Ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα αγοράζει μια μοίρα 24 αεροσκαφών F-35.

Ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα αγοράζει μια μοίρα 24 αεροσκαφών F-35.

Η Ελλάδα προσανατολίζεται και στην αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών «F-35» πέμπτης γενιάς, γράφει η ιστοσελίδα TheAviationist σε μακροσκελές άρθρο της για την απόκτηση των 18 γαλλικών «Rafale».

«Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να αποκτήσει μια μοίρα 24 αεροσκαφών 5ης γενιάς “F-35A” πιθανώς από το 2024 ή στο τέλος των παραδόσεων των “Rafale” και την αναβάθμιση του “F-16″», γράφει.

 

Την ίδια είδηση δίνει και το albawaba.com. Γράφει: «Η Αθήνα, μετά την αγορά 18 Rafale από την Γαλλία, θα προχωρήσει και στην αγορά 24 αμερικανικών F-35 Lightning II stealth bombers».

Όπως σημειώνουν, η αγορά θα είναι ύψους 3 δισ. δολαρίων, ενώ προσθέτουν ότι η προσθήκη των 5ης γενιάς αμερικανικών μαχητικών θα ξεκινήσει το 2024.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην αναβάθμιση των περίπου 200 ελληνικών F 16 σε F-16 Vipers.

Η αναβάθμιση των ελληνικών F 16 θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και σύμφωνα με τη δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, τα ελληνικά F 16 θα είναι τα πλέον σύγχρονα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν πως σε αντίθεση με τα ελληνικά, τα τουρκικά F-16 s θα έχουν μείνει πολύ πίσω, μόλις τελειώσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

ΤΑ F-35 ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

To Βερολίνο ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην αγορά Eurofighter μαχητικών αεροσκαφών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς και η αγορά των S-400 από την Τουρκία, οδήγησε τους Αμερικανούς στην απόφαση να προμηθεύσουν την Ελλάδα με F-35.

H Τουρκία ενώ ήταν στο πρόγραμμα αγοράς 100 F-35 από τις ΗΠΑ, με κάποια μέρη των αεροσκαφών να παράγονται στην Τουρκία, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα, εξαιτίας της αγοράς των S-400 από την Ρωσία.

Η Γερμανία, επίσης είχε δηλώσει την διάθεσή της να προμηθευτεί τα αμερικανικά F-35, όμως τελικά προτίμησε τα Eurofighter, εκ των οποίων θα αγοράσει 93.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις ανοίγουν την πόρτα στην Ελλάδα για την αγορά 24 F-35, κόστους 3 δισ. δολαρίων.

tribune.gr

Share this post