«Ναι» από το Βερολίνο στην αποστολή αρμάτων LEO2 στο Κίεβο – 79 χρόνια μετά τα Panzer επιστρέφουν στην ουκρανικές πεδιάδες!/Οι Γερμανοί στέλνουν MARDER στην Ουκρανία και πιέζουν την Αθήνα για ΤΟΜΑ LYNX.

«Ναι» από το Βερολίνο στην αποστολή αρμάτων LEO2 στο Κίεβο – 79 χρόνια μετά τα Panzer επιστρέφουν στην ουκρανικές πεδιάδες!/Οι Γερμανοί στέλνουν MARDER στην Ουκρανία και πιέζουν την Αθήνα για ΤΟΜΑ LYNX.

H Γερμανία ανακοίνωσε ότι δίνει έγκριση και αρχίζει την εκπαίδευση των Ουκρανών στην χρήση του τύπου – 40-80 άρματα θα παραδώσει η Ελλάδα.

Η Γερμανία αποφάσισε τελικά να παραδώσει άρματα μάχης Leopard-2A4 στο καθεστώς του Κιέβου και να επιτρέψει στις χώρες που τα διαθέτουν Leopard-2 να τα στείλουν στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μαζική αντεπίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων σε Ντονμπάς και να γίνει δυνατή η ανακατάληψης του συνόλου της Χερσώνας και η προώθηση προς την Ουκρανία.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους πριν από λίγο ανακοίνωσε την απόφαση του Βερολίνου και είπε ότι «Ξεκινά η εκπαίδευση των Ουκρανών για τον χειρισμό των Leopard με στόχο να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα» και μάλιστα κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να κάνουν το ίδιο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε επίσης σχετικά με την παράδοση των Leopard-2 στην Ουκρανία: «Δεν είμαστε πλέον αντίθετοι στην παράδοση Leopard στην Ουκρανία» είπε,

Όλα αυτά έχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραδώσει 40-80 άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Ουκρανία από τα 181 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό και συνολικά οι 12 χώρες του ΝΑΤΟ, θα παραδώσουν περί τα 500 άρματα από τα 800 που λένε οι Ουκρανοί ότι χρειάζονται.

Τα υπόλοιπα δυτικά άρματα μάχης πιθανότατα θα είναι βρετανικά Τσάλεντζερ-1/-2 και και αμερικανικά Μ1Α2.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1944 που οι Γερμανοί επιστρέφουν με άρματα μάχης στις ουκρανικές πεδιάδες. Τότε ήταν τα Tiger και τα Panther, τώρα τα Leopard.

H ιστορία επαναλαμβάνεται. Να δούμε πώς θα φύγουν αυτή την φορά: Με παρέλαση στις περιοχές που η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως ρωσικό έδαφος ή ως παλιοσίδερα, πάλι;

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του κρατικού δικτύου ZDF «Morgenmagazin», ο Γερμανός υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Τις επόμενες ημέρες ανακοινώσουμε επίσημα την παράδοσή τους, και πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα, να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς στρατιώτες».

Δώδεκα χώρες έχουν συμφωνήσει να μεταφέρουν περίπου 100 γερμανικά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, «μόλις η γερμανική κυβέρνηση δώσει την άδειά της», αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται, οι σχετικές συμφωνίες επιτεύχθηκαν σε συνάντηση της ομάδας επαφής για την υποστήριξη της Ουκρανίας των χωρών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Όπως σημειώνεται, η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσίως την ετοιμότητά τους να μεταφέρουν άρματα μάχης στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Δανία θέλουν επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία ορισμένα άρματα μάχης.

Σε μία πρώτη αντίδρασή της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο».

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου: «Όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία φέρουν ευθύνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης. Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη”.

Οι Γερμανοί στέλνουν MARDER στην Ουκρανία και

πιέζουν την Αθήνα για ΤΟΜΑ LYNX.

Πλήρης επιβεβαίωση της ιστοσελίδας Pentapostagma.gr για το θρίλερ όπως εξελίχθηκε, σχετικά με την αποστολή γερμανικών ΤΟΜΑ MARDER στην Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα και με τον ελληνικό τύπο, φέρονται να έγιναν στο “ δρόμο” 40 ΤΟΜΑ και …βλέπουμε.

Είχαμε αναφέρει επικαλούμενοι γερμανική εφημερίδα ότι ” μια επιλογή για γρήγορη παράδοση θα ήταν η αποστολή των Γερμανικών ΤΟΜΑ στην Ελλάδα αντί στην Ουκρανία, ως  μέρος της ανταλλαγής ελληνικών ΤΟΜΑ  BMP-1 δακτυλίων, τα οποία η  κυβέρνηση της Αθήνας είχε συμφωνήσει να παράσχει στον ουκρανικό στρατό. Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει τα 40 Marder, τα οποία ο όμιλος εξοπλισμών Rheinmetall θα αποκαταστήσει με δικά του έξοδα.

