Μητσοτάκης, Τσίπρας με Τραμπ: Τι του «έδωσαν», η «εκκωφαντική σιωπή» του, καλύτερα «απρόβλεπτη» ή «προβλέψιμη» η Ελλάδα;

Μητσοτάκης, Τσίπρας με Τραμπ: Τι του «έδωσαν», η «εκκωφαντική σιωπή» του,   καλύτερα «απρόβλεπτη» ή «προβλέψιμη» η Ελλάδα;

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1.             Τα όσα ο κ. Μητσοτάκης είπε στον πρόεδρο Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά, δημοσίως στο Οβάλ γραφείο και στις κατ’ ιδία συζητήσεις, μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερις απόλυτα σαφείς φράσεις.

(α) Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που ήδη είναι αρκετά προβληματική.

(β) Στην Ανατολική Μεσόγειο μια τέτοια δραστηριότητα  προκαλεί ανάφλεξη.

  (γ) Εμείς θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Δεν θα δείξουμε όμως καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

(δ) Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές ενέργειες δεν θα ισχύσουν διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη  Χώρα μου.

2.          Ο κ. Τσίπρας, μετά την ενημέρωσή του από τον  πρωθυπουργό, δήλωσε:

(α) Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, επικράτησε «εκκωφαντική σιωπή» απέναντι στη σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας,  όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία.

(β) Ο πρωθυπουργός «δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος» και ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει και με το παραπάνω πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει».

(γ) «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώνει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

(δ) «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».  

3.            Πριν από δύο χρόνια, κατά τη συνέντευξη τύπου Τραμπ-Τσίπρα, είχαν υποβληθεί στον κ. Τσίπρα τέσσερις ερωτήσεις: Κατά σειρά υποβολής τους, για το σχόλιό του στην πιθανή προεδρία Τραμπ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016 («Να ελπίζουμε να μη δούμε αυτό το κακό!»), τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη βάση στη Σούδα.

(α) Στην ερώτηση «Θεωρείτε ακόμα την Τουρκία ως μια δημοκρατία, δεδομένου ότι η Τουρκία παραμένει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ;», ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, είμαστε μια χώρα  που σταθερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (…). Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου.

Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και την ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και η παραμονή και στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο  έχει και κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην φροντίζει να υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα.

Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και νομίζω ότι είχα την ευκαιρία σήμερα να την αναλύσω στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη, προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν, να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας».

  Τις αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακολούθησε η «εκκωφαντική σιωπή» του προέδρου Τραμπ.

  (β)  Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποια σχέδια για την βάση της Σούδας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας, είναι σ’ όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».  

 4.             Αναφορικά με τις δηλώσεις και απαντήσεις  του αυτές , ας μας επιτρέψει ο κ. Τσίπρας να του ζητήσουμε να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος και να μας πει:

  (α) Σε τι διαφέρει η «εκκωφαντική σιωπή» του κ. Τραμπ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, για την οποία ο κ. Τσίπρας μέμφεται τον κ. Μητσοτάκη, από την «εκκωφαντική σιωπή» του κ. Τραμπ κατά την δική του επίσκεψη.

(β) Αν θεωρεί ότι είναι συμφερότερο για τη χώρα μας, οι σύμμαχοί της να την θεωρούν χώρα «απρόβεπττη» (αφού μέμφεται τον πρωθυπουργό επειδή είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας «προβλέψιμος» σύμμαχος).  

(γ) Ποια είναι αυτά που θεωρεί ότι «έδωσε» στον κ. Τραμπ ο πρωθυπουργός, όπως άλλοι έχουν υποδείξει εκείνα που θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας «έδωσε» στον κ. Τραμπ το 2017:

 Τον προσδιορισμό των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας ως «Μακεδόνων», αντί «Βορειομακεδόνων» και της γλώσσας τους ως «Μακεδονικής», αντί «Βορειομακεδονικής» (Έχει υποδειχτεί από εκείνους που, μη πιστεύοντας ότι μπορεί τον προσδιορισμό αυτόν να τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ρωτούν: Ποιος τον πρότεινε, ο Ζάεφ, ο Τραμπ ή κάποιος τρίτος, και γιατί τον δέχτηκε ο κ. Τσίπρας;)

 Την «αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».  

(δ) Ποια ακριβώς πράξη της αμερικανικής ηγεσίας θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει την «ξεκάθαρη διαβεβαίωση» που ζητάει σήμερα για να «εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και τι θα έπρεπε να γίνει αν η αμερικανική ηγεσία δεν δεχόταν να προβεί στην πράξη αυτή. 

(www.antilogoi.gr

Share this post