“Μάχη” ΥΠΕΘΑ για να δούμε στην έκθεση DEFEA ακόμα και ελληνικό Rafale! Ίσως και F-35…

“Μάχη” ΥΠΕΘΑ για να δούμε στην έκθεση DEFEA ακόμα και ελληνικό Rafale! Ίσως και F-35…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως πληροφορείται από αξιόπιστες πηγές το DP. Αφορά την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που ο κορονοϊός δεν κατάφερε να… σκοτώσει! Μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε, όμως “κάθε εμπόδιο σε καλό” όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα να λέμε! Θα το εξηγήσουμε στη συνέχεια. Η συζήτηση των υπουργείων Άμυνας όμως, αφορά την παρουσία ως έκθεμα του νέου ισχυρότατου οπλικού συστήματος που θα υπερασπίζει, εκτός απροόπτου, την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, το μαχητικό αεροσκάφος Rafale!

Η επιδίωξη είναι οι Γάλλοι να φέρουν στην έκθεση το Rafale και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν τείνει ευήκοον ους στο ελληνικό αίτημα. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά! Εάν τελικά εξασφαλιστεί η παρουσία του Rafale και δεδομένης της παρουσίας και άλλων κορυφαίων γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών στην DEFEA (MBDA, Safran κ.λπ.) που εμπλέκονται, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ένα στατικό έκθεμα με πλήρη οπλικό φόρτο.

Με πυραύλους δηλαδή που θα προμηθευθεί ή ήδη διαθέτει και αξιοποιεί επιχειρησιακά η Πολεμική Αεροπορία. Οι επισκέπτες θα έχουν δηλαδή την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το Rafale με αναρτημένα βλήματα όπως το METEOR που θα προσδώσει απόλυτη κυριαρχία στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά και τους SCALP EG, φόβος και τρόμος για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών του αντιπάλου που θα διανοηθεί να κινηθεί εναντίον της ελληνικής ασφάλειας.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν βέβαια εάν στη έκθεση κατάφερναν οι Γάλλοι να φέρουν το πρώτο Rafale με ελληνικά χρώματα! Ακόμα και να εξασφαλιστεί πτητική επίδειξη στους ουρανούς της Αθήνας, καθώς η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος“. Αλλιώς, εάν δεν προλάβουν να έχουν έτοιμο το ελληνικό, ας μας τιμήσει ένα με τα χρώματα της γαλλικής Αεροπορίας (Armée de l’Air)!

Τούτων λεχθέντων κι επειδή είναι ανοικτό το θέμα της απόκτησης και μιας μοίρας του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin, δεν θα μπορούσαμε παρά να ευχηθούμε ώστε στην έκθεση να υπάρχει και αυτό το μαχητικό. Εάν, δε, ευοδωθεί η προσπάθεια άμεσης μεταβίβασης στην Πολεμική Αεροπορία έξι μεταχειρισμένων μαχητικών από την αμερικανική (USAF), τότε θα μπορούσε, θεωρητικά μιλώντας, να δούμε στην DEFEA και τα δυο μαχητικά με ελληνικά χρώματα.

Αυτό θα αποτελούσε το “κερασάκι στην τούρτα“, καθώς η εξοπλιστική κινητοποίηση της Ελλάδας έχει δώσει άλλη δυναμική στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που θα διοργανώσει η εταιρία ROTA. Σε αυτό αφορούσε το “κάθε εμπόδιο [κορονοϊός] σε καλό” της εισαγωγικής παραγράφου! Ας μην ξεχνάμε ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

defence-point.gr

Share this post