αστυνομία. Ελπίζουμε να γίνει, επίσης, αντιληπτό ότι μπορεί να μας θεωρούν αναλώσιμους, αλλά δεν μπορεί κανείς να παίζει με την αξιοπρέπεια και την υπόληψη μας.

Αυτά για την ώρα… Καλή χρονιά…

https://www.pronews.gr/

Share this post