Οργή Ρωσίας για ΗΠΑ: Μεγάλη ζημιά από ουκρανικό βομβαρδισμό με πύραυλο HIMARS στο φράγμα Nova Kakhovka

Οργή Ρωσίας για ΗΠΑ: Μεγάλη ζημιά από ουκρανικό βομβαρδισμό με πύραυλο HIMARS στο φράγμα Nova Kakhovka
«Προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ανθρωπιστική καταστροφή» με την υπερχείλιση του φράγματος

Το φράγμα στην  ρωσική περιοχή της Ουκρανίας Nova Kakhovka επλήγη από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων από HIMARS, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οποίο μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος προκαλώντας ζημιές.
Ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ανθρωπιστική καταστροφή» με την υπερχείλιση του φράγματος.
Το τεράστιο φράγμα της Nova Kakhovka , που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στην Kherson, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν, έχει προσλάβει στρατηγική σημασία τις τελευταίες εβδομάδες.

Κρίσιμο το φράγμα – Υπό έλεγχο η κατάσταση

Το υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovka στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και θεωρείται κρίσιμο πλεονέκτημα για τους Ρώσους δεδομένου ότι παρέχει νερό στην Κριμαία.
Αυτό το καθιστά επίσης πιθανό στόχο για τον ουκρανικό στρατό, δεδομένων των προηγούμενων δεσμεύσεων Zelensky για «απελευθέρωση» της Κριμαίας. Ένας αξιωματούχος της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί στη Μόσχα, ωστόσο, είπε «όλα είναι υπό έλεγχο. Οι κύριες επιδρομές απωθήθηκαν, ένας πύραυλος χτύπησε [το φράγμα], αλλά δεν προκάλεσε κρίσιμη ζημιά».
Το φράγμα Kakhovka βρισκόταν εδώ και μήνες στο επίκεντρο ανταγωνιστικών κατηγοριών και ισχυρισμών, με τον Zelensky να λέει πριν από εβδομάδες ότι τα ρωσικά στρατεύματα να σχεδιάζουν έκρηξη προκειμένου να προκαλέσουν καταστροφές.
map_fragma.png

Τι έλεγε ο Zelensky

Ο Zelensky δήθεν απηύθυνε έκκληση στις παγκόσμιες δυνάμεις να διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία του φράγματος στέλνοντας μια διεθνή αποστολή για να το προστατεύσει και να το λειτουργήσει, επισημαίνοντας ότι εάν το φράγμα σπάσει θα προκληθεί «καταστροφή σε μεγάλη κλίμακα».
«Το φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού χωρά περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού», είπε σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα.
«Εάν Ρώσοι τρομοκράτες ανατινάξουν αυτό το φράγμα, περισσότεροι από 80 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένου της Kherson, θα βρεθούν στη ζώνη των ραγδαίων πλημμυρών. Εκατοντάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν».

Όπως … Zaporizhzhia

Ισχυριζόταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προηγουμένως έδιωξαν τους εργάτες του φράγματος από τις εγκαταστάσεις και τώρα έχουν τον απόλυτο έλεγχο.
«Έχουν τον απόλυτο έλεγχο του σταθμού»,έλεγε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα ώστε η Ρωσία να μην έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτή την καταστροφή», σημείωνε.
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει εκείνη του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, ο οποίος επίσης από την αρχή του πολέμου ήταν υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά έχει επίσης υποστεί βομβαρδισμούς, οι οποίοι εάν υποστούν σοβαρή ζημιά θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, δεδομένης της πιθανότητας ραδιενεργών επιπτώσεων.

www.bankingnews.gr

Share this post