Μηδέν στο πηλίκο ο τουρισμός.

Μηδέν στο πηλίκο ο τουρισμός.

Τέτοιες μέρες έχει να ζήσει η Κύπρος από το 1990. Η φετινή είναι η χρονιά που εξαφανίστηκαν οι τουρίστες από τη χώρα. Oι παλιοί θυμούνται ότι ανάλογες μαύρες μέρες υπήρξαν στον Πόλεμο του Κόλπου, αλλά με τέτοια ένταση και έκταση ποτέ…

Μηδέν στο πηλίκο ο τουρισμός

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει τα σημάδια της στην τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, η μεγάλη ύφεση θα διαφανεί τον χειμώνα όταν κλείσει για τα καλά η τουριστική σεζόν. Ο τουρισμός δεν πάει καλά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο τέλος της σεζόν θα υπάρχουν πολλά λουκέτα και η ανεργία θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό που τονίζουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι ότι ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος. Τις τελευταίες τους ελπίδες εναποθέτουν, πάντως, στην άφιξη Βρετανών και Ρώσων πελατών για να δουν φως στο τούνελ. Οι προσδοκίες που έχουν αυτή τη στιγμή οι επαγγελματικοί φορείς είναι ελάχιστες. Μηδέν… στο πηλίκο είναι ο τουρισμός στην Κύπρο χωρίς τους Βρετανούς επισκέπτες. Φέτος φάνηκε ξεκάθαρα η απουσία τους αλλά και η εξάρτηση που έχουμε από την αγγλική αγορά.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο κυπριακό. Η ίδια εικόνα παρατηρείται σε όλους τους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς. Για παράδειγμα, η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με πολλές ακυρώσεις αλλά και περιπτώσεις τουριστών οι οποίοι δεν εμφανίζονται ποτέ στο κατάλυμα που έχουν κάνει κράτηση, συνήθως σε κρατήσεις χωρίς χρεώσεις ακύρωσης, χωρίς άλλη ειδοποίηση, μετά την έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα κορωνοϊού. Η ένωση ξενοδόχων τής Μαγιόρκα αναφέρει ότι το επίπεδο των ακυρώσεων αυτήν την στιγμή είναι σημαντικό, σε σημείο που ορισμένα ξενοδοχεία και διαμερίσματα τα οποία προγραμμάτιζαν να ανοίξουν τον Αύγουστο, θα παραμείνουν κλειστά.

Ούτε στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Χαλκιδική τις καθημερινές μοιάζει περισσότερο με περιοχή «φάντασμα». Οι δρόμοι δε θυμίζουν σε τίποτα τον Ιούλιο άλλων ετών. Οι ξένοι επισκέπτες που μπαίνουν στα μαγαζιά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και όπως δηλώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν αφήνουν πολλά χρήματα. Την ίδια ώρα, δεν έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία.

Προγραμματισμός εταιρειών.

Μικρή «χαραμάδα» δημιουργείται από το άνοιγμα των αιθέρων με Βρετανία την 1η Αυγούστου. Έτσι, το Υφυπουργείο Τουρισμού ελπίζει στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute).

Πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που προγραμματίζουν πτήσεις για τον Αύγουστο. Φυσικά, αποτελούν προθέσεις των εταιρειών και μέχρι τελευταία στιγμή ανάλογα με τις πληρότητες που υπάρχουν, μπορεί και να αναθεωρηθούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για άνοιγμα φτερών προς 15 χώρες.

Από τις χώρες της κατηγορίας Α, θα ενισχυθεί το πτητικό πρόγραμμα προς τέσσερις χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία. Ενδιαφέρον να ξεκινήσει τον Αύγουστο εξέφρασε η Eurowings προς Αμβούργο και Στουτγκάρδη, η Wizz Air προς Ηράκλειο και η Cyprus Airways προς Ρόδο. Παράλληλα, η Wizz Air εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον να πετάξει προς Πολωνία και Ολλανδία.

Από την κατηγορία Β, προς Πράγα και Παρίσι προγραμματίζει πτήσεις η Wizz, ενώ προς το Μιλάνο προγραμματίζει πτήσεις η Easy Jet. H Wizz προγραμματίζει επίσης την έναρξη πτήσεων προς τη Γεωργία. Δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί ακόμα η Λευκορωσία, Αίγυπτος και Βόρεια Μακεδονία, επομένως παρά το γεγονός ότι έχουν εκφράσει πρόθεση οι αεροπορικές εταιρείες, το μέλλον των δρομολογίων μάλλον είναι αβέβαιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις βασικές μας αγορές όπως τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ενώ οι Aeroflot, Pobeda, S7 airlines, Ural airlines και Rossiya εξέφρασαν πρόθεση για επανέναρξη πτήσεων, οι προγραμματισμοί τους έχουν μετατεθεί για Σεπτέμβριο. Ενώ κάποιες από αυτές διατηρούν ακόμη την πρόθεσή τους για επανέναρξη πτήσεων τον Αύγουστο, θεωρείται δεδομένο ότι θα καθυστερήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ισραήλ. Οι Aegean Airlines, Arkia Israeli, Cyprus Airways, El Al Israel, Israir Airlines έχουν ανακοινώσει πτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου προς τη γειτονική χώρα.

