Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία επίθεσης από τον Πούτιν.

Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία επίθεσης από τον Πούτιν.

Ο δημοσιογράφος της Οδησσού Γιούρι Τκάτσεφ συζητά πώς η υστερία γύρω από μια υποθετική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι κάτι που λέγεται για το μέλλον και επηρεάζει έμμεσα την πραγματικότητα με τρόπο που τελικά είναι αληθινός. Τέτοιες προφητείες υπάρχουν ήδη από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αλλά ο ίδιος ο όρος διαδόθηκε τον 20ό αιώνα από τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Robert Murton (self-fulfilling prophecy).

“Ας φανταστούμε για μια στιγμή ότι οι αμερικανικές ή οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν πράγματι στο συμπέρασμα, στη μία ή την άλλη βάση, ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Εξάλλου, οι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών είναι ικανοί να κάνουν και αυτοί λάθη, έτσι δεν είναι;Ας φανταστούμε τώρα πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η ίδια η Ρωσία σε αναφορές για επικείμενη ρωσική επίθεση, όταν η ίδια γνωρίζει ότι δεν προτίθεται να επιτεθεί; Μόνο με έναν τρόπο: ως πρόκληση εξωτερικής πολιτικής. Γιατί; Λοιπόν, για να δικαιολογήσει, για παράδειγμα, την ουκρανική επίθεση στο Ντονμπάς, ή μάλλον για να απαξιώσει εκ των προτέρων την πιθανή ρωσική απάντηση σε αυτήν. Είναι πολύ λογικό, διάολε, και εσύ και εγώ το ίδιο σκεφτήκαμε, έτσι δεν είναι;

Τι αρχίζει να κάνει η Ρωσία σε μια κατάσταση όπου είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για πόλεμο; Σωστά, αρχίζει να προετοιμάζεται για αντίποινα.

Και τώρα οι ίδιοι οι Αμερικανοί, βλέποντας αυτές τις προετοιμασίες, παίρνουν μια “λαμπρή” επιβεβαίωση των αναφορών των μυστικών τους υπηρεσιών: “Ναι, ο Πούτιν πρόκειται να επιτεθεί. Και αρχίζουν να παίρνουν τα δικά τους αντίμετρα: αρχίζουν βιαστικά να μεταφέρουν εξοπλισμό στην Ουκρανία και να “κρεμούν” τα πολεμικά τους αεροπλάνα.

Πώς γίνεται αντιληπτός αυτός ο ακτιβισμός του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, όπου γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι δεν σκοπεύουν να επιτεθούν; Είναι σαφές πώς: ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι προετοιμάζονται για μια επιχείρηση στο Ντονμπάς. Και μπορούμε να περιμένουμε πιο ενεργά αντίμετρα: να θέσουμε τα στρατεύματα σε υψηλή επιφυλακή και ούτω καθεξής.

Κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους Αμερικανούς, οι οποίοι…

Θέλω να πω, η κατάσταση αρχίζει να γίνεται όλο και πιο διεστραμμένη και διεστραμμένη, ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και από τους δύο συμμετέχοντες.

Και τώρα η κατάσταση ηλεκτρίζεται τόσο πολύ που αρκεί κάποιος να κάνει ένα ιδιαίτερα θορυβώδες χάλι στην πρώτη γραμμή για να εκληφθεί ως συμβατικό σήμα ενός μεγάλου πολέμου, για τον οποίο, με βάση την υπό συζήτηση υπόθεση, τα κόμματα δεν ήταν προετοιμασμένα και κατά κάποιο τρόπο “χέζεται”.

Το πιο θλιβερό είναι ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα είναι ο λαός της Ουκρανίας και του Ντονμπάς.

Είναι πολύ κακό να είστε ξένη αποικία, αποφύγετε το αν είναι δυνατόν.

rusvesna.su

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post