Οι Τούρκοι έτοιμοι για επίθεση στην Σύρτη της Λιβύης: «Έχουμε εξοπλίσει την κυβέρνηση της Τρίπολης με νέα όπλα»

Οι Τούρκοι έτοιμοι για επίθεση στην Σύρτη της Λιβύης: «Έχουμε εξοπλίσει την κυβέρνηση της Τρίπολης με νέα όπλα»

Αναφορές ότι θα επίκειται μεταστάθμευση ακόμα και μαχητικών F-16 στην βάση Αλ-Βατίγια

Φιλοπόλεμες τάσεις (ή απλά ανακοίνωση εξελίξεων;) δημοσιεύει τούρκικο δημοσίευμα καθώς ισχυρίζεται ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ θα επιτεθεί κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης ενώ αναφέρει ότι νέα όπλα παραδόθηκαν στους υποστηρικτές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και γίνεται εκπαίδευση για τη χρήση τους από Τούρκους (γνωστό πλέον είναι ότι οι πτήσεις των τουρκικών Α400Μ είναι συνεχείς ενώ η επιχείρηση IRINI δεν έχει αποδώσει λόγω απροθυμίας κυρίως της Γερμανίας) καθώς όλα δείχνουν οι τουρκικές δυνάμεις θα στηρίξουν την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης σε μια επίθεση στην Σύρτη.

«Ενώ το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης συνεχίζεται στη σκιά των διαφωνιών σχετικά με τα ονόματα για τη μεταβατική κυβέρνηση, ο Χαλίφα Χαφτάρ, άρχισε να μετακινεί  τις δυνάμεις του από τα ανατολικά της χώρας προς τα δυτικά με νέα όπλα, και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα επιθέσεις», γράφει η Γενί Ακίτ προοιωνίζοντας συγκρούσεις στην περιοχή της Σύρτης.

 Όπως σημειώνει: «Ο Χαφτάρ ο ηγέτης των παράνομων ένοπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, δεν έλαβε μέτρα για να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης- Τζούφρα, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία».

Το τούρκικο δημοσίευμα, επισημαίνει ότι στις 23 Οκτωβρίου υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας συμφωνία για «την πλήρη κατάπαυση του πυρός, που αναφέρεται στην απομάκρυνση των δυνάμεων από τη γραμμή  Σύρτης- Τζούφρα και αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων εντός 3 μηνών».

«Ωστόσο, ο Χαφτάρ δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης – Τζούφρα παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πριν από δύο ημέρες η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε  ότι ο αριθμός των  ξένων μαχητών και μισθοφόρων που πολεμούν εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ αντί να μειώνεται,  μεγαλώνει.

Προσθέτει, ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ προμηθεύτηκαν μοντέρνους εκτοξευτές πυραύλων από τη Σερβία, τύπου “Morava MLRS”.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,  συνεχίζει η Γενί Ακίτ, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας  για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και  «θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας».

Μάλιστα, τονίζει ότι η Τουρκία παρέδωσε στις δυνάμεις της Τρίπολης εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών ρουκετών T-122 Sakarya ρ/κ πυροβόλα Μ-114 αλλά και α/κ FIRTINA και τώρα εκπαιδεύει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, στη χρήση τους.

Την ίδια στιγμή γίνονται και αναφορές ότι η Τουρκία θα αποστείλει εκτός των γνωστών πλέον UCAV ΤΒ-2 και μαχητικά F-16 που θα εδρεύσουν στην βάση Αλ-Βατίγια!

 

 

Share this post