Οι ΗΠΑ χάνουν τη Μ.Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέλυσε τις σχέσεις με Σ.Αραβία και ΗΑΕ & τους στέλνει “πακέτο” στους BRICS – Ν/Σ απόσυρσης 5.000 Αμερικανών, Patriot & THAAD!

Οι ΗΠΑ χάνουν τη Μ.Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέλυσε τις σχέσεις με Σ.Αραβία και ΗΑΕ & τους στέλνει “πακέτο” στους BRICS – Ν/Σ απόσυρσης 5.000 Αμερικανών, Patriot & THAAD!

Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν συνολικά οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε νομοσχέδιο απόσυρσης των αμερικανικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και THAAD από Σ.Αραβία και ΗΑΕ.

Αιτία της μείζονας κρίσης, που προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, είναι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα σε μείωση κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου οι χώρες-μέλη του να διατηρήσουν την τιμήν του «μαύρου χρυσού» στα ύψη.

Δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει την απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, «έβαλε χέρι» στα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ θεωρήθηκε ως «πισώπλατη μαχαιριά» καθώς φάνηκε να συντάσσεται με την ρωσική πρόταση για μείωση της παραγωγής και, ταυτόχρονα, δεν διευκολύνει καθόλου τη μάχη κατά του πληθωρισμού που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχοντας το ένα μάτι και στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τ.Μπάιντεν δείχνει να πετυχαίνει κάτι που μέχρι στιγμής φάνταζε ακατόρθωτο: Να διαλύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με Σαουδική Αραβία όσο και με τα ΗΑΕ στέλνοντας τις δύο χώρες “πακέτο” στους BRICS.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σ.Αραβίας ο Εμίρης των ΗΑΕ, Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαϊντ, πήγε στην Αγία Πετρούπολη να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν.. Υπενθυμίζουμε πως ο Μπάιντεν απαγόρεψε και την πώληση F-35 στα ΗΑΕ, μια συμφωνία που είχε κλείσει ο Ν.Τραμπ.

Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ήταν αναμενόμενη μετά την παταγώδη αποτυχία της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ριάντ. Οι ΗΠΑ δείχνουν πως χάνουν την Μέση Ανατολή…

WarNews247

Share this post