Οι ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα απαιτούν την παράδοση των MARDER πρώτα στην Ουκρανία αντί για την Ελλάδα”, αυτό είναι δυστυχώς το πνεύμα Γερμανών και Αμερικανών λόγω της έντασης του πολέμου, αγνοώντας ότι υπάρχει περίπτωση να τα έχει πιο πολύ ανάγκη η χώρα μας λόγω των τουρκικών απειλών που έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα.  Το σίγουρο είναι ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να παραλάβει ο ελληνικός στρατός αυτά τα Marder τα οποία πάνε εσπευσμένα στην Ουκρανία”.

Οι Γερμανοί πιέζουν  την ελληνική πλευρά να παραγγείλει ΤΟΜΑ lynx

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, “το Βερολίνο φέρεται να πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα, με την πρόταση για περισσότερα MARDER στον Ελληνικό Στρατό, μόνο αν η χώρα μας παραγγείλει ικανό αριθμό ΤΟΜΑ LYNX, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των ελληνικών Leopard-2 και 1Α5”.

Το ΤΟΜΑ LYNX, είναι ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης, το οποίο δεν έχει περάσει ακόμη τις “παιδικές ασθένειες” που διέρχονται όλα τα νέα οπλικά συστήματα, ενώ φυσικά δεν έχει δοκιμαστεί και στο πεδίο μάχης, ειδικά στην Ουκρανία μέχρι τώρα.

Δεν γνωρίζουμε τελικά που θα καταλήξει το θέμα των ελληνικών MARDER, τα οποία δόθηκαν στις ελληνικέ Ένοπλες Δυνάμεις, ή θα δοθούν, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα ΤΟΜΑ, που θα βοηθήσει τις μονάδες ειδικά στον Έβρο.

Η παραγγελία νέων ΤΟΜΑ είναι μέσα στα σχέδια του επόμενου  πακέτου εξοπλισμών της χώρας μας, και εκτιμάται ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό από άποψη κόστους/χρήσης και κυρίως αξιοπιστίας στο θέμα αυτό.

Μάχη Γερμανών και Αμερικανών για την αποστολή Leopard-2 στην Ουκρανία

Η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο Ραμνστάιν της Γερμανίας, φέρεται να καθόρισε νέες εξελίξεις τόσο στο ελληνικό ζήτημα των MARDER, όσο και σε αυτό των LEOPARD-2.

Πληροφορίες και εκτιμήσεις μιλούν για μια πολύ μεγάλη κόντρα Αμερικανών και Γερμανών για την αποστολή των Leopard-2 στην Ουκρανία ( με υποχώρηση των Γερμανών), για τα οποία το Βερολίνο φοβάται μια νέα “Συρία”, η οποία θα δυσφημήσει τόσο πολύ το γερμανικό άρμα μάχης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τζιχαντιστές στο συριακό έδαφος, κατέχοντας αντιαρματικά συστήματα Kornet ( ρωσικής κατασκευής) άναβαν σαν “έκαιγαν σαν λαμπάδες το Πάσχα” τα τουρκικά Leo-2, προκαλώντας οργή στο Βερολίνο.        

Με δεδομένη την ρωσική αντεπίθεση στο Ντονμπάς, η οποία είναι σε εξέλιξη από προχθές, και τις ανάγκες των Ουκρανών, το θέμα αποστολής βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνει  άμεση προτεραιότητα και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από θέματα στην ΕΕ, μέσα στα οποία θα είναι και το θέμα των ελληνικών MARDER.

pentapostagma.gr

Leopard: «Σύντομα λύση» βλέπει ο Στόλτενμπεργκ

– «Αρχίστε να εκπαιδεύετε τους Ουκρανούς» λέει ο

Γερμανός ΥΠΑΜ.

Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης» – ειδικότερα των Leopard – μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Τα άρματα μάχης είναι σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι είχε «θετική» συζήτηση για το θέμα με τον Μπόρις Πιστόριους.

«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του Πιστόριους.

Οι συζητήσεις για τα τανκς Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Κατά συνέπεια, χαιρετίζω την σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.

Ο Μπόρις Πιστόριους υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία« μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Μιλώντας στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ωστόσο ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία».

Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το «ακανθώδες» θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε ο Γερμανός ΥΠΑΜ.

«Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών», ισχυρίσθηκε ο Πιστόριους.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να δώσει άδεια στους συμμάχους της του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία βαρέα άρματα μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητά το Κίεβο για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό.

«Κατανοώ τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο», παραδέχθηκε ο Πιστόριους.

Όμως, «οφείλουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο δεν θέλει «να κάνει μόνο του παιγνίδι».

Η Πολωνία και η Φινλανδία πρότειναν να στείλουν στην Ουκρανία Leopard από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά έχουν ανάγκη από την επίσημη έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να λάβει θέση για το θέμα της επανεξαγωγής των αρμάτων μάχης, όπως και για το ζήτημα της απευθείας αποστολής στο Κίεβο Leopard από τα γερμανικά αποθέματα.

Η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο κόλπους τους ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Αν η απόφαση χρειαστεί μια ή δυο μέρες, έτσι είναι», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την βραδύτητα του Βερολίνου.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

onalert.gr

Share this post