Νότια Αφρική – Έρευνα: Κι όμως, η μετάλλαξη Omicron σε λίγες εβδομάδες θα είναι παρελθόν, θα… «εξαφανιστεί»

Νότια Αφρική – Έρευνα: Κι όμως, η μετάλλαξη Omicron σε λίγες εβδομάδες θα είναι παρελθόν, θα… «εξαφανιστεί»

Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται το συμπέρασμα πως η Omicron, εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια και ως παράδειγμα θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύσει σε κάθε κράτος που έχει μεταδοθεί.

Η μετάλλαξη Omicron σε λίγες εβδομάδες θα είναι παρελθόν, θα… «εξαφανιστεί», υποστηρίζουν επιστήμονες από την Νότια Αφρική, και παρατηρώντας την εξέλιξη των λοιμώξεων πιστεύουν πως, βρισκόμαστε ήδη κοντά στο τέλος του νέου κύματος της πανδημίας.
Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής είναι βέβαιοι ότι η έξαρση της Omicron υποχωρεί, με έναν εξ’αυτών να υπογραμμίζει ότι η απότομη άνοδος, ακολουθείται από αντίστοιχη πτώση των λοιμώξεων, σύμφωνα με τους Times.
Όσον αφορά στη Νότια Αφρική, η ακμή της μετάλλαξης Omicron φαίνεται να έχει περάσει, καθώς τα κρούσματα ολοένα και μειώνονται, ενώ η πορεία της μετάλλαξης μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα εξέλιξης και για άλλα κράτη όπου έχει εμφανιστεί.

Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής, παράδειγμα εξέλιξης σε άλλες χώρες

Η αξιοσημείωτη αυτή πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική τις τελευταίες ημέρες μπορεί να σηματοδοτεί ότι η δραματική άνοδος κρουσμάτων Omicron στη χώρας έχει περάσει το αποκορύφωμά της, λένε ιατροί ειδικοί, ερμηνεύοντας την πορεία της.
Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους είχε οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη χώρα.
Στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρονταν λιγότερα από 300 κρούσματα καθημερινά.
Στις 16 Δεκεμβρίου έφτασαν στο αποκορύφωμά τους περίπου 27.000, αριθμός ρεκόρ για την πανδημία στο σύνολό της.
Ωστόσο, τα καθημερινά κρούσματα μειώθηκαν έκτοτε, με εξίσου ραγδαίο ρυθμό, φθάνοντας σε περίπου 15.424 στις 21 Δεκεμβρίου και χωρίς κανένα σημάδι αλλαγής στην απότομη πτωτική τροχιά.
Στην επαρχία Γκαουτένγκ —την πολυπληθέστερη της Νότιας Αφρικής με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης, Γιοχάνεσμπουργκ και της πρωτεύουσας, Πρετόρια, η μείωση ξεκίνησε νωρίτερα και συνεχίστηκε.

Σύντομο, οξύ κύμα

«Η πτώση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με την πτωτική συνέχεια που παρατηρείται εδώ στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία εδώ και εβδομάδες ήταν το κέντρο αυτού του κύματος, δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση», δήλωσε η Marta Nunes, ανώτερη ερευνήτρια στο Ττμήμα Ανάλυσης Μολυσματικών Ασθενειών και Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, στο Associated Press.
«Ήταν ένα σύντομο κύμα… και τα καλά νέα είναι ότι δεν ήταν πολύ σοβαρό από άποψη νοσηλειών και θανάτων», είπε.
«Δεν είναι απροσδόκητο στην επιδημιολογία ότι μια πολύ απότομη αύξηση, όπως αυτή που είδαμε τον Νοέμβριο, ακολουθείται από μια απότομη μείωση».
Η επαρχία Γκαουτένγκ είδε τον αριθμό της να αυξάνεται απότομα στα μέσα Νοεμβρίου.
Οι επιστήμονες που έκαναν γενετική αλληλουχία εντόπισαν γρήγορα τη νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του Omicron που ανακοινώθηκε στον κόσμο στις 25 Νοεμβρίου.
Σημαντικά πιο μεταδοτική, η Omicron κατάφερε ταχύτατα να κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική.
Υπολογίζεται ότι το 90% των περιπτώσεων COVID-19 στην επαρχία Γκαουτένγκ από τα μέσα Νοεμβρίου ήταν Omicron, σύμφωνα με τεστ.

