Με 5 νεκρούς και 162 κρούσματα… συνέχεια στη μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας./Κλειστό για δύο βδομάδες το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου./Εκτός μάχης δεκάδες επαγγελματίες υγείας.

Με 5 νεκρούς και 162 κρούσματα… συνέχεια στη μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας./Κλειστό για δύο βδομάδες το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου./Εκτός μάχης δεκάδες επαγγελματίες υγείας.

5 νεκρούς και 162 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μετρά η Κύπρος με τη μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας στο νησί να συνεχίζεται – Εντατικοί έλεγχοι από την Αστυνομία και καταγγελίες για παραβίαση του διατάγματος με πολλούς να στέλνουν «βροχή» μηνύματα sms στο 8998 – Συνεχής Ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και τον κόσμο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η 27η Μαρτίου ήταν η μέρα που η Κύπρος κατέγραψε άλλους δύο νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία στους 5. Μία Ελληνοκύπρια 76 ετών με υποκείμενα νοσήματα και ένας Ελλαδίτης υπήκοος, 47 ετών χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες. Και οι δύο απεβίωσαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 16 νέα περιστατικά κορωνοϊού και πλέον ο συνολικός αριθμός όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται στους 162, εκ των οποίων οι 85 προέρχονται από επαφές.
Από τον κορωνοϊό χτυπήθηκε και καρκινοπαθής, ο οποίο νοσηλευόταν στον Ογκολογικό Θάλαμο του Νοσοκομείου Λεμεσού, αναγκάζοντας τον ΟΚΥπΥ να λάβει για μία ακόμη φορά άμεσα μέτρα για προστασία του νοσηλευτηρίου, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και των ασθενών.
Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα νομοσχέδια που αφορούν στο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Η Βουλή άναψε «πράσινο» και στην επιβολή εξώδικων προστίμων σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα που εκδίδονται από τις αρχές στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή» τα sms στο 8998 για άδεια μετακίνησης, ενώ έπεσαν και οι πρώτες καμπάνες από το Δικαστήριο σε δύο πρόσωπα που παραβίασαν το διάταγμα απαγόρευσης διακίνησης.
cyprustimes.com

Κλειστό για δύο βδομάδες το Γενικό Νοσοκομείο

 

Πάφου.

Τα νέα θετικά κρούσματα στον ιό μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στο ΓΝ Πάφου που ανακοινώνονται καθημερινά, βραχυκυκλώνουν τις προσπάθειες να επαναλειτουργήσει το νοσηλευτήριο, το οποίο παραμένει κλειστό για δύο εβδομάδες. Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι να επαναλειτουργήσει σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσo, τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες και το νέο θετικό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε χθες και αφορά και πάλι γιατρό δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ειδικών. Μέχρι τώρα, η αλυσίδα μετάδοσης του ιού στο ΓΝ Πάφου μετρά 39 κρίκους, από τους οποίους οι 6 είναι γιατροί και οι 20 νοσηλευτές.
Στην ίδια αλυσίδα περιλαμβάνονται και οι τρεις γιατροί ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, οι 4 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2 περιλαμβάνονται στα θύματα του ιού και 3 της υπηρεσίας καθαριότητας. Το παρήγορο μέχρι στιγμής είναι πως από τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και εξετάστηκαν τα δείγματά τους δεν προέκυψε θετικό κρούσμα.
Ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του κρατικού νοσηλευτηρίου παραμένει εκτός μάχης, είτε διότι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, είτε διότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι σε καραντίνα, και άλλοι διότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, υπάρχουν ακόμη ασθενείς γιατροί και νοσηλευτές που αναμένουν αποτελέσματα εξετάσεων. Παράλληλα, από αρκετούς επαγγελματίες υγείας άρχισαν να λαμβάνονται και δεύτερα δείγματα, για να διασφαλιστεί ότι είναι «καθαροί» ώστε να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Έκρυθμη
Η κατάσταση στο νοσηλευτήριο παραμένει έκρυθμη, παρότι τις τελευταίες μέρες μειώθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο προσωρινός διευθυντής του νοσοκομείου, Ιωσήφ Μουτήρης, εκτιμά πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα καταστεί εφικτή η σταδιακή επαναλειτουργία του ΓΝ Πάφου. Χθες στον μεικτό θάλαμο νοσηλείας που δημιουργήθηκε παρέμειναν 16 ασθενείς, οι οποίοι από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι δεν είναι θετικοί στον ιό, και μόλις το επιτρέψει η κλινική τους κατάσταση θα λάβουν εξιτήριο.Προκειμένου να αποκατασταθεί η επαναλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το Υπουργείο Υγείας διευθέτησε χθες την αποστολή δύο παθολόγων από άλλα νοσοκομεία, διότι οι συνάδελφοίι τους είναι εκτός μάχης. Ήδη ο θάλαμος στον οποίο θα λειτουργήσει η μονάδα βραχείας νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό ετοιμάστηκε, ενώ εκπαιδεύεται και το ανάλογο προσωπικό, το οποίο δεν θα έχει καμιά επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς του νοσηλευτηρίου. Το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου συνεχίζει να εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας, ενώ εξυπηρετούνται οι ασθενείς στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, στο Τμήμα Θαλασσαιμίας, στο Χημείο και στο Ακτινολογικό. Τα προγραμματισμένα ραντεβού στα ιατρεία έχουν ακυρωθεί και θα δοθεί νέα ημερομηνία.
politis.com.cy

