Νέα παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού στα σπίτια

Νέα παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού στα σπίτια

Παράταση των μέτρων απαγόρευσης  κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς η Αθήνα ακολουθεί το Βερολίνο και το Παρίσι στην άρση των μέτρων. Οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί αυτούς τους δύο και δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα παραπάνω σε ότι αφορά την άρση των μέτρων ειδικά σε σχέση με το Βερολίνο.

Το Βερολίνο λήγει την δέσμη των μέτρων του στις 4 Μαΐου αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα ανανεωθούν, εάν γίνει αυτό τότε και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Πάντως όπως προκύπτει από σημερινή δημοσκόπηση ο κόσμος περίμενε άρση των μέτρων γιατί δεν αντέχει άλλο μέσα κλεισμένος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν κανονικά και την επόμενη εβδομάδα.

Διευκρίνισε δε, ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των επίμαχων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι η μετάβαση στη μετα-κορωνοϊό εποχή θα είναι σταδιακή και συγκροτημένη, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα την οποιαδήποτε λεπτομέρεια του προς κατάρτιση σχεδίου.

«Συνεχίζουμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, αποφεύγουμε επαφές και τηρούμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα συλλογικής προστασίας που θα μας δείξουν οι ειδικοί» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

 

 

 

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

«Αυτή η εικόνα δεν είναι για να μπει στο αρχείο ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε», επεσήμανε. «Είναι για να μας θυμίζει από την αρχή γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών η αποφυγή επαφών κλπ.» επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορωνοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές από την επιστολή που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Θα επισημάνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για τη συνέχιση των ελεύθερων μετακινήσεων»

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

– Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις

– Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».

Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι «η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας «είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το από πού θα καλυφθεί το κονδύλι για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο κ. Πέτσας απάντησε πως θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ένα μέρος από κοινοτικούς πόρους.

Ερωτώμενος για το αν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Ναι, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «είμαστε πολύ κοντά και σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

 

Share this post