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι η Βρετανία. Ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από πέντε εταιρείες (Jet2, TUI, British, Wizz και Easyjet) προς 11 πόλεις (Birmingham, Bristol, Cardiff, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Liverpool, London, Manchester, Newcastle), αναμένεται ότι θα υπάρξει ανακατάταξη στο πτητικό τους πρόγραμμα ένεκα της κατηγοριοποίησης της χώρας στην κατηγορία Β. Η Jet2 και η TUI εξέφρασαν πρόθεση να δραστηριοποιηθούν μετά τις 16 Αυγούστου.

Εκτός κατηγοριοποίησης βρίσκεται και η Ουκρανία. Ενδιαφέρον εξέφρασαν τρεις αεροπορικές που αναμένουν το πράσινο φως από την επιδημιολογική ομάδα (Skyup, Ukraine International, Wizz) για να υπάρξει συνδεσιμότητα των δύο χωρών.

Κίνητρα σε αεροπορικές.

Για να ενισχυθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα, το Υπουργείο Μεταφορών εξήγγειλε σχέδιο κινήτρων συνδεσιμότητας και ανάπτυξης αερομεταφορών. Ουσιαστικά, στοχεύει στη μείωση του ρίσκου ιδιαίτερα των εταιρειών, οι οποίες θα προγραμματίσουν και θα πραγματοποιήσουν πτήσεις τους επόμενους έξι μήνες και στην τόνωση της επιβατικής κίνησης. Το σχέδιο αυτό θα επιδοτεί τις αεροπορικές εταιρείες με βάση τον δείκτη πληρότητας των αεροσκαφών και το ποσό θα καταβάλλεται για τους επιβάτες, οι οποίοι θα εμπίπτουν στις πληρότητες μεταξύ 40 και 70%. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου είναι 6,3 εκατ. ευρώ και ο στόχος του είναι να επιδοτήσει επιβάτες, οι οποίοι έχουν προϋπολογιστεί ανά μήνα. Βάσει εκτιμήσεων, τον Ιούλιο υπολογίζουν 196.000 επιβάτες, τον Αύγουστο 460.000 επιβάτες, τον Σεπτέμβριο 634.000, τον Οκτώβριο 693.000, τον Νοέμβριο 388.000 και τον Δεκέμβριο 334.000. Ωστόσο, σημειώνεται ότι πρόκειται για φιλόδοξους στόχους, γι’ αυτό και το Υφυπουργείο Τουρισμού αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του κι έκανε λόγο για 100 χιλ. αφίξεις τον Αύγουστο.

Δεν αρκούν οι προθέσεις.

Πάντως, όλοι οι φορείς κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για να ανοίξει ξανά η αγορά. Ο αντίκτυπος της πανδημίας διαρκεί περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανοίξει δειλά – δειλά τα φτερά τους. Δεν αρκούν όμως μόνο οι προθέσεις των εταιρειών για πτήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση από πλευράς ταξιδιωτών. Έχουν δοθεί κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, πρέπει οι φορείς να κεντρίσουν το ενδιαφέρον  των τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν δοθεί κονδύλια για συνδιάφημιση, αλλά και ειδικές τιμές από τους ξενοδόχους.

Σχετικά με την προώθηση της Κύπρου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η καμπάνια θα επικεντρωθεί στις «αποδράσεις». Καλεί κόσμο να αποδράσει σε μια χώρα με φύση και ανοιχτούς χώρους (outdoors), χωρίς καυσαέρια και πολυκοσμία. Έμφαση θα δοθεί στη φύση και τις παραλίες.

Η σημαντικότερη όμως ενέργεια από πλευράς υφυπουργείου είναι το έκτακτο ποσό ύψους €10 εκατ. που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για τις ενέργειες από κοινού διαφήμισης με οργανωτές ταξιδίων κι αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού, αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό κονδύλι διαφήμισης στα δικά τους μέσα (κανάλια, ραδιόφωνα κ.λπ.), email στους πελάτες τους. Έμφαση θα δοθεί  σε Βρετανία, Ρωσία, Σκανδιναβία και σε δεύτερο ρόλο Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Ισραήλ.

  Δήμητρα Λάντου. 

Share this post