Οι γεωλόγοι είπαν πως θα συμβεί η επανάσταση των πόλων της Γης

Οι γεωλόγοι είπαν πως θα συμβεί η επανάσταση των πόλων της Γης

Η ανάλυση του «μαγνητισμού» των αρχαίων ηφαιστειακών πετρωμάτων έδειξε ότι η τελευταία επανάσταση των πόλων της Γης διαρκεί περίπου 22 χιλιάδες χρόνια, κάτι που είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αυτό υποδηλώνει ότι κατά τη στιγμή της αλλαγής πόλων, ο πλανήτης μας παραμένει χωρίς μαγνητική ασπίδα για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, γράφουν επιστήμονες στο περιοδικό Science Advances.

«Οι αναταραχές των πόλων λαμβάνουν χώρα στα βάθη της Γης, αλλά εκδηλώνονται σε όλα τα στρώματα της, και ειδικά στην επιφάνεια. Εάν δεν καταλαβαίνουμε ποια είναι τα ίχνη αυτού του γεγονότος στην επιφάνεια, τότε δεν μπορούμε ποτέ να καταλάβουμε τι ακριβώς προκαλεί τέτοιες αλλαγές «, λέει ο Brad Singer από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison (ΗΠΑ).

Η θέση των πόλων και όπου τα σημεία της βελόνας της πυξίδας δεν είναι σταθερά για τον πλανήτη μας. Περιοδικά, περίπου μία φορά κάθε 450 χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο χρόνια, οι βόρειοι και νότιοι πόλοι της Γης αλλάζουν θέσεις και ακόμα πιο συχνά συμβαίνουν προσωρινές ανατροπές του μαγνητικού άξονα.

Οι επιστήμονες συχνά βρίσκουν ίχνη αυτών των διεργασιών σε αρχαίους αργίλους και σε αποθέσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων.

Παραδείγματος χάριν, πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μετά την τελευταία μετατόπιση του προσωρινού άξονα, που συνέβη πριν από περίπου 40 χιλιάδες χρόνια, η βόρεια βελόνα πυξίδας για αρκετές χιλιάδες χρόνια έδειξε τον σύγχρονο νότιο πόλο. Επιπλέον, πριν από περίπου 780 χιλιάδες χρόνια, οι πόλοι κατευθύνονταν συνεχώς σε αυτές τις κατευθύνσεις, και στη συνέχεια η θέση τους άλλαξε δραματικά.

Σήμερα, πολλοί κάτοικοι και μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο εγγύς μέλλον με γεωλογικά πρότυπα, καθώς η ισχύς του πεδίου έχει σταδιακά μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων ετών και οι βόρειοι και νότιοι μαγνητικοί πόλοι κινούνται όλο ταχύτερα και ταχύτερα.

Στην πραγματικότητα, αυτό το γεγονός θα συμβεί πραγματικά γρήγορα, αλλά όχι από ανθρώπους, αλλά από γεωλογικούς κανόνες – στις επόμενες αρκετές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Επιπλέον, η ανατροπή του ίδιου του πόλου δεν θα είναι στιγμιαία και επομένως οι απόγονοί μας θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για αυτό το γεγονός και να αξιολογήσουν όλους τους πιθανούς κινδύνους.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko

Share this post