Οι πρώτες εικόνες με το καταδρομικό Moskva μισοβυθισμένο – Δέχτηκε χειρουργικά κτυπήματα

Οι πρώτες εικόνες με το καταδρομικό Moskva μισοβυθισμένο – Δέχτηκε χειρουργικά κτυπήματα

Πού το έπληξαν οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι

Κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες με το καταδρομικό Moskva λίγο πριν βυθιστεί. Το πλοίο είχε πάρει κλίση προς τα αριστερά και είναι περίπου 3 μέτρα βυθισμένο.

Oι φωτογραφίες είναι αυθεντικές καθώς προέρχονται από το ρυμουλκό που έσπευσε για βοήθεια.

-Πρόκειται για το ρυμουλκό διάσωσης κλάσης 22870 SB742. Αυτό το πλοίο είναι μέρος της 145ης Μοίρας Πλοίων Διάσωσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, 1η Ομάδα.

-Η πρώτη ανάλυση δείχνει φωτιά πίσω στο μέσο του πλοίου ανάμεσα στο πίσω μέρος των κύριων αντιπλοϊκών πυραύλων P-1000 Vulkan (SS-N-12 SANDBOX) και μπροστά από τους πυραύλους αεράμυνας S-300F (SA-N-6 GRUMBLE). Είναι επίσης κοντά στους κινητήρες.

-Φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα που γίνεται εισροή των υδάτων κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται η φωτιά.

-Το χτύπημα του πυραύλου έπληξε τη βάση της πλώρης υπερκατασκευής του πλοίου. Πιθανότατα ακολούθησε έκρηξη των συστοιχιών ανθυποβρυχιακού πολέμου (RBU-6000), που βρίσκονταν κάτω από την ίσαλο γραμμή.

-Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτό το σημείο, αλλά πιθανώς να ακολούθησε μια καταστροφική έκρηξη είτε των αντιπλοϊκών πυραύλων είτε των πυραύλων αεράμυνας.

-Λείπουν οι σωσίβιες λέμβοι στο πλάι του υποστέγου του ελικοπτέρου. Αυτό υποδηλώνει ότι το πλήρωμα έχει ήδη εγκαταλείψει το πλοίο σε αυτό το σημείο. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το πρωί, συνεπώς το βράδυ η κατάσταση στο πλοίο ήταν πολύ χειρότερη.

-Εκεί που είναι η φωτιά, υπάρχουν και 2 πυροβόλα 30 χιλιοστών ΑΚ-630, για άμυνα σημείου μαζί με σημαντικά πυρομαχικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορεί να είναι η κύρια αιτία.

– Είναι πιθανό το ελικόπτερο να παρέμεινε στο πλοίο.

-Πολυάριθμες μαύρες κηλίδες στο πλοίο υποδηλώνουν εσωτερική πυρκαγιά στα διαμερίσματα του πλοίου.

-Τα ραντάρ SAM έχουν καταρρεύσει, γεγονός που δείχνει ότι έχουν υποχωρήσει τα μεταλλικά υποστυλώματα από την πυρκαγιά.

-Το καταδρομικό φαίνεται εγκαταλελειμμένο. Δεν υπάρχουν άλλα πλοία διάσωσης, μόνο ένα ρυμουλκό κοντά στο πλοίο, αν και η ώρα της ημέρας και ο καιρός είναι ευνοϊκοί. Προφανώς, τη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, το πλοίο είχε έχει ήδη εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα.

-Αξίζει να σημειωθεί πως κυκλοφόρησε μαρτυρία μητέρας ναύτη που κάνει λόγο για σοβαρούς τραυματισμούς μελών του πληρώματος με ακρωτηριασμούς από εκρήξεις. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, περίπου το μισό πλήρωμα είτε έχει σκοτωθεί είτε βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Δείτε εικόνες

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

Share this post