Μήπως το Λιμενικό να μας εξηγούσε τι ακριβώς συνέβη με το γερμανικό EGV Berlin στη Λέσβο;

Μήπως το Λιμενικό να μας εξηγούσε τι ακριβώς συνέβη με το γερμανικό EGV Berlin στη Λέσβο;

Μια πολύ περίεργη υπόθεση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης που οργανώνεται από την Τουρκία, με πρωταγωνιστές τους Γερμανούς του πλοίου γενικής υποστήριξης EGV Berlin, έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τον ιστοχώρο Naval News, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα τόσο για τους κανόνες υπό τους οποίους επιχειρούν στο πλαίσιο της βοήθειας -υποτίθεται- στην ελληνική πλευρά να αποκρούσει την υβριδική επίθεση που δέχεται από την Τουρκία με την προώθηση παρανόμων μεταναστών, με κάθε τρόπο στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα που βασίζεται σε ανακοίνωση του γερμανικού Ναυτικού, εγείρει υποψίες από αυτόν καθαυτόν τον τίτλο του! “German Navy ship rescues 32 migrants deported from Greek island in a rubber boat”, δηλαδή, “Πλοίο του γερμανικού Ναυτικού διασώζει 32 μετανάστες που απελάθηκαν από ελληνικό νησί σε λαστιχένια βάρκα”!

Δηλαδή, από τον τρόπο παρουσίασης, ο φυσιολογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι μετανάστες αυτοί βρίσκονταν στην Ελλάδα και αποφασίσαμε να τους απελάσουμε… Πόσο πιθανό είναι αυτό με βάση την εμπειρία στην περιοχή, αλλά και με βάση στοιχειώδεις κανόνες της λογικής;

Διότι οι παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν μόνοι τους σε μια λαστιχένια βάρκα και έσπευσαν οι Γερμανοί αν τους διασώσουν επειδή βρέθηκαν σε κίνδυνο. Ψευδέστατη και εξ ορισμού ύποπτη μεταφορά όσων συνέβησαν το πρωινό στις 4 Ιουνίου στο τόσο ταλαιπωρημένο από τη λαθρομετανάστευση νησί της Λέσβου. Αν είχαν απελαθεί, τουλάχιστον δεν θα ήταν μόνοι τους σε ελληνικά ύδατα…

Καταρχάς λοιπόν, πρόκειται για λαστιχένια λέμβο η οποία ξεκίνησε υπό την προστασία των Τούρκων να περάσει σε ελληνικό νησί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατορθώσαμε να συλλέξουμε, συνέβη το σύνηθες: Στην θαλάσσια οριογραμμή το σκάφος μπλοκαρίστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις.

Το αδιέξοδο διήρκεσε μερικές ώρες. Στο δημοσίευμα βέβαια αναφέρεται ότι το αδιέξοδο διήρκεσε… 28 ώρες, το οποίο μαζί μ τα περί… απέλασης, δεν αναφέρονται καν στην ανακοίνωση του γερμανικού Ναυτικού! Άρα η πηγή της αναφοράς είναι άλλη. Κάποιος από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ή το Εξωτερικών; Κάποιος άλλος;

Μετά από τις ώρες που διήρκεσε το αδιέξοδο, συνέβη το σύνηθες, που οι Γερμανοί εμφανίζονται να αγνοούν ή να αποκρύπτουν, ενώ επιχειρούν στην περιοχή. Κάποιοι εκ των επιβαινόντων στη λαστιχένια βάρκα έπεσαν στο νερό, για να εκβιάσουν την έναρξη -δήθεν- επιχείρηση διάσωσης.

Επειδή κανείς δεν παρενέβαινε είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία, οι… ανθρωπιστές Γερμανοί του πληρώματος του EGV Berlin, έσπευσαν να “διασώσουν” τους μετανάστες που σκοπίμως είχαν πέσει στη θάλασσα! Από εκεί και πέρα και με τελική κατάληξη τη μεταφορά των παρανόμων μεταναστών σε ακτή της Λέσβου, εγείρονται μια σειρά από σοβαρότατα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από ελληνικής ή/και γερμανικής πλευράς.

Μπορούν να μας δηλώσουν επισήμως οι Γερμανοί ότι οι παράνομοι μετανάστες στη λαστιχένια βάρκα είχαν “απελαθεί από την Ελλάδα” και δεν είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία επιχειρώντας να περάσουν στην ελληνική – ευρωπαϊκή πλευρά; Διότι αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι η γερμανική φρεγάτα τους επέστρεψε σε ελληνικό έδαφος αδιαφορώντας για την απόφαση των ελληνικών αρχών; Πολύ δύσκολο, άρα τα περί “απέλασης” είναι αστειότητες.

