Νέος σεισμός- Κίνδυνος για την Καλιφόρνια.

Νέος σεισμός- Κίνδυνος για την Καλιφόρνια.

Η γραμμή ρήγματος Garlock βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ridgecrest, όπου οι σεισμοί μέτρησαν 6.4 και 7.1 ρίχτερ τον Ιούλιο και ακολουθήθηκαν από χιλιάδες μετασεισμούς. Το ρήγμα έχει γλιστρήσει σχεδόν μια ίντσα στην επιφάνεια του από τους σεισμούς του Ridgecrest, λένε οι επιστήμονες.

Η κίνηση, καθώς και άλλα ευρήματα σχετικά με τους σεισμούς του Ridgecrest, αναλύθηκαν λεπτομερώς σε ερευνητικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science.

Ο Ross και οι ερευνητές του ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις τροχιές των δορυφόρων- ραντάρ και των σεισμομέτρων εδάφους, για να βγάλουν μαζί μια εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τους σεισμούς του Ridgecrest, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Caltech. Ανακάλυψαν ότι το γεγονός του Ridgecrest ήταν πολύ πιο περίπλοκο από μοντέλα πολλών άλλων μεγάλων σεισμικών γεγονότων.

» Αυτή ήταν μια πραγματική δοκιμή του σύγχρονου σεισμικού μας συστήματος παρακολούθησης » , δήλωσε ο Ross στο δελτίο τύπου. «

Έγινε μια από τις καλύτερα τεκμηριωμένες σειρές σεισμών στην ιστορία και έριξε φως στο πώς συμβαίνουν αυτοί οι τύποι γεγονότων. «

Η απελευθέρωση της μελέτης συνέπεσε με την 30ή επέτειο του θανατηφόρου σεισμού των 6.9 ρίχτερ που κατέστρεψε τα κτίρια και κατέρρευσε τον αυτοκινητόδρομο στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι σεισμοί του Ridgecrest αφορούσαν μια σειρά σύνθετων, προηγουμένως άγνωστων διασυνδεδεμένων ρηγμάτων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η «ακολουθία που μοιάζει με ντόμινο» των ρωγμών που περιβάλλουν το γεγονός, έβαλε πίεση στο ρήγμα του Garlock.

» Βλέπουμε πράγματι ότι ο σεισμός μεγέθους-6.4 ρίχτερ έσπασε ταυτόχρονα τα ρήγματα σε ορθή γωνία μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί έκπληξη, διότι τα τυποποιημένα μοντέλα τριβής των βράχων το θεωρούν απίθανο » , δήλωσε ο Ross. » Είναι αξιοσημείωτο ότι τώρα μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. «

Επισημαίνει ότι το γεγονός απέδειξε πόσο λίγα πράγματα είναι κατανοητά για τους σεισμούς.

» Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Καλιφόρνια πιθανότατα έμοιαζαν περισσότερο με τον Ridgecrest από τον σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ήταν κατά ένα μόνο λάθος » , δήλωσε ο Ross.

«Αποτελεί ένα σχεδόν δύσκολο πρόβλημα να κατασκευάσουμε κάθε πιθανό σενάριο αυτών των ελαττωμάτων που αποτυγχάνουν από κοινού – ειδικά όταν θεωρείτε ότι τα ελαττώματα που έσπασαν κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Ridgecrest δεν απεικονίστηκαν στην πρώτη θέση».

» Δεν μπορούμε απλώς να υποθέσουμε ότι τα μεγαλύτερα ρήγματα κυριαρχούν στον σεισμικό κίνδυνο αν πολλά μικρότερα ρήγματα μπορούν να συνδεθούν για να δημιουργήσουν αυτούς τους μεγάλους σεισμούς «.

Ελπίζω ότι αυτό δεν είναι σημάδι του Μεγάλου σεισμού. Απλά ετοιμαστείτε αν ζείτε στην περιοχή.


ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post