«Με τα Rafale η Ελλάδα θα ελέγχει Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο» – Αυτά ακούν οι Τούρκοι και σκυλιάζουν

«Με τα Rafale η Ελλάδα θα ελέγχει Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο» – Αυτά ακούν οι Τούρκοι και σκυλιάζουν
Οι επίσημες ανακοινώσεις μένουν μόνο για να «επισφραγιστεί» το deal ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Ίσως ακόμη και την επόμενη βδομάδα Μητσοτάκης και Μακρόν να δώσουν τα χέρια για μία κατ’αρχήν συμφωνία το πέρας της οποίας θα βρει την ελληνική Π.Α. με τουλάχιστον 8 (σε πρώτη φάση) μαχητικά Rafale.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών την επόμενη βδομάδα στην Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική ενδεχομένως να αποκαλύψει ακόμη περισσότερα για τη συμφωνία Αθήνας-Παρισιού σχετικά με τα εξοπλιστικά.

Χωρίς φωτιά ωστόσο καπνός δεν υπάρχει και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ειδικοί από το εξωτερικό που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα των τελευταίων βδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι και το παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό Forbes κεντρίστηκε από το διαφαινόμενο deal ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι που θα ενισχύσει την ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα σε εκτενές άρθρο του συντάκτη αμυντικών και αεροδιαστημικών θεμάτων στην ιστοσελίδα του περιοδικού αναφέρονται τα εξής:

«H απόκτηση των Rafales, θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5. Σύμφωνα με αναφορές ελληνικών ΜΜΕ, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν ήδη για την προμήθεια 18 Rafales.

Η Ελλάδα που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μέχρι το 2027, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 στην έκδοση “Viper”, έπειτα από την συμφωνία ύψους $1,5 δισ. με την Lockheed Martin.

Έπειτα από την ολοκλήρωση και του εκσυγχρονισμού αυτού, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50».

Το Forbes, παράλληλα με τις κινήσεις της χώρας μας μετά από μία στείρα εξοπλιστικά δεκαετία, διατυπώνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στους αιθέρες:

«Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα την προμήθεια νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων της.

Επίσης δε φαίνεται πιθανό να ολοκληρώσει μέχρι το 2030, το πρόγραμμα των 5ης γενιάς αεροσκαφών TAI TF-X με τεχνολογία stealth ούτε αναμένεται να προμηθευτεί 5ης γενιάς αεροσκάφη από άλλες χώρες όπως η Ρωσία την ίδια περίοδο.

Επίσης θα είναι δύσκολο να προβεί και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου πολεμικών αεροσκαφών.

Συνεπώς μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο για την Τουρκία να συντηρεί τα 4ης γενιάς αεροσκάφη της, τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώνει επιτυχώς τον εκσυγχρονισμό του στόλου της και θα παραλαμβάνει πιο εξελιγμένα αεροσκάφη.

Σε αυτό το σενάριο, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα υπολείπεται κατά πολύ της Ελληνικής και έτσι, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο για την Άγκυρα να διευθετήσει στρατιωτικά με την Ελλάδα τις διάφορες αντιδικίες οριοθέτησης επί των θαλασσίων ζωνών».

Σημειώνουμε επίσης πως στην πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει την ίδια στιγμή η τουρκική Π.Α. συγκαταλέγεται και η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού.

Το πραξικόπημα του 2016 και οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν στο τουρκικό στράτευμα μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των ικανών πιλότων, ένα πρόβλημα που κατά καιρούς παραδέχονται και οι ίδιοι οι Τούρκοι.

«Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μετά βίας πετάει τα δικά της F-16», ήταν ο τίτλος της τουρκικής “Ahval” στις αρχές του 2020, αποκαλύπτοντας τα σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης που εξακολουθούν να υπάρχουν στην τουρκική Π.Α.

(ΦΩΤΟ:Screenshot)

Share this post