ΜΜΕ αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο Ιράν

ΜΜΕ αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο Ιράν

Τους λόγους πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στο Ιράν αποκαλύπτει αμερικανικό ΜΜΕ επικαλούμενο αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στο CNN ότι το Πεντάγωνο αποφάσισε να αναπτύξει ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή τον προηγούμενο μήνα αφότου φέρεται να αποδείχθηκε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν πήραν σοβαρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ.

«Φαίνεται πως οι εντάσεις έχουν μειωθεί, αλλά παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, δεν έχουμε χαλαρώσει, παραμένουμε σε επαγρύπνηση», φέρεται να δηλώνει αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Οι πηγές αυτές, με γνώση της κατάστασης, ισχυρίστηκαν ότι παρότι τα αρχικά προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν στις 3 Μαΐου στο Ιράν μέσω ενός άγνωστου τρίτου μέρους, το Πεντάγωνο είχε κάποιες πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ήταν αδιάφορη. Αρκετές ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δημόσια ότι αποστέλλουν στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο.

Επιπλέον, το CNN ανέφερε ότι ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μιλώντας στο Brookings Institution, είπε ότι αφότου προέκυψε φερόμενη απειλή επίθεσης στις 3 Μαΐου, «διαπιστώσαμε επίσης στον τομέα πληροφοριών ότι ίσως υπήρχε ένα ερώτημα για τη θέληση και την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθούν».

«Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, άρχισα να βλέπω πιο ξεκάθαρα πράγματα που παρακολουθούσα σε μια περίοδο αρκετών μηνών», φέρεται να δηλώνει ο Ντάνφορντ, προσθέτοντας ότι θυμάται στις 3 Μαΐου «πολλές πηγές απειλών που όλες ίσως συνενώνονταν με το πέρας του χρόνου».

Στις 5 Μαΐου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ανέπτυξε στη Μέση Ανατολή ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου και δύναμη βομβαρδιστικών για να στείλει ένα «σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» στο Ιράν ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων ή των συμφερόντων των συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με «ανελέητη δύναμη».
Επιπλέον, στα τέλη Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο θα αποστείλει επιπλέον 1.500 στρατεύματα στην περιοχή.

Σε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο ITV, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι δεν αποκλείει στρατιωτική λύση εναντίον του Ιράν: «Το επιθυμώ; Όχι, δεν θα προτιμούσα. Αλλά υπάρχει πάντα πιθανότητα. […] Το μόνο (σίγουρο) είναι ότι δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να έχουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι θα ήθελε να μιλήσει με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι.

Ο Ρουχάνι είχε νωρίτερα δηλώσει την ετοιμότητά του να ξεκινήσει διάλογο με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον δείχνει σεβασμό και τηρεί τους διεθνείς κανόνες.

Ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις στο Ιράν μετά την απόσυρση της Τεχεράνης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, τον περασμένο μήνα, ενώ επανέφερε κι όλες τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, από την πλευρά, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναστείλει μερικώς ορισμένες από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, δίνοντας προθεσμία 60 ημερών στα υπόλοιπα πέντε μέρη της συμφωνίας, δηλαδή Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Κίνα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ιρανικά συμφέροντα, αλλιώς η χώρα θα συνέχιζε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα.

© Φωτογραφία : ВМС США
sputniknews.gr

Share this post