Μυστήριο στα βουνά: Συνδυάζοντας τη μοίρα ενός κατεστραμμένου αμερικανικού αεροσκάφους στην αγροτική Ιαπωνία.

Μυστήριο στα βουνά: Συνδυάζοντας τη μοίρα ενός κατεστραμμένου αμερικανικού αεροσκάφους στην αγροτική Ιαπωνία.

Τα μαζικά αεροσκάφη «superfortress» Boeing B-29 εξοπλισμένα με συστήματα υπολογιστών θα απογειώνονταν από αεροδρόμια στα νησιά Μαριάννα και θα ταξίδευαν πάνω από 2.000 χιλιόμετρα σε τοποθεσίες όπως το Τόκιο και η Οζάκα, ρίχνοντας εμπρηστικές βόμβες αδιάκριτα σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την Ιαπωνία να παραδοθεί χωρίς την ανάγκη για μια εκστρατεία εδάφους.

Πιθανότατα να αγνοεί τη σημασία του, πολλοί από τους βομβαρδιστές των ΗΠΑ που πετούν πάνω από τη δυτική Ιαπωνία έκαναν περάσματα κοντά στην ιερή κορυφή του Όρους Ομίν στο Νομό Νάρα, η οποία εδώ και αιώνες αποτελεί πνευματικό σταθμό για τον βουδισμό του Σούγκεντο και είναι το επίκεντρο των μυριάδων διαδρομών προσκυνήματος που είναι γνωστά συλλογικά. ως το Kumano Kodo. Σήμερα ένας χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτές οι διαδρομές έχουν χρησιμεύσει για περισσότερα από 1.300 χρόνια ως χώρος εκπαίδευσης για ορεινούς ασκητές που είναι γνωστοί για την καλλιέργεια αυστηρής πνευματικής εκπαίδευσης, δοκιμών θάρρους και μυστικιστικών δυνάμεων.

Την 1η Ιουνίου, ένα B-29  από τον Letnan Franklin Crowe, 29ετών, του Maryland, χτυπήθηκε από πυρ κατά των αεροσκαφών στην Οζάκα. Σε μια προφανή προσπάθεια να ελαφρύνει το φορτίο του βομβιστή ενώ υποχωρούσε νότια προς τα βουνά του Yoshino, το πλήρωμα  έριξε απεγνωσμένα μερικές βόμβες, χτυπώντας αρκετές πολιτικές δομές που σχετίζονται με τη δασοκομία. Ωστόσο, η μείωση αυτού του βάρους δεν ήταν αρκετή για να δώσει στο αεροπλάνο το υψόμετρο που χρειαζόταν για να φτάσει στις περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου στις 10:15 π.μ., το αεροπλάνο χτύπησε στην πλευρά του Sanjoga-dake, την κύρια κορυφή της κορυφογραμμής Mount Omine.

Η καταρρακτώδης βροχή έπεσε στο αεροπλάνο που σιγοκαίει στο σημείο συντριβής και η τοποθεσία ήταν τόσο απομακρυσμένη που χρειάστηκε την επόμενη μέρα για να φτάσουν οι ιαπωνικές δυνάμεις εδάφους στη σκηνή, βρίσκοντας έξι μπερδεμένα πτώματα στα συντρίμμια και ένα άλλο καρφωμένο κάτω από έναν από τους κινητήρες του βομβαρδιστικου που θα παραμένει εκεί για χρόνια. Η φρίκη- που έγιναν μάρτυρας- είναι κάτι που οι άντρες αυτοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Μυστήριο συντριβή.

Ζω κάτω από τη σκιά του Όρους Ομίν σε ένα μικρό χωριό στην κοιλάδα του ποταμού που ονομάζεται Kawakami από πέρυσι. Αν ήμουν εδώ την 1η Ιουνίου 1945, θα μπορούσα να δω αυτή τη συντριβή από την αυλή μου.

Έζησα για πρώτη φορά στο Kawakami ως βοηθός καθηγητής γλωσσών με το πρόγραμμα JET από το 2012 έως το 2014. Έκανα έναν αριθμό φίλων και ανέπτυξα μια αγάπη για αυτό το χωριό και την ευρύτερη περιοχή Yoshino που ανταγωνίζεται αυτή της πατρίδας μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επέστρεψα στο Kawakami το 2019 αφού δούλευα για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη, επιστρέφοντας με την πρόθεση να παραμείνω συνδεδεμένος με τον κόσμο και να συμβάλω στην περιοχή με νέους τρόπους ως δημοσιογράφος.

Το Kawakami είναι ένα μέρος της ευρύτερης περιοχής του Yoshino και οι οικογένειες στο χωριό βασίζονται εδώ και αιώνες στη δασοκομία για να στηρίξουν τα προς το ζην. Σήμερα, η περιοχή αγωνίζεται με τον πληθυσμό της υπαίθρου και, το 2018, η εθνική κυβέρνηση προέβλεπε ότι το Kawakami θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στη χώρα μεταξύ του 2018 και του 2045.

