« ο κακός χρόνος περνιέται ,ο κακός γείτονας όχι». Ούτε σκέψη , ούτε καν συζήτηση για την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών. ΟΧΙ στην επανάληψη της τραγωδίας..

« ο κακός χρόνος περνιέται ,ο κακός γείτονας όχι». Ούτε σκέψη , ούτε καν συζήτηση για την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών. ΟΧΙ στην επανάληψη της τραγωδίας..

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια και υποθέσεις ότι έχει υπογράφει δήθεν συνυποσχετικό μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδος – τουρκίας για όρους έναρξης διαπραγματεύσεων που θα συμπεριλαμβάνουν και την τυχόν αποστρατικοποίηση ( μερική ή ολική) των Ελληνικών νησιών του ΑΙΓΑΙΟΥ  με υποχώρηση της τουρκικής της στρατιάς του ΑΙΓΑΙΟΥ προς την Ανατολία.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες στιγμές να διαχέονται τέτοιες πληροφορίες γιατί μόνο κακό κάνουν.

Και μόνο που το αναφέρουμε βδελυγμία αισθανόμαστε όλοι μας, ενώ έχουμε το προηγούμενο των τεκταινομένων της Ελληνικής χούντας που απέσυρε τον Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο για να έχει το κεφάλι της ήσυχο και τις καρέκλες της και σε λίγα χρόνια ζήσαμε την  Κυπριακή τραγωδία.

Επειδή η όρεξη του τούρκου τώρα δεν είναι μόνο για  ένα νησί, αλλά για  περισσότερα, η παραδειγματική τιμωρία θα είναι αμείλικτη για να την θυμούνται οι επόμενες γενιές ώστε να μην επαναληφθούν τυχόν  εφιάλτες.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ ανθρώπινες όμως και θνητές. Αν τις χάσουν θα χαθούν…

« Με μια ανάρτησή της στο twitter, η πρεσβεία των ΗΠΑ την Άγκυρα «ανακοινώνει» πως η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος καταγράφει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Στο κείμενο που ανέβασε η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι ο Χάρτης δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται αναφορά στον «Χάρτη της Σεβίλλης» και από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στο tweet τονίζεται πως «υπάρχουν πολλά σχόλια στον τουρκικό Τύπου σχετικά με τον “αποκαλούμενο” Χάρτη της Σεβίλλης. Φυσικά, η ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα έγινε… σημαία στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται δε ότι το tweet αυτό γίνεται μόλις μερικές μέρες πριν έρθει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο

Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης»

Ο Χάρτης της Σεβίλλης αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου βάσει των όσων προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι μια μελέτη που έγινε πριν από σχεδόν 20 χρόνια από το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης ύστερα από αίτημα της Κομισιόν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον καθορισμό ΑΟΖ.

Δεδομένου πως σύμφωνα με τη σύμβαση UNCLOS τα νησιά έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο και έτσι επιτρέπει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον Χάρτη της Σεβίλλης αναφέρονται συχνά τον τελευταίο καιρό Τούρκοι αξιωματούχοι (Τσαβούσογλου, Καλίν) όπως και ο τουρκικός Τύπος. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, η εφημερίδα Χουριέτ είχε υποστηρίξει πως είχε κάνει ερώτημα στην Κομισιόν για το έγγραφο και η απάντηση που είχε πάρει ήταν πως «οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ».

Πηγή: Newsit.gr

https://www.onalert.gr/ellada/periergi-anartisi-apo-tin-presveia-ton-ipa-stin-toyrkia-akyronei-ton-charti-tis-sevillis/396201/

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΉΣ

Oruc Reis: Κινητικότητα πέριξ του λιμανιού της Αττάλειας

« Νωρίτερα εξήλθε από το λιμάνι της Αττάλειας και άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα προτού τελικά επιστρέψει και σταματήσει ανοιχτά του λιμανιού

Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχει τεθεί σε λειτουργία σε μια κρίσιμη στιγμή για την έναρξη των διερευνητικών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής προκειμένου η Τουρκία να δείξει ότι παραμένει στην περιοχή και ανά πάσα στιγμή το πλοίο μπορεί να “επιστρατευτεί” για τους γνωστούς λόγους.»

Πηγή: ΕΡΤ

Μπορούν οι τούρκοι να θέλουν να αποστρατικοποιηθούν  τα Ελληνικά νησιά αλλά ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ στο Μανταμάδο, στην Σύμη και στην Θάσο δεν αποστρατικοποιήται.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Share this post