Κυβερνητικό “Βατερλό” στα ελληνοτουρκικά: Γεμάτο από στρατιώτες και ΜΙΤ το λοκαρισμένο Τσεσμέ αλλά η πολιτική εντολή δεν έρχεται.

Κυβερνητικό “Βατερλό” στα ελληνοτουρκικά: Γεμάτο από στρατιώτες και ΜΙΤ το λοκαρισμένο Τσεσμέ αλλά η πολιτική εντολή δεν έρχεται.

Αποφασισμένη να υπογράψει νέα Συνθήκη “Ειρήνης” με την Τουρκία παραχωρώντας το μισό Αιγαίο στην Άγκυρα, διχοτομώντας το ακριβώς στην μέση στον 25ο Μεσημβρινό, εμφανίζεται η κυβέρνηση η οποία “τρέμει” κυριολεκτικά μην τυχόν και σταματήσουν οι διερευνητικές.

 

 

Κυβέρνηση και ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχουν απλά στείλει στον κάλαθο της ιστορίας την πάγια εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, δείτε τι είχε συμβεί με το “Βυθίσατε το Χόρα” και τι κάνει τώρα η νυν κυβέρνηση, έχουν κάνει κάτι πολύ χειρότερο:Πάνε για απευθείας ανάθεση στην Τουρκία, μέσω διερευνητικών, των ζωνών Έρευνας και Διάσωσης SAR ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού αλλάζοντας το status quo στο Αιγαίο!

Το κυβερνητικό αφήγημα  ότι “η Τουρκία επιχειρεί να υπενθυμίσει τις θέσεις της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να έχουν πάνω από 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης” είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό.

Εδώ πρόκειται για πολεμική προειδοποίηση υφαρπαγής εθνικής κυριαρχίας.

Aπό όποια άποψη και να το δει κανείς, όποια δικαιολογία και αν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, μιλάμε για κυβερνητικό “Βατερλό” στα ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση είναι πλέον διατεθειμένη να προσέλθει στις διερευνητικές, με κατάληψη ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, διαγράφοντας ακόμη και την τελευταία “ροζ γραμμή:

“Οι διερευνητικές θα λάμβαναν χώρα μόνο σε καλό και ειρηνικό κλίμα χωρίς τουρκικές προκλήσεις” έλεγαν από την κυβέρνηση. Πάει και αυτό.

ΤΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΛΙΑΜΕΠ

  1. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα διενεργηθούν έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που κατά την Άγκυρα θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Άγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αξιώνει δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο για επιχειρήσεις SAR στο μισό Αιγαίο! Ο 25ος μεσημβρινός τέμνει τον Άγιο Ευστράτιο. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το Τσεσμέ για έρευνες είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να περιλαμβάνει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανατολικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι αποκλειστικά δικαιώματα για επιχειρήσεις Search And Rescue έχει η Ελλάδα. Ακόμη όμως και γι’ αυτή τη ζώνη δυτικά του 25ου μεσημβρινού οι Τούρκοι καταχρηστικά έδωσαν «άδεια» στο Τσεσμέ για τη διενέργεια υδρογραφικών ερευνών.
  2. Για να γίνουν έρευνες στην περιοχή της NAVTEX απαιτείται ελληνική άδεια. Η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά να εκδίδει NAVTEX , πολύ περισσότερο να κάνει έρευνες. Η Ελλάδα λοιπόν μπορούσε, αντί για διαβήματα, να κάνει άλλο βήμα. Να δημιουργήσει Ζώνη Αποκλεισμού και να στείλει επείγουσα νότα στην Τουρκία, να μην πλησιάσει το σκάφος της, σε μικρότερη απόσταση από τα 12 μίλια. Ούτε αυτό έκανε.
  3. Και για να μη μπερδεύονται κάποιοι, δεν μιλάμε για διεθνή ύδατα και αβλαβείς διελεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά για το δίκαιο της Θάλασσας, όπου η κόκκινη γραμμή είναι τα 12 μίλια και όχι τα 6 μίλια. Αν τα 6 μίλια είναι κάτι, είναι μια γραμμή ροζ.Γιατί άραγε το δίκαιο της θάλασσας προσδιόρισε τα χωρικά ύδατα στα μίλια αυτά; Επιπλέον γιατί ονομάζονται χωρικά, αν δεν ανήκουν στη χώρα; Αν δηλαδή δεν είναι, όπως τα αποκαλούν εθνικά εδάφη; 
  4. Ας θυμηθούμε τι έλεγε και η πρώτη συμφωνία που έκαναν Καραμανλής και Ντεμιρέλ. Πρακτικό Βέρνης που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου 1976. Άρθρο 6. Τα δύο Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωσιν όπως απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία θα ηδύνατο να παρενοχλήση την διαπραγμάτευσιν.
  5. Η έξοδος του Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό δηλ. στα όρια της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» με βάση τη NOTAM που δεσμεύει μια θαλάσσια περιοχή από τα 6,5 μίλια ανατολικά του Αγίου Όρους, μέχρι τη Λήμνο και κατεβαίνει ως την Σκύρο, δεν αποτελούν πρωτοβουλία που παρενοχλεί τις υπό εξέλιξη διερευνητικές και δεν έχουν στόχο να προβάλλουν με εκκωφαντικό τρόπο την επιθετική τους διάθεση οι Τούρκοι;

Οι επιθετικές αυτές κινήσεις συνοδεύονται και από πολεμικές δηλώσεις. Πριν από μερικές ημέρες, μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Σουλτάνο της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Omar Celik δήλωσε ότι τα μαξιμαλιστικά όνειρα των Ελλήνων θα μετατραπούν σε εφιάλτη.

Από κοντά και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, που επανέλαβε με αγέρωχο ύφος, για πολλοστή φορά ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο Αιγαίο χωρίς την Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε επιθετική ενέργεια της Ελλάδας το Φόρουμ Φιλίας, που έγινε στην Αθήνα.

Την σκυτάλη πήρα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, λέγοντας “είμαστε διατεθειμένοι ακόμη και να πεθάνουμε”!

Τσεσμέ: Γεμάτο από αξιωματικούς της ΜΙΤ και στρατιώτες

Σε αντίθεση με τα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ” και “ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ” τα οποία είναι πλοία που ανήκουν στο τουρκικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών , το “ΤΣΕΣΜΕ” αν και υδρογραφικό-ερευνητικό, αποτελεί εν ενεργεία μονάδα επιφάνειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και ανήκει στην σύνθεσή του. Το πλήρωμά του είναι στρατιωτικοί, αξιωματικοί και ναύτες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το “Τσεσμέ” έχει λοκαριστεί από υποβρύχια και πλοία του ΠΝ που το παρακολουθούν στενά. Μάταια όμως γιατί η πολιτική εντολή δεν έρχεται. 

Στις 20/8/2020 είχε γίνει επιχείρηση απομάκρυνσης τουρκικού υποβρυχίου που είχε φτάσει μέχρι τη νότια Εύβοια

Τώρα το “ΤΣΕΣΜΕΚ” εκτός από την “υπενθύμιση” όπως λέει η Κυβέρνηση, κάνει και χαρτογράφηση του ανάγλυφου του βυθού για τα τουρκικά υποβρύχια. Προετοιμάζει τον τουρκικό Στόλο για την επόμενη υποβρύχια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση

Αυτή είναι η διπλή αποστολή του Τσεσμέ στο Κεντρικό Αιγαίο.

 

Τσεσμέ: Η Τουρκική NAVTEX ταυτίζεται με τα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας
Τσεσμέ: Η Τουρκική NAVTEX ταυτίζεται με τα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας

 

warnews247.gr

Share this post