Το πλήρωμα του υπολοχαγού Crowe, που απεικονίζεται στο Saipan πριν από την μοιραία αποστολή. | ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ

Αυτή η περιοχή σε γενικές γραμμές απέφυγε μεγάλο μέρος της δράσης που παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, η συντριβή B-29 ήταν από όλους τους λογαριασμούς η μόνη δραστηριότητα που επηρέασε την περιοχή, και όμως λίγα είναι γνωστά γι ‘αυτήν ακόμη και σήμερα. Η ύπαρξη αυτής της συντριβής αισθάνεται ξεχασμένη.

Ο κάτοικος Kawakami Kiyotaka Kobayashi, 62 ετών, μου είπε για πρώτη φορά το ατύχημα πέρυσι. Ο Kobayashi υπηρέτησε ως μέλος των Δυνάμεων Αυτοάμυνας και δεν γνώριζε το συμβάν μέχρι τα μέσα της ενηλικίωσης. Πριν από περίπου 30 χρόνια, ενώ ήταν σε αποστολή διάσωσης για να βρει κάποιον χαμένο στα βουνά του Kawakami, αυτός και η ομάδα του σκόνταψαν στα κομμάτια του αεροσκάφους σε μια κοίτη του ποταμού.

«Το αεροπλάνο έπεσε μόνο του βαθιά σε αυτά τα βουνά, τόσο μακριά από την Αμερική», λέει ο Kobayashi. «Βλέποντας αυτά τα μέρη του αεροπλάνου με έκανε να νιώθω λυπημένος, με ώθησε να σκεφτώ τον πόλεμο»

Για πολλούς, οι λεπτομέρειες της συντριβής παραμένουν τυλιγμένες σε μυστήριο. Για όσους το γνωρίζουν, δεν φαίνεται να είναι πολύ γνωστό για την αλυσίδα των γεγονότων που ακολούθησαν το δυστύχημα και τι έγινε με τους αεροπόρους που κατάφεραν να διασώσουν το βομβαρδιστικό καθώς κατευθυνόταν προς την πετονιά, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνελήφθη και κρατήθηκε φυλακισμένος στο Kawakami.

Με λίγους ντόπιους να γνωρίζουν την ύπαρξη του κινητήρα σε αυτό το μουσείο και με αυτό παρουσιάζεται περισσότερο ως παράδοξη μεταξύ άλλων εκθεμάτων παρά ως αντικείμενο για να προκαλέσει μια βαθύτερη διερεύνηση της ιστορίας, ο κινητήρας έχει, παραδόξως, θαφτεί για άλλη μια φορά – αν και αυτή τη φορά σε κοινή θέα.

Ο κινητήρας από το άθλιο αεροπλάνο βρίσκεται τώρα μέσα στο Tenkawa Village Museum, αφού ανακτήθηκε το 2007. | DAVID CAPRARA

Τα λείψανα έξι ανδρών που βρέθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους από την ομάδα διάσωσης αφαιρέθηκαν και θάφτηκαν μαζί σε έναν ρηχό τάφο από έναν κοντινό καταρράκτη όταν ανακαλύφθηκαν το 1945.

Ο Άλβιν Χάρτ απέφυγε τη σύλληψη για λίγες μέρες προτού συλληφθεί στις 3 Ιουνίου κοντά στο Kawakami, Νάρα. | ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΟ

Δύο βρέθηκαν και συνελήφθησαν κοντά στο σημείο συντριβής. Αυτοί οι άνδρες ήταν ο υπολοχαγός Harrison W Committee, 28 ετών και ο διοικητής. Ο Lawrence Beecroft, 28 ετών, και οι δύο φαίνεται να είναι καλά. Οι άνδρες τρέφονταν με λευκό ρύζι και μεταφέρθηκαν στα αρχηγεία της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάστρο της Οζάκα.

Οι υπόλοιποι άντρες που κατάφεραν να ξεφύγουν από το ανάπηρο βομβαρδιστικό ήταν ο διοικητής. Alvin Hart, 28 ετών και Sgt. Russel Strong, 23 ετών. Προφανώς χωρισμένοι κατά την κατάβαση, οι αεροπόροι έκρυβαν στα σκοτεινά δάση κέδρου που κάλυπταν την περιοχή, κοιμόταν στην έρημο πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Και οι δύο άντρες γνώριζαν πιθανότατα ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν συλληφθούν. Αν ήξεραν πόσο κοντά ήταν να παραδοθεί η Ιαπωνία, θα μπορούσαν να αντέξουν μέχρι το τέλος του πολέμου στις 15 Αυγούστου. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη.

