Μια Ρωσική και μια τουρκική προειδοποίηση μας φέρνουν κοντά σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση στο ΑΙΓΑΙΟ

Μια Ρωσική και μια τουρκική προειδοποίηση μας φέρνουν κοντά σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση στο ΑΙΓΑΙΟ

Σύγκρουση που μπορεί να ξεκινήσει από το μικρό Καστελλόριζο και να επικεντρωθεί κυρίως στο Βόρειο ΑΙΓΑΙΟ εγγύς των  Δαρδανελίων, ώστε οι εξελίξεις να είναι άμεσες για την ελεύθερη ναυσιπλοία των Στενών του Βοσπόρου από  και προς  την Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΌΙΗΣΗ 

“Συμβουλή-προειδοποίηση από τη Μόσχα προς την Αθήνα, να μην εμπλέκεται “στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ”. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, απαντώντας σε ερωτήσει δημοσιογράφων είπε ότι το τι θα κάνει η Ελλάδα στις στρατιωτικές της σχέσεις με άλλες χώρες είναι δικό της θέμα. Πρόσθεσε όμως “ είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας”.

Ο Α.Γκρουσκό είπε ότι όπως η Ανατολική Μεσόγειος, έτσι και η Μαύρη Θάλασσα «πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης και συνεργασίας και πρέπει να γίνει το παν γι’ αυτό, καθώς η πολιτική «ανάσχεσης» της Ρωσίας συνδέεται με τις επιθέσεις στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στη Μ.Θάλασσα, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής των πολεμικών του πλοίων στα ύδατά της, τις προσπάθειες να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ, που επί δεκαετίες αποτέλεσε αξιόπιστη εγγύηση της στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αυτή και τα σχέδια εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των στόλων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ενώ ήδη λόγος γίνεται για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτή η οδός οδηγεί στην αύξηση του δυναμικού της έντασης στην περιοχή αυτή».ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/rosiki-proeidopoiisi-stin-ellada-quot-min-mplekeste-sta-geopolitika-paichnidia-ton-ipa-quot/

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΌΙΗΣΗ

«Στόχος τους είναι τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος» λέει τούρκικο δημοσίευμα για την ελληνική άσκηση https://www.echedoros-a.gr/2021/01/blog-post_663.html

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου,  δημιουργώντας διασύνδεση μεταξύ των βάσεών τους στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική Γενί Ακίτ.

Η Ελλάδα έχει διαθέσει βάσεις στις ΗΠΑ σε απαγορευμένες περιοχές κατά της Τουρκίας, στόχος τους είναι παρακάμψουν τα Στενά.

Η Ελλάδα, η οποία κατέλαβε 18 από τα νησιά μας ( σημείωση: !!!), έδωσε τώρα μια βάση στις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα έπρεπε να είναι χωρίς στρατιώτες σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία τηςΛωζάνης.” https://www.echedoros-a.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1) και οι δύο ανωτέρω προειδοποιήσεις που έγιναν με διαφορά μέρας ευθυγραμμίζονται δείχνοντας ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας – τουρκίας για το φλέγον θέμα της αμερικανικής  παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου- Αιγαίου- ΣΤΕΝΩΝ – Μαύρης Θάλασσας .

2)  η τουρκία ακόμα παίζει με το μέρος της Ρωσίας γιατί δεν έχουν φτάσει ακόμα οι προτάσεις της ( τα παζάρια ) στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

3) η τουρκία στην παρούσα συγκυρία και σε αυτά που σκέφτεται να κάνει στο ΑΙΓΑΙΟ θέλει να έχει την συμπάθεια της Ρωσίας ( μετά βλέπει, αν εν τω μεταξύ  έχει φτάσει η αλληλογραφία από τις ΗΠΑ) 

4) η ρωσία του Πούτιν  φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει την τουρκία για να αποσυμπιέσει την αμερικανική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα με πολεμικά σκάφη. Η οποιαδήποτε εμπλοκή Ελλάδος – τουρκίας ενεργοποιεί άρθρο της Συνθήκης του Μοντραί και μπορεί με δικαιολογία να κλείσουν τα ΣΤΕΝΑ για πολεμικά σκάφη άλλων χωρών.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

“όλα πάνε – πάνε την Κωνσταντινούπολη κοιτάνε”  

 https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Share this post