Οι Ρώσοι πρώτα χάρηκαν και μετά το ξανασκέφτηκαν τι παίζει με τον Ερντογάν και την ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ.

Οι Ρώσοι πρώτα χάρηκαν και μετά το ξανασκέφτηκαν τι παίζει με τον Ερντογάν και την ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ.

Όταν τα Ρωμαίικα Προσκυνήματα γίνονται πεδίο προβολής γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Στην αρχή η Ρώσοι ενώ έκαναν « τα στραβά μάτια»  για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έδειξαν ότι χάρηκαν με το άνοιγμα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ στον Πόντο.

« Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χαρεί αν τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά μετά τις εργασίες αποκατάστασης. Αν και, όπως τονίζει, οι Ρώσοι πιστοί θα πάρουν ευλογία για να προσκυνήσουν μόνο μετά την αποκατάσταση της Θείας Κοινωνίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε στο Sputnik ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ»https://sputniknews.gr/thriskeia/202007317942767-rosiki-ekklisia-tha-haroume-an-telestei-i-theia-leitourgia-stin-panagia-soumela-ton-15augousto/

Μετά οι Ρώσοι το ξανασκέφτηκαν και δήλωσαν για την πρωτοβουλία αυτή του σουλτάνου «όπως λέμε, φάτε ψάρια αλλά μην πνιγείτε στα κόκαλα»  

 «Πάντοτε γράφω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι έξυπνος και πονηρός πολιτικός που γνωρίζει πως να ισορροπεί», γράφει ο  (Ρώσος) Σχολιαστής των Βαλκανίων στο Telegram, με αφορμή το τούρκικο δημοσίευμα (άνωθεν).

Συνεχίζει, προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός της έντασης στον Χριστιανικό Κόσμο έπειτα από την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος ηγέτης ανοίγει το αρχαίο ορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην επαρχία Τραπεζούντας.

Και λέει ή λένε, ότι χώρα του προστατεύει πραγματικά τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Χριστιανισμού.

Κι αυτό που συνέβη στην Αγία Σοφία δεν πρέπει να σταθεί ως αιτία για διαφωνία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Σε γενικές γραμμές, όπως λέμε, φάτε ψάρια αλλά μην πνιγείτε στα κόκαλα. 

Σε αυτό ο Ερντογάν είναι πολύ καλός…» Ιούλιος 30, 2020. 15:43  Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος https://www.echedoros-a.gr/2020/07/blog-post_879.html#more

Το ζήτημα είναι αν τον κατάλαβαν οι Ρώσοι  και μπορούν να δούνε  την συνέχεια αυτών των ενεργειών του;

Ο Ερντογάν αυτή την στιγμή παίζει ισότιμα μεταξύ των ισχυρών ηγετών και το ερώτημα είναι αν  αυτοί κερδίζουν χρόνο για να δούμε μέχρι που θα το πάει ο σουλτάνος στην κρίσιμη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου , του ΑΙΓΑΙΟΥ , των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα αυτά τα στρατηγικά παίγνια μεταξύ τους η Ελλάδα παίζει σαν καταλύτης  ραγδαίων εξελίξεων. Γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν επιθυμεί σύγκρουση και όχι διάλογο ειλικρινή.

Γνωρίζουν ότι η όποια διευθέτηση θα έρθει μέσα από εμπλοκές που θα ανακαθορίσουν όλες τις ισορροπίες της περιοχής και θα προκαλέσουν μείζονες παγκόσμιες καταστάσεις.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας     

Share this post