Οι ΗΠΑ δεν έχουν πού να κρυφτούν: το Ιράν μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα είδη προηγμένων Αμερικανικών αεροσκαφών

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πού να κρυφτούν: το Ιράν μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα είδη προηγμένων Αμερικανικών αεροσκαφών
Ο στρατηγός Alireza Sabahi Fard, , διοικητής της αεροπορικής βάσης Hatam al-Anbiya στο Ιράν, ανακοίνωσε δημοσίως ότι η χώρα του έχει πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραντάρ ικανό να ανιχνεύσει διάφορους τύπους στρατιωτικών αεροσκαφών των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών Stelth .
«Σήμερα έχουμε λάβει πλήρη αυτάρκεια στον τομέα των συστημάτων ραντάρ. Είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε διάφορα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη, και στέλνουμε μια προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον «, ανέφερε ο στρατηγός σε συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη.Ο στρατηγός επαίνεσε επίσης την πρόοδο του Ιράν στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων όπλων, τα οποία, είπε, «έκαναν τους εχθρούς να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουν να ξεκινήσουν σύγκρουση μαζί μας, θαλάβουν βαριά χτυπήματα».

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ιράν εισήγαγε το νέο αντι-αεροπορικό σύστημα πυραύλων Khordad 15 τον προηγούμενο μήνα, και ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αμίρ Χατάμι ανέφερε ότι τα νέα όπλα μπορούν να εντοπίσουν τους στόχους του αέρα σε απόσταση 150 χιλιομέτρων και να τους χτυπήσουν σε απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων.

«Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους στόχους της μυστικότητας σε περιοχές 85 χιλιομέτρων  μακριά και να τους καταστρέφει σε απόσταση 45 χιλιομέτρων», πρόσθεσε.

Αυξημένη ένταση στον Περσικό κόλπο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί από τον Μάϊο του 2018 , όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και υιοθέτησαν μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω όταν Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο στενό του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, με την υποψία ότι το σκάφος «μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία» και, ως εκ τούτου, παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της χώρας-κατηγορίες που διαψεύδονται από την Τεχεράνη, η οποία αποκάλεσε την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου της παράνομη πράξη.

Στις 19 Ιουλίου, η IRGC κατέλαβε το πετρελαιοφόρο Stena Impero υπό βρετανική σημαία για εικαζόμενες παραβιάσεις του ναυτικού δικαίου. Το Ιράν επέμεινε ότι αυτό δεν έγινε σε αντίποινα για το περιστατικό «Grace 1».

Share this post