Να γιατί έγιναν όλα: Η ΕΕ θα αγοράσει αμερικανικό LNG 6 φορές ακριβότερο από το ρωσικό αέριο

Να γιατί έγιναν όλα: Η ΕΕ θα αγοράσει αμερικανικό LNG 6 φορές ακριβότερο από το ρωσικό αέριο
Πώς επέβαλαν Αμερικανοί και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (και η ελληνική) την αυτοκαταστροφή των δυτικών κοινωνιών.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια «μεγάλη συμφωνία» για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δήθεν προσπαθώντας να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια η οποία όμως θα εξαρτήσει απόλυτα την Ευρώπη από τους Αμερικανούς (κανείς δεν το λέει αυτό) και θα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες έξι φορές περισσότερο από ότι πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο!

Στις αρχές του έτους το αμερικανικό LNG ήταν πέντε φορές ακριβότερο από το ρωσικό αέριο και έκτοτε αυξήθηκε κι άλλο το κόστος εισαγωγής και μεταφοράς.

Φυσικά, όπως έλεγε και ο Σέρλκοκ Χολμς «για να βρεις ποιος διέπραξε το έγκλημα βρίσκεις ποιος είναι αυτός που κερδίζει».

Συνεπώς οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική κρίση γιατί αυτές είναι οι μόνες που κερδίζουν και αυτό επεδίωκαν από την αρχή.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ήταν περίπου 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Το αμερικανικό LNG είναι έως και έξι φορές ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΗΠΑ και ΕΕ θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους στόχους τους για το κλίμα, τροφοδοτώντας τις υποδομές φυσικού αερίου με καθαρή ενέργεια και μειώνοντας τις διαρροές μεθανίου που μπορεί να επιδεινώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φυσικά, όλα αυτά είναι το «περιτύλιγμα». Κάποιοι θα κερδίσουν πολλά λεφτά, αλλά οι πολίτες και η μεσαία τάξη θα φτωχοποιηθούν.

Η πρωτοβουλία που πιθανότατα θα απαιτήσει νέες εγκαταστάσεις για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στοχεύει επίσης στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα μακροπρόθεσμα μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ρωσική ενέργεια αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και πολιτικής πίεσης για τη Μόσχα. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ -για τη θέρμανση κατοικιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας- προέρχεται από τη Ρωσία.

Αφού φύγει από τις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Rzeszów της Πολωνίας, όπου εδρεύουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ περίπου μια ώρα οδικώς από τα ουκρανικά σύνορα.

Θα ενημερωθεί για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία και θα συναντηθεί επίσης με μέλη των αμερικανικών δυνάμεων από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, που υπηρετούν μαζί με τα πολωνικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν αναμένεται να φθάσει στη Βαρσοβία για συνομιλίες με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα δώσει μια ομιλία «για τις ενωμένες προσπάθειες του ελεύθερου κόσμου να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, να θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τον βάναυσο πόλεμό της και να υπερασπιστεί ένα μέλλον που έχει τις ρίζες του στις δημοκρατικές αρχές.»

Είναι φυσιολογικό οι Αμερικανοί να εργάζονται για τα συμφέροντα τους και με κάθε τρόπο να επιχειρούν και να καταφέρνουν να τα επιβάλουν.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι συμπεριφορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες δέχονται αμαχητί την ικανοποίηση των αμερικανικών συμφερόντων και απαλλοτριώνουν ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Και μάλιστα για να το πετύχουν αυτό, δίνουν στις αποφάσεις τους χαρακτηριστικά «ηθικής εξύψωσης».

Δήθεν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί πολεμούν για την «Ελευθερία» και την «Δημοκρατία» εναντίον των «βάρβαρων Ρώσων» και αξίζει να υποφέρουν (οι Ευρωπαίοι) για αυτοί.

Το κακό είναι ότι δεν θα υποφέρουν και οι Αμερικανοί και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όσους δέχονται τέτοια αφηγήματα του τύπου «πηγαίνετε να πολεμήσετε να κερδίσουμε».

Στις 33 Στρατηγικές του Πολέμου του Ρόμπερτ Γκριν, μία από τις Στρατηγικές αναφέρει το εξής: «Μετέτρεψε τον Πόλεμο σε Σταυροφρία» για να μην σκέφτεται το άτομο το δικό του καλό αλλά του συνόλου.

Φυσικά το τι είναι καλό για το σύνολο το ορίζει η… εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτή την Στρατηγική χρησιμοποίησαν η αμερικανική και οι υπόλοιπες δυτικές κυβερνήσεις για να μην καταλάβουν οι δυτικές κοινωνίες τι τους περιμένει και να μην συνειδητοποιήσουν ότι κάποιοι άλλοι, επιτήδειοι δεν θα έχουν τα ίδια βιοτικά προβλήματα με αυτές…

defencenet.gr

Share this post