Εκτός μάχης δεκάδες επαγγελματίες υγείας.

 

Δραματική είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν παροπλιστεί. Είτε έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, είτε βρίσκονται σε καραντίνα, είτε σε αυτοπεριορισμό. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί εντός των επόμενων ημερών, εν αντιθέσει προβλέπεται να επιδεινωθεί, καθώς η τάση που παρατηρείται στα κρούσματα των επαγγελματιών υγείας είναι αυξητική, όπως επεσήμανε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης. Στην παρούσα φάση η Πάφος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανά το παγκύπριο, καθώς τα 2/3 ή αν θέλετε γύρω στα 150 άτομα που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και σε καραντίνα. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου μόνο τέσσερις θάλαμοι είναι σε λειτουργία, εξήγησε ο κ. Πετέλης. Διεμήνυσε δε ότι η απολύμανση του νοσοκομείου Πάφου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως εντός των ημερών.
Σοβαρά προβλήματα και στο νοσοκομείο Λεμεσού
Όσον αφορά την περίπτωση της Λεμεσού, ο κ. Πετέλης τόνισε ότι είναι σε καλύτερη μοίρα, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Περί των 50 επαγγελματιών υγείας βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή σε καραντίνα, ενώ στο νοσοκομείο Λεμεσού παραμένει κλειστός μόνο ο παιδιατρικός θάλαμος και αυτό προβλέπεται να αλλάξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επίσης, έχει αναπτυχθεί θάλαμος αρνητικής πίεσης για να φιλοξενήσει θετικά κρούσματα κορονοϊού», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς πόσα άτομα στο χώρο της Υγείας έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο κ. Πετέλης απάντησε ότι «δεν έχουμε ακριβή αριθμό, υπολογίζεται όμως ότι περίπου 30 άτομα επαγγελματίες υγείας είναι κρούσματα του κορονοϊού και τα πλείστα βρίσκονται στην Πάφο». Το πλήγμα που έχει υποστεί ο τομέας της Υγείας από την πανδημία δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, καθώς ένα στα δέκα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη αφορά εργαζόμενούς του, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στην Ευρώπη 1 στα 10 κρούσματα αφορά εργαζόμενου στον τομέα Υγείας
τον τομέα Υγείας Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πάνω από 245.000 κρούσματα και 14.000 θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19, σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωρίζουμε επίσης ότι ένα στα δέκα κρούσματα αφορά εργαζομένους στον τομέα της Υγείας και ότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται σε καραντίνα, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα των υπηρεσιών Υγείας να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όλους μας, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους όσο πιο καλά μπορούμε». Σύντομα, είπε, «θα μπορέσουμε να δούμε το βαθμό στον οποίο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες έχουν κάποιο αποτέλεσμα».
Κωστής Πιτσιλλούδης.
dialogos.com.cy

Share this post