«Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό στα Βαλκάνια λόγω Τουρκίας»: Πρόβλεψη -σοκ από τη Μόσχα Ποιες χώρες και πόλεις θα γίνουν το “ορμητήριο” των αμερικανικών στρατευμάτων

«Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό στα Βαλκάνια λόγω Τουρκίας»: Πρόβλεψη -σοκ από τη Μόσχα Ποιες χώρες και πόλεις θα γίνουν το “ορμητήριο” των αμερικανικών στρατευμάτων

Την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και τη δημιουργία Αμερικανικών βάσεων στα Βαλκάνια, λόγω Τουρκίας προβλέπει έκθεση του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το sputniknews, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της επιδείνωσης των σχέσεών τους με την Τουρκία. Οι χώρες που θα δεχθούν την ενίσχυση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, είναι η Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και η Ελλάδα στις πόλεις, Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη.

«Αν και υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις διαφορές και η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά αμερικανικών όπλων, είναι πιθανό ότι οι «ρεαλιστές» και από τις δύο πλευρές θα δείχνουν όλο και λιγότερο ενθουσιασμό για μια ισχυρή αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποδυνάμωση της εταιρικής σχέσης κινητοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στρατιωτική δομή (σ.σ. στα Βαλκάνια)», σημειώνει η μελέτη.

Κεντρικό στοιχείο μιας τέτοιας δομής είναι η Ρουμανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκονται, από το 2011, οι αμερικανικές εγκαταστάσεις πυραυλικής άμυνας, λένε οι ειδικοί.

«Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομική βάση, στο έδαφος της Ρουμανίας μπορεί να τοποθετηθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 3.000 άτομα προσωπικό και αν είναι απαραίτητο, το προσωπικό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 3.500 στρατιώτες, αλλά όχι για περισσότερο από 90 ημέρες», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Στο επίκεντρο κατά τους συγγραφείς της έκθεσης βρίσκονται η βάση Ντεβεσέλου και η αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου η οποία, μετά τον εκσυγχρονισμό της, μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Σημαντικές για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια είναι οι βάσεις στη Βουλγαρία: οι αεροπορικές βάσεις Μπεζμέρ και Γκραφ Ιγνατίεβο, η περιοχή ασκήσεων Νόβο Σέλο και το κέντρο κέντρο εφοδιασμού της πόλης Άιτος. «Ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, είναι 2.500 άτομα με δυνατότητα επέκτασης έως και 5.000 για περίοδο έως και 90 ημερών», σημειώνει η μελέτη.

«Πιθανώς, υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό (για τις ΗΠΑ), οπότε το 2018 ανακοινώθηκε η δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια. Θα δημιουργηθεί μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Αλβανία (Κούτσοβα), ενώ συζητήθηκε η δημιουργία τριών στρατιωτικών θέσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου του ΝΑΤΟ στην Καλαμάτα», σημειώνει η μελέτη.

«Η δημιουργία αυτών των θέσεων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του συντονισμού και του προγραμματισμού, ωστόσο, αν είναι επιτυχής, θα ενισχύσει σημαντικά τη στροφή της Ουάσιγκτον στη Βουλγαρία και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αισθάνονται περισσότερη ελευθερία στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ενδεχομένως, η εμβάθυνση των διαφορών με την Τουρκία, εάν συνεχιστεί, θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να στηριχθούν πιο ενεργά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», συμπληρώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

crashonline.gr

Share this post