Μπόρις Τζόνσον προς ΕΕ: «Αυτή είναι η τελική μου πρόταση – Είτε την δεχθείτε είτε όχι αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου»

Μπόρις Τζόνσον προς ΕΕ: «Αυτή είναι η τελική μου πρόταση – Είτε την δεχθείτε είτε όχι αποχωρούμε στις 31 Οκτωβρίου»

Τελεσίγραφο προς την ΕΕ με την μορφή μιας τελικής πρότασης για ένα Brexit με συμφωνία, θα καταθέσει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, αναφέροντας πως ελπίζει ότι η ΕΕ θα δεχτεί μια δίκαιη και λογική πρόταση συμφωνίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί τις Βρυξέλλες πως καλούνται είτε να την αποδεχθούν είτε να την απορρίψουν, αφού και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς την επίσημη πρότασή του σήμερα, στην ομιλία του με την οποία θα κλείσει το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ.

«Εάν οι Βρυξέλλες δεν αρχίσουν διάλογο βάσει αυτής της προσφοράς, τότε η κυβέρνηση θα πάψει να διαπραγματεύεται ώσπου να αποχωρήσουμε από την ΕΕ» χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, ξεκαθάρισαν οι υπηρεσίες του Τζόνσον σε ανακοίνωσή τους.

«Σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματευθεί την αναβολή του Brexit», προστίθεται στο κείμενο, παρότι το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα καθυστέρηση της αποπεράτωσης της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ως τη 19η Οκτωβρίου, επομένη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Σχεδόν ένα μήνα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία εξόδου (31 Οκτωβρίου) από την ΕΕ, ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση συμφωνίας, με το Παρίσι να ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit.

Βρυξέλλες και Λονδίνο δεν έχουν καταφέρει να συναινέσουν για τις εναλλακτικές λύσεις στον μηχανισμό ασφαλείας που έχει σκοπό την αποτροπή της επιστροφής των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την «The Telegraph», η πρόταση του Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ως το 2025 αλλά θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση μαζί με το υπόλοιπο ΗΒ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διευθετηθεί το ζήτημα δύο συνόρων: αυτό των τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και οι έλεγχοι στη θάλασσα της Ιρλανδίας, που χωρίζει τη Βρετανία από τη βορειοϊρλανδική επαρχία της.

Κατόπιν, το 2025, το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της επαρχίας, σύμφωνα με την εφημερίδας. Με την τρέχουσα μορφή του, το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας, προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον εν τω μεταξύ, διέψευσε πως ήθελε να εγκαταστήσει κέντρα εκτελωνισμού μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιρλανδία, είδηση που μετέδωσε η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση. Το σενάριο αυτό έφερε αντιδράσεις από το Δουβλίνο, το οποίο χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο ως «απειλή για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία».

Στο κοινοβούλιο, ο υφυπουργός Brexit, Τζέιμς Ντάντριτζ, διέψευσε ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο για «ελέγχους στα σύνορα» και διαβεβαίωσε ότι τα έγγραφα για τα οποία έγινε λόγος τις τελευταίες ώρες είναι «τεχνικής» φύσης και όχι οι «οριστικές προτάσεις» του Λονδίνου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως θα χρειαστεί να «αποδεχθούμε την πραγματικότητα» και ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα τελωνειακών ελέγχων», διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως δεν θα απαιτηθούν νέες υποδομές.

Share this post