Μετωπική: Ο Ερντογάν έβαλε 4 όρους & παρέδωσε λίστα έκδοσης μελών PKK-FETO- “OXI” από Φινλανδία-Σουηδία

Μετωπική: Ο Ερντογάν έβαλε 4 όρους & παρέδωσε λίστα έκδοσης μελών PKK-FETO- “OXI” από Φινλανδία-Σουηδία

Υψώθηκε η σημαία του PKK στη Στοκχόλμη

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ο Ερντογάν ο οποίος απειλεί με ξεκάθαρο βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης μελών του PKK-FETO που παρέδωσε το τουρκικό υπουργείο δικαιοσύνης.

Η Άγκυρα παρέδωσε συγκεκριμένους όρους σε ΦΙνλανδία-Σουηδία ζητώντας να υλοποιηθούν άμεσα πριν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, σε μία κίνηση θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση προχώρησαν υποστηρικτές του PKK στην Στοκχόλμη καθώς πραγματοποίησαν πορεία υψώνοντας την σημαία του PKK.

Η κίνηση αυτή έχει εξοργίσει τους Τούρκους που κάνουν ειδική αναφορά στην “πορεία Κούρδων στην Σουηδία χωρίς να εμπλακεί η σουηδική αστυνομία”.

Δείτε βίντεο

 

 

Ερντογάν: Φινλανδία-Σουηδία στηρίζουν τρομοκράτες

“Καμία χώρα, ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία έχει μια ανοικτή, ξεκάθαρη στάση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επιπλέον, αν και λένε ότι είναι εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, υπάρχουν δηλώσεις στις οποίες λένε ότι δεν πρέπει να τους παραδώσουν όπως όφειλαν.

Ακόμη και αν πούνε ότι τους παραδίδουν, πιστεύουμε σε αυτό:

“Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να φάει ξύλο δύο φορές από την ίδια πλευρά.

Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε φύγει από το ΝΑΤΟ. Η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ το 1980.

Η Σουηδία είναι ήδη το κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων. Τους φιλοξενούν στο Κοινοβούλιο τους και δίνουν ομιλίες εκεί μέσα.

Επίσης έχουν φιλο-τρομοκρατικούς (υπέρμαχους του PKK) νομοθέτες στο Κοινοβούλιο τους.

Θα έρθουν στην Τουρκία την Δευτέρα. Θα έρθουν να μας πείσουν; Καλύτερα να μην ενοχλήσουν.

Πρώτα απ’ όλα δεν θα πούμε “ΝΑΙ” στην είσοδο τους στο ΝΑΤΟ σε αυτούς που μας βάζουν κυρώσεις.

Τότε το ΝΑΤΟ παύει να είναι οργανισμός ασφαλείας και γίνεται ένα μέρος όπου εκπρόσωποι των τρομοκρατών κερδίζουν ειδικό βάρος.

Είναι αδύνατον να πούμε “ΝΑΙ” σε αυτό.

Δεν θα αφήσουμε να μας ξαναχτυπήσουν από την ίδια πλευρά” είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, σε δηλώσεις του.

Τελεσίγραφο Τουρκίας σε Φινλαδία-Σουηδία

Η Άγκυρα απαιτεί από Σουηδία και Φινλανδία:

  1. Να σταματήσουν τις δραστηριότητες του PKK στις χώρες τους
  2. Να άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες επέβαλαν εμπάργκο στην Τουρκία μετά την εισβολή της τελευταίας το 2019 στη βόρεια Συρία.
  3. Να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)
  4. Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τις δύο χώρες να εκδώσουν ύποπτα μέλη του PKK.

Αίτημα έκδοσης μελών του PKK και FETO – Το απέρριψαν Σουηδία-Φινλανδία

Η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση ατόμων με διασυνδέσεις με το PKK και την Ομάδα Γκιουλενιστών (FETÖ), δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

“Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση έξι μελών της FETÖ και έξι μελών του PKK από τη Φινλανδία τα τελευταία πέντε χρόνια” μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τη Σουηδία να εκδώσει 21 υπόπτους, μεταξύ των οποίων 10 μέλη της FETÖ και 11 μέλη του PKK.

Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν την έκδοση 19 τρομοκρατών και δεν απάντησαν στο αίτημα της Τουρκίας για άλλους πέντε.

Τέλος είναι σε εξέλιξη μόνο η διαδικασία έκδοσης για εννέα άτομα, εκ των οποίων δύο στη Φινλανδία και επτά στη Σουηδία.

«Τους δείξαμε φωτογραφίες και έγγραφα»

Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι μοιράστηκε φωτογραφίες και έγγραφα με τις σουηδικές αρχές που δείχνουν ότι το PKK λειτουργεί ελεύθερα στη Σουηδία.

«Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την ήδη υπάρχουσα δήλωση της Σουηδίας ότι το PKK είναι στη λίστα τρομοκρατών τους», είπε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βερολίνο την Κυριακή.

«Μας είπαν ότι θα καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο».

«Εξηγήσαμε στις χώρες μέλη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ την υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εκφράσαμε ακόμα την ανοιχτή υποστήριξη της Σουηδίας με όπλα. Οι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών μέχρι στιγμής, δεν ήταν εποικοδομητικές αλλά προκλητικές».

Πριν από τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ μιας «πολιτικής ανοικτών θυρών». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει Τούρκους στρατιώτες και αμάχους».

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Φινλανδία είναι πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για το PKK παρά η Σουηδία. «Αποκρίνονται περισσότερο και εποικοδομητικά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η σουηδική κυβέρνηση είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το θέμα.

«Θα δούμε τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα βρουν», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν είπε στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι το PKK συγκεντρώνει εράνους και στρατολογεί μέλη στην Ευρώπη και ότι η παρουσία του ήταν «ισχυρή και ανοιχτή και αναγνωρισμένη» στη Σουηδία, ειδικότερα.

“Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές”, είπε. “Πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε σημεία, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλους τύπους παρουσίας του PKK να υπάρχουν σε αυτές τις χώρες.”

Share this post