Μόνο στο EL: Το «ήσυχο τζιχάντ» του Ερντογάν με φόντο τα Ιεροσόλυμα (ΦΩΤΟ)

Μόνο στο EL: Το «ήσυχο τζιχάντ» του Ερντογάν με φόντο τα Ιεροσόλυμα (ΦΩΤΟ)
Τα «παιχνίδια» του «σουλτάνου» δεν σταματούν ούτε στα Ιεροσόλυμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν έχει κάνει φανερά τα σχέδιά της για τους «Αγίους Τόπους».

Θυμίζουμε την θερμόαιμη ομιλία του “σουλτάνου” πριν από δύο χρόνια σε συλλαλητήριο για τα Ιεροσόλυμα, όπου ο ίδιος είχε δηλώσει:

«Αδερφοί μου ξέρετε πως η Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο μια πόλη. Η Ιερουσαλήμ είναι ένα σύμβολο. Είναι μια εξέταση….O ισλαμικός κόσμος έμεινε στην ίδια τάξη. Και όχι μόνο ο ισλαμικός κόσμος, αλλά όλη η ανθρωπότητα έμεινε στην ίδια τάξη.

Το οθωμανικό κράτος επί 4 αιώνες κυβέρνησε την Ιερουσαλήμ μέσα σε ειρήνη και ορθότητα. Στα τέλη του 1ου Παγκοσμίου πολέμου οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Από εκείνη την μέρα και μετά, η Ιερουσαλήμ δεν είδε χαρούμενη μέρα.

Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ του 1947, η Ιερουσαλήμ θα είχε ένα ειδικό status quo. Η απόφαση αυτή δεν γέννησε άλλο αποτέλεσμα πέραν της κατοχής της Ιερουσαλήμ».

Δραττόμενοι από την γνωστή άποψη του Ερντογάν για τα Ιεροσόλυμα, η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» σε εκτενές της δημοσίευμα αναφέρεται στο «ήσυχο τζιχάντ» της Άγκυρας στους «Αγίους Τόπους».

Ο ισραηλινός τύπος κάνει λόγο για «υπόγειες κινήσεις» της Τουρκίας με σκοπό την διάδοση των μουσουλμανικών ιδεών στην ευρύτερη περιοχή των Ιεροσολύμων.

Πιο συγκεκριμένα η ισραηλινή εφημερίδα αποκαλύπτει:

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί τις προσπάθειες που στοχεύουν στην προσέγγιση των ανθρώπων με το Ισλάμ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιερουσαλήμ.

Βοηθούν τον αραβικό πληθυσμό με θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και κοινωνικά θέματα, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Τουρκίας στο Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιερουσαλήμ.

Οι τουρκικές ΜΚΟ διοχετεύουν χρήματα για την αποκατάσταση κτιρίων, ιδιαίτερα των ισλαμικών μνημείων, στην Ιερουσαλήμ αλλά και σε άλλες πόλεις».

screenshot

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας διανύουν μία από τις χειρότερες φάσεις τους, όπως εξάλλου σημειώνει και η ισραηλινή εφημερίδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η συντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που εκτείνονται κατά πολύ των συνόρων της.

(φωτο:unsplash)

Share this post