ΝΑΤΟ: Η Ρωσία Θα Πρέπει Να Απελευθερώσει Άμεσα Τους Ουκρανούς Ναύτες Και Τα Πολεμικά Πλοία

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία Θα Πρέπει Να Απελευθερώσει Άμεσα Τους Ουκρανούς Ναύτες Και Τα Πολεμικά Πλοία

Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τους ναυτικούς της Ουκρανίας που συνέλαβε όπως και τα πλοία που κατέλαβε στο «περιστατικό του Κέρτς», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στα ΜΜΕ.

Αναφερόμενος σε μια δήλωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ στις 28 Νοεμβρίου 2018 και σε μία άλλη από τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις 4 Απριλίου 2019, τονίστηκε ότι η συμμαχία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσει η Ρωσία στρατιωτική δύναμη ενάντια στους Ουκρανούς στρατιώτες και τα πλοία.

Το Σάββατο 25 Μαΐου το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποφάσισε ότι η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τους ναυτικούς που συνέλαβε κοντά στο στενό του Κέρτς τον Νοέμβριο του 2018.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του απάντησε ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία αποφασίσει για το περιστατικό. 

Στις 25 Νοεμβρίου 2018, στο στενό του Κέρτς, ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις κατέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον τους και δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν κατα την διάρκεια της επιχείρησης.

Οι 24 Ουκρανοί στα πλοία κατηγορήθηκαν ότι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μέχρι και έξι χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Ρωσίας.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στη Μόσχα.

Share this post