Hπια συμπτωματολογία και μικρή διάρκεια

Στη Νότια Αφρική, οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα κατακλύσει τα νοσοκομεία της χώρας, παρόλο που ηOmicron φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη νόσο, με σημαντικά λιγότερες νοσηλείες, ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο και θανάτους.
Αλλά τότε τα κρούσματα στο Γκαουτένγκ άρχισαν να πέφτουν.
Αφού έφτασαν τις 16.000 νέες μολύνσεις στις 12 Δεκεμβρίου, οι αριθμοί της επαρχίας Γκαουτένγκ, έκτοτε μειώνονται σταθερά, και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν λίγα περισσότερα από 3.300.
Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Omicron, εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια.
Στο συγκεκριμένο πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνσεων διήρκεσε μόνο ένα μήνα.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία προέβαλλε τα ενθαρρυντικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Omicron δεν είναι τόσο σοβαρές, μείωσε τους περιορισμούς της καραντίνας για όλους όσοι δεν νοσούν.
Αυτό περιλαμβάνει το να επιτρέπεται σε άτομα που έχουν βγει θετικά αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα να συγκεντρώνονται με άλλους, αρκεί να φορούν μάσκα και να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος υγείας εξήγησε, στους Times ότι εφόσον η παραλλαγή εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, πιθανότατα υπάρχουν πολλά μολυσμένα άτομα που συναναστρέφονται με άλλους και δεν έχει πλέον νόημα να ισχύει η καραντίνα, πέρα από τους ασθενείς.

Ένδειξη της πορείας και η μόλυνση των υγειονομικών

Ένα ακόμη σημάδι υποχώρησης της Omicron είναι πως στη Νότια Αφρική, μια μελέτη μεταξύ επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 στο νοσοκομείο Chris Hani Baragwanath στο Soweto έδειξε μια ταχεία αύξηση και στη συνέχεια μια γρήγορη μείωση των κρουσμάτων.
«Είναι σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό», δηλώνει ο Δρ Fareed Abdullah για τη μείωσηπου εργάζεται στην πτέρυγα COVID-19 στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Steve Biko της Πρετόρια
«Η ταχεία αύξηση των νέων μολύνσεων ακολουθήθηκε από ταχεία πτώση και φαίνεται ότι βλέπουμε την αρχή της πτώσης αυτού του κύματος».
«Πριν από δύο εβδομάδες βλέπαμε περισσότερα από 20 νέα κρούσματα την ημέρα και τώρα είναι περίπου πέντε ή έξι κρούσματα την ημέρα», είπε ο Nunes.

Σταματά η καραντίνα για ασυμπτωματικούς.

Η Νότια Αφρική σταματά την ιχνηλάτιση επαφών και τερματίζει την καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς με Covid, καθώς η υποχώρηση της δυναμικής της πανδημίας δικαιολογεί μία στροφή προς την απομάκρυνση από τα μέτρα περιορισμού, που «δεν είναι πλέον κατάλληλα».
Ο γενικός διευθυντής υγείας της χώρας, Dr. Sandile Buthelezi, αναφέρει σε εγκύκλιο της 23ης Δεκεμβρίου 2021 προς τους επικεφαλής των επαρχιακών υπηρεσιών υγείας ότι μόνο άτομα που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις και να απομονώνονται, με την περίοδο καραντίνας για όσους έχουν ήπια συμπτώματα να είναι οκτώ ημέρες και για όσους έχουν σοβαρά δέκα 24ωρα.
«Οι στρατηγικές περιορισμού δεν είναι πλέον κατάλληλες – ο μετριασμός είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική», είπε ο Buthelezi, στο έγγραφο.
«Η καραντίνα ήταν δαπανηρή για τις βασικές υπηρεσίες και την κοινωνία, καθώς πολλοί άνθρωποι μένουν μακριά από την εργασία τους και έτσι χάνουν το εισόδημά τους και τα παιδιά χάνουν το σχολείο τους».
Ο Buthelezi είπε ότι η στροφή προς τον μετριασμό ισχύει ιδιαίτερα ενόψει νεότερων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών όπως η Omicron, σημειώνοντας ότι η νέα γνώση για τον ιό δείχνει υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικής νόσου, υψηλό βαθμό ασυμπτωματικής και προσυμπτωματικής εξάπλωσης και πως μόνο ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων διαγιγνώσκεται.

Υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας.

 

«Ποτέ δεν εντοπίζουμε τους περισσότερους ασθενείς υψηλού κινδύνου», είπε ο Buthelezi, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές στρέφονται προς μια συμπτωματική μειονότητα και ο ορισμός του «υψηλού κινδύνου» πιθανότατα «δεν έχει πλέον νόημα», καθώς δεν λαμβάνει υπόψη νεότερες μεταδοτικές παραλλαγές όπως η Omicron.
Ένας ακόμη λόγος είναι και το υψηλό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό της Νότιας Αφρικής από προηγούμενες λοιμώξεις, που φτάνει έως και το 80%.
Η Νότια Αφρική ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που εντόπισαν την παραλλαγή Omicron.
Ενώ η Omicron οδήγησε σε απότομη αύξηση των λοιμώξεων στη Νότια Αφρική, αυτές δεν συνοδεύτηκαν από την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων που παρατηρήθηκαν κατά τα προηγούμενα κύματα.

 

Capture_148.JPG

Τι συμβαίνει στον κόσμο.

Και ο κόσμος φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία στην άνοδο της Omicron, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή Delta ως το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες.
Στις ΗΠΑ, η Omicron αντιπροσώπευε το 73% των νέων λοιμώξεων την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, με την παραλλαγή να είναι υπεύθυνη για το, περίπου, 90% των νέων μολύνσεων και τις  περισσότερες να σημειώνονται στην περιοχή της Νέας Υόρκης, στα νοτιοανατολικά, στις βιομηχανικές μεσοδυτικές πολιτείες (Μidwest) και στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 60% μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς η Omicron ξεπέρασε την  Delta ως κυρίαρχη παραλλαγή εκεί.
H παραλλαγή έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 89 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η παραλλαγή Omicron είναι ήδη κυρίαρχη στην Πορτογαλία» με εκτιμώμενο ποσοστό κρουσμάτων στο 61,5% στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας στην οποία διευκρινίζεται ωστόσο ότι η θνητότητα και ο αριθμός των νοσηλειών παραμένουν σταθεροί.
Στις 24/12, η Πορτογαλία κατέγραψε 11 θανάτους και 12.943 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, ρεκόρ από τις 29 Ιανουαρίου 2021.
To υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 24/12 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.182 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.
Ποσοστό 83% αυτών, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το δίκτυο RTÉ, εκτιμάται πως οφείλονται στη νέα παραλλαγή, την Omicron, το πρώτο κρούσμα της οποίας καταγράφηκε την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα και πλέον, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, έχει γίνει η κυρίαρχη.

Tα κράτη πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό

Η κίνηση ήταν ένα ακόμη βήμα προς μια αργή αποδοχή ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα χρειαστεί να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν με τον κορωνοϊό, αντί να τον αποφύγουν.
Τα νέα μέτρα ακολουθούν τις συστάσεις μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ζήτησαν να δοθεί έμφαση στους εμβολιασμούς αντί στον εντοπισμό επαφών και στην καραντίνα.
«Πλέον κατανοούμε ότι, ενόψει μιας υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής όπως αυτή, η καραντίνα και η απομόνωση δεν είναι πλέον αποτελεσματικά ως μέτρα περιορισμού της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του ιού» δήλωσε ο καθηγητής Francois Venter, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ και πρώην μέλος της επιτροπής.

Capture_147.JPG
bankingnews.gr

Share this post