Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τέσσερα ελικόπτερα CH-47F στην Τουρκία (βίντεο)

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τέσσερα ελικόπτερα CH-47F στην Τουρκία (βίντεο)

Οι Τούρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) την Τετάρτη παρέλαβαν τέσσερα ελικόπτερα Boeing CH-47F Chinook στο λιμάνι της δυτικής επαρχίας της Τουρκίας,  ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία.

Με τις τελευταίες προσθήκες, η Τουρκία έχει πλέον λάβει και τα 11 CH-47F που είχε παραγγείλει , δήλωσε η πρεσβεία στο Twitter.

Πάντως τα ελικόπτερα αυτά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα F-35 αφενός διότι η τεχνολογία τους δεν έχει καμία σχέση κι αφετέρου διότι η Τουρκία είχε παραλάβει ήδη το πρώτο ελικόπτερο από το 2016.

Παρ’ όλα αυτά και ο τρόπος που διαφημίστηκε αυτή η παραλαβή από την αμερικανική πρεσβεία δείχνει μία απόπειρα των ΗΠΑ να υπάρξει μία κανονικότητα στα υπόλοιπα θέματα των εξοπλισμών εκτός των F-35.

US Embassy Turkey

@USEmbassyTurkey

Today, Turkish Land Forces took delivery of four more U.S. Boeing CH-47F Chinook helicopters at the port of Izmir. Turkey now has eleven of the newest and most advanced heavy lift rotary wing aircraft available. @US_EUCOM @USArmy @USArmyEurope

Ενσωματωμένο βίντεο

143 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η παράδοση των ελικοπτέρων φτάνει εν μέσω των αυξημένων ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητών F-35 , αφού η Άγκυρα προμηθεύτηκε το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το S-400 αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και έχει απειλήσει περαιτέρω την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις.

Η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει δεδομένα F-35 για να βελτιώσει την ακρίβεια του S-400 εναντίον δυτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ έχει υποβαθμίσει την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων από την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν κατηγορεί την Τουρκία για “προβλήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα”.

Αυτή τη στιγμή συμβαίνει ένας εμφύλιο στην Ουάσινγκτον με το μισό State Department να υποστηρίζει την τιμωρητική στάση απέναντι της Τουρκίας, με κάποιους μάλιστα να κάνουν λόγο μέχρι και για αποπομπή από το ΝΑΤΟ και το άλλο μισό μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ να υποστηρίζει μία πιο ήπια τάση που περιλαμβάνει την παράδοση των F-35 με κάποιες εγγυήσεις. 

Αυτός είναι και ο λόγος που τα μηνύματά που βγάινουν από τις ΗΠΑ είναι τόσο αλληλοσυγκρουώμενα. Αυτό αν αναλογιστούμε πως οι ΗΠΑ είναι μία χώρα που δεν συζήτησε πολύ την απόφαση για τον πόλεμο στο Βιετνάμ αλλά ούτε και την εισβολή στο Ιράκ, δείχνει μια πρωτοφανή αμηχανία.

.pronews.gr

Share this post