Νέες ταυτότητες: Στον «ψηφιακό χάρτη» η Ελλάδα – Τι αλλαγές φέρνουν

Νέες ταυτότητες: Στον «ψηφιακό χάρτη» η Ελλάδα – Τι αλλαγές φέρνουν

Έρχονται βιομετρικά και ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά – «Τέλος» στο γνήσιο υπογραφής

Στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου, μέσα στα επόμενα δύο έτη οι ταυτότητες θα ενσωματώνουν ψηφιακή υπογραφή του κατόχου τους και μία σειρά από βιομετρικά στοιχεία για μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας.

Η αναγκαιότητα, όπως αναφέρει η διάταξη, έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι από τα τελευταία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν πλαστικοποιημένο χαρτί με χαμηλό επίπεδο ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, «επειδή τα δελτία ταυτότητας αποτελούν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικά έγγραφα, θα πρέπει να περιέχονται στο μέσο αποθήκευσης τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου και συγκεκριμένα η φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, δύο δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του κατόχου, καθώς και τα στοιχεία της μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στα τεχνικά πρότυπα του ορίζει η ευρύτερη νομοθεσία».

Η ίδια διάταξη αποκαλύπτει ότι στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης θα περιλαμβάνεται και ένα «εγκεκριμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής», με το οποίο θα επιτυγχάνεται ο σκοπός της απαραίτητης ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου, που θα επιτρέπει σε αυτό να υπογράφει ηλεκτρονικά με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να μπορεί να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με φυσικά και νομικά πρόσωπα στα πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της προσαρμογής της χώρας στο ταχέως μεταβαλλόμενο, διεθνές περιβάλλον.

Με βάση τη σχετική προσθήκη, δεν θα χρειάζεται η βεβαίωση του γνήσιού της υπογραφής για μια σειρά από συναλλαγές.

Η «καυτή πατάτα» των προσωπικών δεδομένων

Η εταιρεία που θα πάρει στα «χέρια» της το σχετικό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα είναι από τους σημαντικότερους που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα με συμβόλαιο που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, θα κληθεί να υπογράψει πολυετή σύμβαση για την υποστήριξη του νέου συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων.

Παράλληλα, κρίσιμο στοιχείο θα είναι και ο τρόπος που θα διαχειριστεί τον όγκο και την αξία των προσωπικών δεδομένων για περισσότερους από 11 εκατομμύρια πολίτες, ειδικά από τη στιγμή που το ψηφιακό αυτό έγγραφο ταυτοποίησης θα ενσωματώνει βιομετρικά στοιχεία και ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου.

Δείτε τη σχετική ρύθμιση:

Πηγή: workenter.gr

id-ont.org

Share this post