Κ.Μητσοτάκης: «Η διασκέδαση δεν θα ανοίξει μέχρι το Πάσχα» – Οριστικό τέλος για χιλιάδες μπαρ & κλαμπ (upd)

Κ.Μητσοτάκης: «Η διασκέδαση δεν θα ανοίξει μέχρι το Πάσχα» – Οριστικό τέλος για χιλιάδες μπαρ & κλαμπ (upd)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες με λίγες λέξεις ουσιαστικά «τελείωσε» οριστικά χιλιάδες μπαρ, κλαμπς αλλά και καφέ και μαζί με αυτά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτά, αφού δήλωσε πως δεν θα ανοίξουν μέχρι το Πάσχα!  

Σε ερώτηση του κ.Σροίτερ για το αν θα φτάσουμε μέχρι το Πάσχα για να ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και κλαμπ ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά και δήλωσε.

«Όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείει -για το λόγο αυτό – οι επιχειρήσεις του κλάδου να επανέλθουν την Άνοιξη, πολύ περισσότερο όταν δεν θα έχει επιτευχθεί «μαζική ανοσία» του γενικού πληθυσμού τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο.

«Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τοποθετώντας στην Ανάσταση το άνοιγμα όσων νυχτερινών καταστημάτων θα έχουν απομείνει από το λουκέτο 6 μηνών!

Σε διαφορετική όμως μοίρα θα βρεθούν τα εστιατόρια, τα οποία διαχώρισε από το υπόλοιπο φάσμα της ψυχαγωγίας και ο Πρωθυπουργός, γεγονός που φέρνει νωρίτερα την επαναλειτουργία τους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει νέες εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας για εισβολές σε σπίτια στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός θα επιτρέπεται μέχρι  9 άτομα σε κάθε σπίτι. Όσοι πολίτες «τολμήσουν» να καλέσουν περισσότερους θα δεχθούν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ για δημιουργία συνωστισμού. 

«Θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν, χωρίς όμως να αποκαλύπτει πότε θα ανοίξουν ναοί και λιανεμπόριο.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Στο ίδιο, αυστηρό, χριστουγεννιάτικο πλαίσιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από την μία Περιφέρεια της χώρας σε άλλη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες λίγες στιγμές χαλάρωσης τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παράθυρο που σε κάθε περίπτωση άφησε χθες ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια στιγμή, μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, ημέρα δηλαδή που λήγει άτυπα η εορταστική περίοδος, κλειστά θα παραμείνουν:

· σχολεία

· εστίαση

· ψυχαγωγία

· δικαστήρια

· αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),

· χιονοδρομικά κέντρα

σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω συμφόρηση του εθνικού συστήματος υγείας. «Οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής» τόνισε, άλλωστε, χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και μέχρι νεωτέρας (δηλαδή για τις γιορτές):

· απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό,

· παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας

· διατηρείται η τηλεργασία στο ίδιο ποσοστό (50%).

· διατηρούνται οι περιορισμοί στην ατομική άθληση, δηλαδή έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

· ανοιχτά θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα ταξίδια εξωτερικού:

· Σε δεκαήμερη καραντίνα τίθενται όσοι έρθουν από το εξωτερικό μεταξύ 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου.

· Όσοι αφιχθούν θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ενώ θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο.

· Για την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Εορταστικές εκκρεμότητες.

Στα ερωτηματικά των γιορτών παραμένουν ακόμη η λειτουργία ναών και λατρευτικών χώρων (καθώς επίκειται επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο), αλλά και η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αρχής γενομένης από τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα» τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, με τα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες να κυμαίνονται είτε στην κλιμακωτή επαναφορά του λιανεμπορίου (σε ομάδες καταστημάτων και ανά 3-4 ημέρες), είτε στο άνοιγμα επιχειρήσεων οριζοντίως, σε χρόνο που δεν θα προκαλεί ιδιαίτερη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

SOS στην επαρχία.

Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα κρατά σε εγρήγορση τους επιστήμονες, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην επικράτεια. «Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις -και θέλω να το τονίσω αυτό- όσο στην περιφέρεια, στην επαρχία, στα χωριά, όπου εκ των πραγμάτων η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή και ίσως ο κόσμος αισθάνεται ότι μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει σε εγρήγορση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Για τον καλύτερο συντονισμό, άλλωστε, στη διαχείριση της πανδημίας, συνάντηση εργασίας θα έχουν σήμερα στις 9 το πρωί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο τελευταίος θα μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο «Φάρος» για τη συνάντησή του με τον κ. Χαρδαλιά, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

pronews.gr

Share this post