Ο Χαρτ συνελήφθη στις 3 Ιουνίου κοντά στο Kawakami, ενώ ο Ιστανμς συνελήφθη κοντά στο Tenkawa τρεις ημέρες αργότερα.

Ο Χαρτ εντοπίστηκε από έναν τοπικό δασοφύλακα και παραδόθηκε χωρίς αντίσταση.

 Οι αναφορές ερευνών αναφέρουν ότι τα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια του Hart υποβλήθηκαν σε θεραπεία από τοπικό γιατρό. Έμεινε τη νύχτα σε ένα τοπικό πανδοχείο και, την επόμενη μέρα, οδηγήθηκε σε ταξί προς την έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάστρο της Οζάκα.

Αναρωτιέμαι από καιρό σε καιρό ποιες σκέψεις τρέχουν στο μυαλό του Χάρτ κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας που πέρασε στην προσωρινή φυλακή του στο Kawakami, πάνω από 10.000 χιλιόμετρα από την εξίσου απομακρυσμένη πατρίδα του Tahoka στο Lynn County, Τέξας. Αυτό ήταν πιθανότατα ένα κομμάτι του κόσμου που ποτέ δεν πίστευε ότι θα δει μπροστά στα μάτια του.

Η Harrison W Committee συνελήφθη κοντά στο σημείο συντριβής. | ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ

Αν και η παράδοση της Ιαπωνίας ήταν λίγο περισσότερο από δύο μήνες μακριά, κανένας από τους τέσσερις του αεροσκάφους που επέζησαν της συντριβής δεν θα ζήσει για να δει το τέλος του πολέμου. Όλοι πέρασαν τις τελευταίες μέρες τους στα χέρια της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάστρο της Οζάκα.

Ένας από τους αιχμαλωτιστές τους έδωσε στον Strong ένα ποτό μαύρου τσαγιού με θανάσιμο κυανιούχο κάλιο και του είπε ότι ήταν φάρμακο που θα ανακουφίσει τη διάρροια του.

Ο Λόρενς Μπέκροφτ συνελήφθη κοντά στο σημείο συντριβής. | ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΟ

Οι ακριβείς περιστάσεις του θανάτου του Χάρτ παραμένουν άγνωστες, αλλά τα βαριά αποσυντεθειμένα του σώματα ανακαλύφθηκαν τελικά σε έναν τάφο στα περίχωρα του Κάστρου της Οζάκα και ταυτοποιήθηκαν από τη γαμήλια μπάντα του, εγγεγραμμένη με τα αρχικά του και της συζύγου του και την ημερομηνία του γάμου τους.

.Οι κρατούμενοι αερομεταφορείς μεταφέρθηκαν στα αρχηγεία της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάστρο της Οζάκα, στο οποίο θα περνούσαν τις τελευταίες μέρες τους. | ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ

Μέχρι το 1945, οι πόροι και η υπομονή της Ιαπωνίας εξαντλήθηκαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, περισσότερες από 50 ιαπωνικές πόλεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τα θύματα αυτών των αδιάκριτων βομβαρδισμών ήταν συχνά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς οι περισσότεροι ενήλικοι άνδρες έφευγαν μακριά στον πόλεμο.

Αυτές τις μέρες, δυσκολεύομαι να περάσω από το Kawakami χωρίς να σταματήσω να σκέφτομαι ότι το ανάπηρο B-29 που πετάει από πάνω.

Ένας βουδιστής μοναχός προσευχήθηκε για τις ψυχές των αεροπόρων όταν η μηχανή έπεσε κάτω από το βουνό το 2007. | KIRA DANE

Μερικές φορές σκέφτομαι πώς πρέπει να αισθάνθηκε ο Χαρτ καθώς καθόταν στο πίσω μέρος αυτού του ταξί, οδηγώντας στο Κάστρο της Οζάκα και τι θα ήταν τελικά ο θάνατός του. Αναρωτιέμαι αν του επιτρέπεται να ταξιδεύει χωρίς να έχει τα μάτια δεμένα και ήταν σε θέση να κοιτάξει έξω από το παράθυρο σε αυτό το ξένο μέρος στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Με την ειρήνη που έχουμε τώρα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπήρχε μια φορά που κρατούμενοι πολέμου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια βία στην Ιαπωνία. Είναι εξίσου δύσκολο να καταλάβω ότι υπήρχε μια εποχή όπου κανείς θα ονειρευόταν ακόμη και να ρίξει βόμβες σε αυτό το πολιτιστικά ζωντανό έθνος. Το πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, ωστόσο, επιτρέπει μεγαλύτερη διορατικότητα.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ιστορία», λέει ο Κομπαγιάσι. “Ο δεσμός που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είναι ισχυρός, αλλά για να το εκτιμήσουμε πλήρως, πρέπει να γνωρίζουμε πώς ήταν τα πράγματα.”

japantimes.co.jp

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ JAPAN TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post