Μεταφορά Τούρκων ισλαμιστών στην Ουκρανία;

Μεταφορά Τούρκων ισλαμιστών στην Ουκρανία;

Ο Μπορίς Ντολγκόφ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να παρέμβει στην ουκρανική σύγκρουση για να την επιλύσει προς το συμφέρον της. «Θεωρητικά, μπορούμε να δούμε την επιθυμία της Τουρκίας να παρέμβει επίσης στην ουκρανική σύγκρουση προκειμένου να επιτύχει την επίλυσή της υπέρ της. Η Τουρκία, αν και δεν υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται σιωπηρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες – στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας», αναφέρει ο ειδικός του TASS.

 

 

Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει γίνει πρόσφατα πιο ενεργή στην ουκρανική κατεύθυνση, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι από την αρχή η Τουρκία ανακοίνωσε τη μη αναγνώριση της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. «Έχει επίσης συναφθεί στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας – προμήθεια drones, πολεμικών πλοίων.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας, μεταφέρονται ομάδες ισλαμιστών μαχητών από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Τούρκους. Επιπλέον, η Τουρκία, αυτό δηλώνουν και οι επίσημοι εκπρόσωποί της, σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ», συνέχισε.

Ο Ντολγκόφ επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία εμπλέκεται και στη συριακή κρίση, όπου επιδιώκει ενεργά τους δικούς της στόχους. Τόνισε ότι οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες που εδρεύουν στο Ιντλίμπ, τις οποίες η Τουρκία και η Δύση αποκαλούν μετριοπαθείς, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Συρία. «Η Τουρκία υποστηρίζει αυτές τις ομάδες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν εναντίον των συριακών δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία. Εδώ, προφανώς, συμβαίνει η συνέχιση της πολιτικής της Τουρκίας, η οποία προωθεί τα συμφέροντά της», εξήγησε ο αναλυτής.

Υπενθύμισε ότι η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία είχε παγώσει εδώ και πολλά χρόνια, επαναπυροδοτήθηκε μετά την επέμβαση της Τουρκίας. “Αυτή η επέμβαση δεν οδήγησε σε πλήρη επίλυση με στρατιωτικά μέσα, αλλά συνέβαλε στην επιτυχία ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη – του Αζερμπαϊτζάν”, πρόσθεσε ο Ντολγκόφ.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η Ρωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η Τουρκία έχει μάλλον ευρείες φιλοδοξίες σε πολλούς τομείς, στους οποίους, εκτός από τη Συρία, τη Λιβύη και τον Νότιο Καύκασο, μπορεί να περιλαμβάνεται και η Ουκρανία.

Νωρίτερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν πρότεινε μια τριμερή συνάντηση των προέδρων Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση θετικής απάντησης από τον Πούτιν. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είναι θετικός στην ιδέα μιας τριμερούς συνάντησης.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/

Share this post