Το δεύτερο ερώτημα που εγείρεται, είναι, για ποιον λόγο δεν τους πήγε σε λιμάνι αλλά σε παραλία και μάλιστα ημέρα, όχι νύχτα; Το λογικό εφόσον τους “διέσωσε”, δεν θα ήταν να τους μεταφέρει σε λιμάνι της Λέσβου; Πώς επιλέγει το γερμανικό πλήρωμα να πάει σε όχι ιδιαίτερα… πολυσύχναστη παραλία της Λέσβου και να τους συνδράμει ώστε να αποβιβαστούν με τις λέμβους του EGV Berlin;

Τρίτο ερώτημα είναι εάν το γερμανικό πλοίο είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές να ενημερώσει για τις προθέσεις του, για τις επόμενες ενέργειές του, από τη στιγμή της “διάσωσης”. Διότι στις φωτογραφίες των ακτών δεν διακρίνονται άλλοι πλην Γερμανών και παρανόμων μεταναστών.

Συναφώς, θα πρέπει να απαντήσουν σε τέταρτο ερώτημα για ποιον λόγο δεν τους παρέδωσαν στην ελληνική Ακτοφυλακή… μπορεί τυπικά να αποτελεί συμμαχική μονάδα, τηρήθηκαν όμως οι στοιχειώδεις κανόνες ώστε η λειτουργία της να μην στρέφεται κατά των συμφερόντων της ελληνικής – ευρωπαϊκής πλευράς που υποτίθεται βρίσκεται για να υπερασπίσει;

Πέμπτο  ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η γερμανική πλευρά, είναι ασφαλώς για ποιον λόγο ακριβώς δεν τους μετέφερε στην Τουρκία από όπου προέρχονταν. Εκτός κι αν δηλώσουν επισήμως ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν προέρχονταν από την Τουρκία…

Εάν η απάντηση είναι “διότι οι Τούρκοι το απαγόρευσαν“, το ερώτημα που ανακύπτει είναι για ποιον λόγο οι Έλληνες το επέτρεψαν. Επίσης χρήζει εξήγησης ποια είναι η χρησιμότητα της γερμανικής παρουσίας στην περιοχή εάν είναι να λειτουργεί ως “μακρύ χέρι” της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Ένα θέμα ασφαλώς υπάρχει και με τα ελληνικά παρατηρητήρια και περίπολα. Εφόσον επρόκειτο για μια κατάσταση που διαρκούσε για αρκετές ώρες, θεωρητικά η προσοχή τους ήταν εστιασμένη στην περιοχή. Από την αποβίβαση σε ερημική παραλία της Λέσβου όμως δεν προκύπτει συντονισμός των Γερμανών με τις ελληνικές αρχές.

Αυτό βέβαια χρήζει διευκρίνισης. Διότι κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να υποθέσει, ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την αποβίβασή τους εκεί ώστε να μην εντοπιστούν και καταγραφούν εάν συνοδευόμενοι από πολεμικό πλοίο αποβιβάζονταν… θριαμβευτές στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Κι ένα έκτο ερώτημα, όπως αυτό προκύπτει από το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπουμε. Υποτίθεται ότι το EGV Berlin μετέβη στη περιοχή, είδε τους μετανάστες στη θάλασσα και έσπευσε να τους βοηθήσει. Σε κάποιο άλλο σημείο όμως αναφέρει για αδιέξοδο 28 ωρών!

Δηλαδή, επί 28 ώρες δεν έκαναν τίποτα για να τους βοηθήσουν, ή μήπως δεν διαπίστωσε ξαφνικά ότι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα. Διότι το κλασικό κόλπο είναι, εφόσον δεν τους αναλαμβάνει ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική πλευρά, μόλις δουν να προσεγγίζει ξένο πλοίο, πέφτουν στο νερό για να ενεργοποιήσουν “διάσωση”.

Εάν το περιστατικό εκτυλίχθηκε με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε τουλάχιστον η γερμανική πλευρά να έχει την ευαισθησία να αποτυπώσει τα πραγματικά περιστατικά. Από που προέρχονταν, ώστε να συνδεθεί με τις τουρκικές αθλιότητες και όχι με δήθεν απέλαση από ελληνικής πλευράς.

Να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν τους μετέφερε στην Τουρκία, εάν κι εφόσον προέρχονταν από εκεί, αλλά και να δώσει διευκρινίσεις βάσει ποιας λογικής ή εντολής επελέγη η αποβίβασή τους στην ερημική παραλία που τελικώς αποβιβάστηκαν.

Διότι απλά να τους ρυμουλκεί σε ελληνική παραλία ενώ οι ελληνικές αρχές παρακολουθούσαν το περιστατικό επί ώρες είναι απούσες, εγείρει ζητήματα και για την ελληνική πλευρά. Θα αναμείνουμε για τις απαντήσεις…

defence-point.gr

Share this post