Μετά την Evergrande, άλλoς ένας κινεζικός όμιλος ακινήτων δεν αποπλήρωσε ομόλογο – Φόβοι για τους Fantasia Holdings και Sinic Holdings

Μετά την Evergrande, άλλoς ένας κινεζικός όμιλος ακινήτων δεν αποπλήρωσε ομόλογο – Φόβοι για τους Fantasia Holdings και Sinic Holdings

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας πάντως φαίνεται ότι κρύβει πολλά προβλήματα, με εκείνα της Evergrande να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Τα σημάδια εξάπλωσης της κρίσης της Evergrande στην Κίνα αυξάνονται επικίνδυνα, καθώς ένας ακόμη όμιλος ακινήτων δεν κατάφερε να πληρώσει κουπόνι ομολόγου.

Η Fantasia Holdings, ένας όμιλος βέβαια πολύ μικρότερος από την Evergrande, δεν πλήρωσε ομόλογο που έληξε τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για τις πολύ χαμηλές ταμειακές της ροές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fantasia έχει θέσει σε αναστολή τη διαπραγμάτευση της μετοχής της από τις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι νεωτέρας, μετά από πτώση σχεδόν 60% από την αρχή του έτους.

Στο επίκεντρο βέβαια τίθεται και η Sinic Holdings, η οποία ομοίως φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις χαμηλές ταμειακές τους ροές.

Επίσης, σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2021, η S&P Global Ratings υποβάθμισε την Sinic Holdings από “CCC+” σε “CC”.

Οι φόβοι εξάπλωσης της κρίσης της Evergrande

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξελίξεις στη Fantasia θα ήταν περιορισμένου αντικτύπου σε σύγκριση με εκείνες της Evergrande.

Η Evergrande είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις 300 δισ. δολαρίων, ενώ η Fantasia έχει συνολικές υποχρεώσεις 82,9 δισ. γιουάν, δηλαδή 12,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την οικονομική της κατάσταση για το πρώτο εξάμηνο.

Η Fitch Ratings δήλωσε τη Δευτέρα (4/10) ότι υποβάθμισε τη Fantasia σε “CCC-” από “B”, λέγοντας ότι η κατάσταση ταμειακών ροών της εταιρείας “θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή από ό,τι ανέμενε”.

Σύμφωνα με την κλίμακά της, “CCC” σημαίνει “σημαντικός πιστωτικός κίνδυνος”, με “πραγματική πιθανότητα” αθέτησης.
Επίσης, ο οίκος Fitch τόνισε την ύπαρξη ενός ιδιωτικού ομολόγου που δεν αποκαλύφθηκε στις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας και διαπιστώθηκε ότι η Fantasia το είχε πληρώσει με καθυστέρηση.

«Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη αυτών των ομολόγων σημαίνει ότι η κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως.

Η καθυστέρηση πληρωμής εγείρει επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να εξοφλήσει τις λήξεις της έγκαιρα», έγραψε η Fitch.

“Επιπλέον, αυτό το περιστατικό θέτει αμφιβολίες για τη διαφάνεια των οικονομικών ανακοινώσεων της εταιρείας”, πρόσθεσε.

Επεκτείνονται τα προβλήματα

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας πάντως φαίνεται ότι κρύβει πολλά προβλήματα, με εκείνα της Evergrande να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η Evergrande – ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην Κίνα από άποψη πωλήσεων – έχει προειδοποιήσει δύο φορές ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, προκαλώντας ανησυχίες για τους επενδυτές.

Έχασε τις πληρωμές τόκων για δύο δολαριακά ομόλογα μέχρι τώρα και προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά για να πληρώσει προμηθευτές και επενδυτές.

Άλλοι όμιλοι ακινήτων προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν μετρητά, σηματοδοτώντας περαιτέρω προβλήματα στον τομέα.
Η Guangzhou R&F είναι ένας άλλος όμιλος ακινήτων στο ραντάρ των επενδυτών.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι άντλησε έως και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με δανεισμό από μεγάλους μετόχους και πούλησε μια θυγατρική, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της.
Επίσης, σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2021, η S&P Global Ratings υποβάθμισε την Sinic Holdings από “CCC+” σε “CC”.

Η σημασία της αγοράς ακινήτων

Ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα αντιπροσωπεύει έως και το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του ασιατικού κολοσσού, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Πολλά ασιατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν εκδοθεί επίσης από κινεζικούς ομίλους ακινήτων.
Και οι επενδυτές δείχνουν ότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

Οι αποδόσεις για τον δείκτη ICE Bofa High Yield Asia Emerging Markets Corporate Plus έχουν υποχωρήσει στο -9,89% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

www.bankingnews.gr

Share this post