ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΠΛΟΙΟ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΟ ADRIAN DARYA – ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΛΕΕΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΠΛΟΙΟ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΟ ADRIAN DARYA – ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΛΕΕΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το διπλωματικό θρίλερ για το ιρανικό τάνκερ, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, φαίνεται πως δεν θα έχει σύντομα τέλος καθώς το δεξαμενόπλοιο άλλαξε και πάλι πορεία και πλέον δεν κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Τη στιγμή αυτή το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), πλέει δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με το στίγμα του που αποτυπώνεται στο marinetraffic.

Το Σάββατο το Adrian Darya (πρώην Grace 1), που αρχικά είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να φτάσει στην Καλαμάτα, άλλαξε ρότα, δηλώνοντας ως νέο προορισμό τη Μερσίνα, ύστερα από κλιμακούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους το βοηθήσουν. Ελληνικές και κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ξεκαθαρίσει στο τάνκερ ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv Eikon δείχνουν ότι δεν κινείται πλέον προς την Τουρκία, αλλά βρίσκεται δυτικά της Κρήτης. Δεν μπορουν να προσδιορίσουν, όμως, ποιος είναι ο νέος προορισμός του.

Αν και είχε γίνει γνωστό ότι προορισμός του θα ήταν το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, δεν έχει δηλώσει αυτό το λιμάνι ως το επόμενο που θα “δέσει”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει να καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι. Η Αθήνα έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ .

To τάνκερ πάντως έχει ανάγκη από ανεφοδιασμό σε καύσιμα και τρόφιμα, ενώ όπως φαίνεται αναζητεί τρόπο για να μεταφορτώσει σε άλλο δεξαμενόπλοιο το πετρέλαιο, που μεταφέρει. Το φορτίο του είναι υπερβολικά βαρύ για να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ και να επιστρέψει στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης (τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση)  για αυτό και έχουν δόσει εντολής σύλληψής του από τη στιγμή ,που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ.

makeleio.gr

Share this post