Μια ακόμη ανωμαλία του 2020: Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι μέγιστη και είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες τα τελευταία χρόνια.

Μια ακόμη ανωμαλία του 2020: Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι μέγιστη και είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες τα τελευταία χρόνια.
Η τρύπα του όζοντος 2020 στην Ανταρκτική είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες από ποτέ. Εικόνα βίντεο ESA

Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής έχει πλέον φτάσει στο μέγιστο της μέγεθος. Και σύμφωνα με νέες μετρήσεις, η τρύπα του 2020 είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες τα τελευταία χρόνια.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες κατά την άνοιξη του νότιου ημισφαιρίου, οι χημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν χλώριο και βρώμιο προκαλούν την καταστροφή του όζοντος στη νότια πολική περιοχή γρήγορα και σοβαρά. Αυτή η εξαντλημένη περιοχή είναι γνωστή ως τρύπα του όζοντος.

Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος κυμαίνεται σε τακτική βάση. Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, αυξάνεται σε μέγεθος, φτάνοντας το μέγιστο μεταξύ μέσα Σεπτεμβρίου και μέσα Οκτωβρίου.

Νέες μετρήσεις από το Copernicus Sentinel-5P δείχνουν ότι η τρύπα του όζοντος φέτος έφτασε το μέγιστο της μέγεθος περίπου 25 εκατομμύρια km2 στις 2 Οκτωβρίου, συγκρίσιμη με τα μεγέθη του 2018 και του 2015.

Πέρυσι, η τρύπα του όζοντος όχι μόνο έκλεισε νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά ήταν και η μικρότερη τρύπα που  καταγράφηκε  τα τελευταία 30 χρόνια.

Το παρακάτω κινούμενο σχέδιο δείχνει το μέγεθος της τρύπας του όζοντος από τις 25 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 18 Οκτωβρίου 2020. Μετρήσεις από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P δείχνουν ότι η τρύπα του φετινού όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι μια από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια. Λεπτομερείς αναλύσεις από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής δείχνουν ότι η τρύπα έχει πλέον φτάσει στο μέγιστο της μέγεθος.

« Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η τρύπα του όζοντος το 2020 έχει αναπτυχθεί ραγδαία από τα μέσα Αυγούστου και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου της Ανταρκτικής – με το μέγεθός της πολύ πάνω από το μέσο όρο », δήλωσε ο Δρ. Diego Loyola, ερευνητής στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο.

« Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε είναι ότι η τρύπα του όζοντος 2020 είναι επίσης μια από τις βαθύτερες και δείχνει χαμηλότερες τιμές όζοντος. 

” Οι συνολικές μετρήσεις στηλών του όζοντος από το όργανο Tropomi στο Sentinel-5P έφτασαν κοντά στις 100 μονάδες Dobson στις 2 Οκτωβρίου. ”

« Οι στήλες συνολικού όζοντος Sentinel-5P παρέχουν ένα ακριβές μέσο για την παρακολούθηση των εμφανίσεων των οπών του όζοντος από το διάστημα », πρόσθεσε ο διευθυντής της αποστολής Copernicus Sentinel-5P, Δρ. Claus Zehner, της ESA.

 

«Τα φαινόμενα των οπών του όζοντος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απλό τρόπο για την παρακολούθηση των παγκόσμιων αλλαγών του όζοντος καθώς καθορίζονται από την ισχύ των περιφερειακών ισχυρών αιολικών πεδίων που ρέουν γύρω από πολικές περιοχές. 

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post