ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ η φωτιά στην Πεντέλη! Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, vid

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ η φωτιά στην Πεντέλη! Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, vid
Εκκενώνονται περιοχές…

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλο αγώνα, ενώ παράλληλα παλεύουν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες με τον αριθμό και τον μέγεθος των ζημιών να είναι άγνωστος καθώς αυτή τη στιγμή μοναδική μέριμνα είναι να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οι Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσε 46 άτομα. Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με φορείο και ακόμα 3 άτομα με καρέκλα, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος). Τα 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), που φιλοξενούσε 57 άτομα. Ένα άτομο διακομίσθηκε προς το Ιπποκράτειο. Εκκένωση υπήρξει και από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), που φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στον Ερυθρό Σταυρό, 2 στο Ιπποκράτειο, τα υπόλοιπα 6 σε Ερυθρό Σταυρό.

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Έχουν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης να προσεγγίζουν την πυρκαγιά τα 3 Canadair415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν είναι ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2 κύμα πτητικών μέσων.

«Ήταν δύσκολη η πυρκαγιά, με την ταχύτητα των ανέμων στις μέγιστες τιμές να ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη.

Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση στην διάρκεια της νύχτας, όπως τόνισε. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασία και της ιδιωτικής περιουσίας», συμπλήρωσε.

Μίλησε για 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημεία, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση.

Έχουν γίνει ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα γίνει μετά τον έλεγχο της φωτιάς.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 120 οχήματα και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

 

 

 

el.gr

Share this post